gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.04.2017 Ohlédnutí za pražskou Portou obrazem a zvukem (Džexna)    PDF Tisk Email
Festivaly
Pražská Porta jako jediná z oblastí probíhá dvoukolově. Dvě březnová semifinálová předkola posloužila jako síto, z jednadvaceti soutěžících prošlo porotním cedníkem do finále deset účastníků, postup jedenáctého určilo pořadí v diváckém hlasování. Finále se konalo 20. dubna 2017, opět ve Mlejně, a na rozdíl od předkol, před plným hledištěm. A to se to pak hraje...
To by vám jistě potvrdila finálová desítka, kterou tvořili: Slávek Maděra (postup z 2. místa diváckého hlasování) ve dvojici s kytaristou Martinem Gonzalesem, Vrak, Ježíšek, Špinaví lůzři, Jenmy, Harfa band, Blondýna, Ve čtvrtek v pět, Honza Jícha (postup od poroty a zároveň z 1. místa diváckého hlasování) a Hot Dog band. Jedenáctý postupující Lukáš Burian se nedostavil.
O tom, jak to nakonec ve Mlejně dopadlo a podrobnostech o porotě a organizátorech, jsme vás na FOLKtime.cz již informovali zde: Pražské finále Porty ovládl Honza Jícha. (Klikněte si na odkaz.) Přesto, dvě jména z výčtu připomenu.
Hana Nedvědová, Amunka a Honza Jícha
Hana Nedvědová, Amunka a Honza Jícha
foto: Renata Králová
V první řadě Amunku Navrátilovou, která kromě bezchybné organizace zajistila i atraktivní hosty. Soutěžní vystoupení orámovali a troufám si tvrdit, že do Mlejna přilákali i řadu diváků. V úvodu se stylově představil výtečný klasický kytarista Adam Pavlíček instrumentálními úpravami zlidovělých písní, Nedvědových Stánků a Mišíkova Slunečného hrobu (věnoval ji jako poctu Radimovi Hladíkovi). Přidal i svou autorskou písňovou tvorbu a navodil téměř festivalovou příjemnou atmosfétu. A v závěru večera, před vyhlášením výsledků, koncertním blokem potěšil po všech stránkách dokonalý Lístek. Přestože novější písně si s těmi staršími vůbec nezadají, trocha portovní nostalgie mě přece jen přepadla. Při písni Kříž jsem si vzpomněla na dobu před 14-15i lety, kdy s touto písní Lístek ve Mlejně soutěžil, zvítězil a svůj úspěch potvrdil posléze i na celostátní úrovni, na Portě a pak i Zahradě.
Druhý, kterého musím vyzdvihnout, byl vlastně první, tedy absolutní vítěz pražského finále Porty Honza Jícha. Zaslouží si to jako autor, jeho dvě písně - Řeka a Youtuber - dostaly Portu autorskou, zadruhé jako interpret ve dvojici (cit: "My jsme Honza Jícha") se zpěvačkou Zuzkou Reinišovou, která výrazným způsobem přispěla k získání Porty interpretační. A zatřetí za kontakt s publikem, jehož přízeň mu vynesla i Portu diváckou. Honza je mistr slova, to potvrdí každý, kdo zná nejen jeho písňovou tvorbu. Humor, nadsázku, šleh, ale i poetické vidění světa, to vše v jeho písních nacházíte a bez mrknutí oka (a bez rozdílu věku) baštíte.
Harfa band
Harfa band
foto: Renata Králová
Jak už v titulku bylo napsáno, nabízíme vám tentokrát obraz a zvuk. Na poznámky nějak nebyl čas. Kolega Miloš Keller moderoval a během soutěžních písní zpovídal další účinkující v zákulisí, druhý kolega, Tomáš Hrubý, byl v porotě a z pozice porotce nerad reportuje, fotografka Renata Králová svým citlivým okem zachycovala portovní okamžiky a já točila ozvučené hejbací obrázky.
Když si ale rozkliknete další odkaz Pražská předkola Porty, o jednotlivých soutěžících si můžete přečíst v reportu Miloše Kellera ze semifinále. Stačí si vyhledat jména finalistů a budete v obraze. I když u jedné kapely se ve finále trochu lišit budeme.
Ve čtvrtek v pět
Ve čtvrtek v pět
foto: Renata Králová
Postupující Hot Dog Band v předkolech exceloval s moderní country a jižanským rockem. Ovšem v mezidobí František Nedvěd ml. členy kapely vyházel a nová sestava mě tedy moc nepřesvědčila. Rytmika měla těžký "zadek" a nebýt příjemného Nedvědova hlasu a kytarových a steelkytarových vyhrávek, nevim nevim. Doufejme, že se do řevnického semifinále sehrají (anebo je Franta zase nevyhází). Ještě bych vyzdvihla smysluplné průvodní slovo a spojovací nit dramaturgie soutěžních setů některých soutěžících (Špinaví lůzři, Jenmy, Harfa band, Blondýna a samozřejmě Honza Jícha). A palce budu držet skupině Ve čtvrtek v pět, aby jim sázka na divokou kartu Porty od poroty vyšla.
23. - 25. června na shledanou na Portě v Řevnicích!
Více fotografií Renaty Králové z pražské Porty najdete ve fotogalerii na Facebooku
17 záznamů uvidíte na mém Youtube
A zde si poslechněte vítěznou píseň Řeka:

Sdílet na...
Kam dál?

» Pražská předkola Porty (Miloš Keller)

» Pražská předkola Porty (Miloš Keller)

» Výsledky předkol Porty v Praze ()

» Dluhy 2020 – sólisté (Miloš Keller)

» Porta v Plzni na Roudné (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib