gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.06.2017 Finále Dětské Porty z poloviny (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
V sobotu 10. června 2017 proběhlo v rámci Resetu – Republikového setkání pionýrů v ostravském Landek parku i celorepublikové finále Dětské Porty. Dvě pódia, dvě poroty a celý, z poloviny deštivý soutěžní den. Byl jsem spolu s Jiřím Dihelem z kapely Hrnek a Jiřím Matěkem z kapely Lístek v porotě, a tak jsem shlédl dvacítku ze zhruba čtyřiceti soutěžních vystoupení v kategoriích T, SB, JC a SA. A také nesoutěžní vystoupení something hotporotkyně ze sousední scény, Jany Rychterové. Ta se ukázala být nejen muzikantkou, ale i bavičkou dětí, které dokázala v hledišti naprosto strhnout ke spontánní spolupráci. Musela přidat i značnou míru pohotové hudební improvizace a nadšení. Kolega Pepa Chmel pak celou scénu uváděl s šarmem sobě vlastním. Dík patří i organizátorům – nejen Dětské Porty, ale i celého Resetu - za klapající organizaci.
Ale pojďme k soutěži.
Blue Night
Blue Night
zdroj: Dětská Porta
Kategorie T
je spíše pro potěšení účinkujících a diváků, soutěžící jsou roztomilí a jsou příjemným příslibem do budoucna, jakož i důkazem, co práce a nadšení jim jejich dospělí věnují. Skoro hřích hodnotit, ale porotě se nejvíc líbila Mláďata. V kategorii SB byly pouze dvě skupiny, z nichž Září se mi líbilo více, ale kolegům Blue Night, a tak jsem byl přehlasován. Září bylo pečlivě připravené, i když dramaturgicky by se dal výběr písní udělat lépe, Blue Night vsadili na spontaneitu, drive a jistou rutinu. Kategorie JC, tedy sólisté nejstarší, byla obsazena nejsilněji – celkem 8 soutěžících. Na prvních třech místech zcela po právu stanuli ti nejlepší – Klára Melčáková, zpívající anglicky (porota ocenila i angličtinu), dále Addams Sisters, které předvedly suverénní dospělé vystoupení. Jejich hitem byla skladba Strašidlo, jedna z mála, které neřešila mnohdy až nedětské starosti dospívání, rozchodů a zklamání a která byla napsána z čisté radosti. A třetí místo získal hlasově a výrazově hodně nadaný Jakub Reš, už nyní trochu šoumen. Zahrál jak vlastní tvorbu, tak i kupříkladu Hit the Road Jack od Ray Charlese.
Kolibříci
Kolibříci
zdroj: Dětská Porta
Kategorie SA byla jen krůček od roztomilosti kategorie T, ale bylo znát, že soubory mladičkých muzikantů jsou už samostatné a sebevědomé a že se orientují i v hudebním světě dospělých. Nakonec to vyhráli Kolibříci se zajímavou trubkou a klávesami, druhé Střelky zaujaly pro změnu trubkou a klávesami. Navíc měly výborné vícehlasy a intonovaly takřka bez chyb. Třetí byl Ornament, trošku možná nečekaně „ostrouhal“ Hashtag, evidentně nejzkušenější, ale možná představení trochu odzívl.
Ruda Prušák - Zlatá Dětská Porta
Ruda Prušák - Zlatá Dětská Porta
zdroj: Dětská Porta
Z dalších oceněných zmiňme Rudu Prušáka, který získal Zlatou Dětskou Portu za několikanásobné opakované vítězství ve své kategorii za uplynulé roky, Markéta Adamcová autorskou Portu za skladbu Smartphones (jakkoli byla ve hře asi třicítka skladeb, obě poroty shodně vybraly do užšího kola po jedné a pak se shodly na uvedené, autorka druhé, Dana Ulrichová, dostala Zvláštní ocenění). Matěj Koudelka, který se do finále dostal na základě účasti v Dětském Talentu Countryradia v rámci Folkových stupňů v pořadu Folkmenu skončil ve své kategorii (JB) třetí.
Na druhé scéně byl v porotě Petr Balík Vohnout, jistě o ní něco také napíše.
Výsledky republikového finále Dětské Porty 2017:
http://pionyr.cz/cinnost/souteze/sedmikvitek/detska-porta/predchozi-rocniky

Sdílet na...
Kam dál?

» Open Mic Ostrava již podruhé v knihovně! (Open Mic Ostrava)

» Jeden den na Colours of Ostrava za krokem žen (Milan Bátor)

» Skupina Marod je mistrem světa! (FOLKtime.cz)

» Kdo bude hrát na letošních Colours of Ostrava? (Tomáš Hrubý)

» Luboš Pospíšil & 5P vydávají živák LIVE!!! Ostrava (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib