gototop
04.05.2017 Velkolepé zahájení i závěr Folkových prázdnin (Michal Schmidt)    Tisk
Festivaly
Zatímco během zahajovací koncertu vám při emotivních portugalských písních fado seskupení Reyfado Lisboa občas vhrknou slzy do očí, závěr festivalu bude patřit tanečním zabijákům: romské dechovce Fanfare Ciocarlia.
Reyfado Lisboa
Reyfado Lisboa
zdroj: Folkové prázdniny
Portugalské písně fado přetékající vášněmi, emocemi a smutkem v té nejčistší podobě, jakou dnes uslyšíte už jen v přístavních čtvrtích Lisabonu, představí dvě zpěvačky - Sandra Correia a Matilde Cid - a zpěvák Pedro Moutinho. Doprovázeni tak jak je ve fado zvykem třemi kytaristy. Říkají si Reyfado Lisboa a přenášejí na podium atmosféru klubů a kaváren z lisabonských čtvrtí  Mouraria, Alfama a Madragoa, kde se fado políbeno měsíčním světlem v 19. století zrodilo.  Připomenou navěky nedostižné portugalské fadisty: Amálii Rodrigues, Alfredo Marceneiro, Hermínia Silva…
Pedro Moutinho
Pedro Moutinho
zdroj: Folkové prázdniny
Fado
znamená v překladu osud a jeho srdcem je saudade: nepřeložitelné označení pro nostalgii, bolest, touhu a lásku. Spisovatel Lawton McCawl fado nazývá „spontánní poezií lidského srdce“ a obyčejní Portugalci „ozvěnou života“; dodává jim sebedůvěru ve vlastní kulturu, pocit identity, mírní stesk a v pýše sbližuje „písněmi těch, kdo si stále udržují své iluze, nikoliv těch, kdo už je navždy ztratili“.
Predátorská romská dechovka je pověstná tím, že za sebou nechává doslova taneční spoušť. Světoznámí explozivní dechaři z Rumunska totiž ohromují ďábelskou schopností přinutit lidi pohrdat zemskou gravitací. Na posledním albu navíc s pobídkou: Vzhůru na Mars!.
V závratném tempu hrající dechovka nadále představuje naprostý unikát. Fanfare Ciocarlia obdrželi mnoho významných cen, získali si respekt odborníků i kolegů, natočili úspěšná alba a do roztrhání těla koncertují po celé planetě s heslem: „Fanfare Ciocarlia vás doprovodí od kolébky do hrobu a ve vteřině zničí jakoukoliv špatnou náladu.“
Fanfare Ciocarlia
Fanfare Ciocarlia
foto: Arne Reinhardt
Fanfare dokážou zahrát snad úplně všechno: místní rumunskou a cikánskou hudbu, bulharské a turecké tance, klezmer, Bollywood nebo Vivaldiho. „Kradli jsme, kde se dalo po celém Balkáně a bavilo nás předělávat rádiové hity,“ vysvětlují vynikající hráči, pro něž platí, že vedle tryskového hraní umějí také svérázným způsobem přejímat skladby od jiných, zpracovat si je po svém a nakonec vypustit do světa v radikálně upravené verzi. Nezapomeňme, že dechovka na svatbách plní roli DJeje a musí být schopná splnit jakékoliv přání, i to nejbizarnější, nabídnuté v ostře taneční verzi - třeba téma z Jamese Bonda nebo  skladbu Caravan od Duke Ellingtona.
Folkové prázdniny 2017
Náměšť nad Oslavou 22. - 29. července
O snech a snílcích

Sdílet na...
Kam dál?

» I have a dream (Karel Fred Vodňanský)

» Lidová hudba v jedinečných i osvědčených sestavách bude výraznou náplní Folkových prázdnin (Michal Schmidt)

» Noční koncerty s neopakovatelnou atmosférou ve specifických místech Náměště nad Oslavou (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny 2017 - O snech a snílcích (Michal Schmidt)

» Vzpomínka na velký festival: Folkové prázdniny (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib