gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.07.2006 Létající rabín s Krteckem na Zahrade (Džexna)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Na prostějovském gymnáziu se před pěti lety sešlo několik studentů - muzikantů, kteří poslouchali klezmer a rozhodli se, že jej začnou hrát "s touhou šířit podstatu klezmeru do všech stran a obveselovat muzicírováním lidi kolem sebe."  Na Zahradě se jim to dařilo beze zbytku a prvenství v diváckém hlasování jim přineslo Krtečka. Jana Dosedělová (Janele Rosenfeldová) - flétna, Vojtěch Pospíšil (Ira Lewinski) - klarinet, Miroslav Ondra (Mordechai Katzman) - akordeon, Vojtěch Peštuka (Gimpl Fleischman) - kytara a Bohuš Stoklasa (Baruch Auenthal) - kontrabas. Po skončení sobotního recitálu Krtečků na Radnici odpovídali na anketní otázky kapelník Ira Lewinski, Mordechai Katzman a Baruch Auenthal.

1)      Jak jste oslavili zisk Krtečka?

Mordechai: Krtečka slavíme neustále, my slavíme, aniž bychom předpokládali, že nějakého Krtečka dostaneme a slavíme už od začátku tím, že se dobře bavíme. A potom, co jsme zjistili, že jsme Krtečka získali, jsme slavili ještě o trošku víc než normálně.
Ira: Jelínkova slivovice.
Baruch: Protekčně nám prodali jednu flašku.

2)      Věřili jste, že Krtečka získáte?

Ira: Možná jsem si myslel, že ano, protože hrajeme židovskou hudbu, která používá zvláštní stupnice, kterým se říká gustn. Mají takové zvláštní složení, lidskému uchu zní dost exoticky. Tady je v této oblasti pole neorané, tak jsem uvažoval, že na lidské ucho může zapůsobit tak, že je zblbneme, a že nám lidi ten hlas hodí.

foto: Ivan Bllemby Krejza ©

Létající rabín s Krtečkem

foto: Ivan Bllemby Krejza ©


Mordechai: Moc jsem tomu nevěřil, jsme žánrově trošku jiní a nebyl jsem si jist, jak lidi, kteří jsou tady, budou přístupní. Ale jsem rád, že ano.
Baruch: Nevěřil jsem vůbec, že bychom tady mohli uspět, protože je tady spousta kapel a jsou velice dobré.

3)      Proč jste se do Konkursu Zahrady přihlásili?

Ira: Do Konkursu nás přihlásil můj tatínek, který na Zahradu jezdí a nám to jen oznámil.

4)      Vy jste neměli představu, do čeho jdete? Soudím tak podle toho, že jste překvapeni, jak je tu publikum otevřené.

Ira: Neměli, neměli, je to tak.
Baruch: Veni, vidi, vici.

5)      Jak s Krtečkem naložíte?

Ira: Budeme si ho furt předávat, jako ti legionáři z jiných zemí, když vyhrají Stanleyův pohár, a vozí ho do Čech a pak třeba do Švédska. Měsíc bude u každého, a tak to bude, dokud nás smrt nerozdělí.
Mordechai: Jednou za půl roku všichni slavnostně setřeme prach.

6)      Zaujal vás na Zahradě někdo zvlášť významně?

Ira: Líbilo se mi toho hodně. Ze soutěžících nás zaujala Gajdošská muzika z Břeclavi. Soutěžící jsme moc neslyšeli, protože jsme se starali o sebe a měli jsme moc práce. A z vystoupení v amfiteátru: Hradišťan, Žalman, Jarmila Šuláková s Fleretem, Družina, to bylo všechno úžasné.
Baruch: Mě rozhodně Hradišťan! Ti jsou jinde, ti žijí úplně jinde. Tady jsou nějací muzikanti a pak Hradišťan. 

7)      Ze zpravodaje Krtek vím, že máte dvě studiová CD Lebedyk un Freylekh (2003) a Tsuzamen (2005). Kde je diváci mohou sehnat?

Ira: Když nám napíší mail, my jim je na dobírku pošleme.

8)      A kontakt na vás?

Ira: Máme webové stránky http://www.letajicirabin.com/ , tam jsou další kontakty, informace o nás, o cédéčkách a ukázky.
Baruch: Ale už máme jen to novější z roku 2005.
Mordechai: Obsazení na CD je trošku jiné, objevují se tam některé elektrické nástroje. Nyní asi rok již hrajeme čistě akusticky.  Myslíme si, že v téhle formě to vydrží asi hodně dlouho, protože podle nás má akustická hudba budoucnost

9)      Kde vás diváci mohou ještě letos v létě slyšet?

Možná v Telči 9. srpna, ale to se tady bude teprve domlouvat. A jinak nikde, to je zatím vše.

Co vy na to, milí pořadatelé festivalů?


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib