gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.08.2012 Pernštejská Fortuna - nový festival v Pardubicích (Pavla Hartmanová)    PDF Tisk Email
PR
Letošní rok je věnován významnému rodu Pernštejnů. V celé republice se konají výstavy, přednášky, rytířské turnaje a hudební slavnosti. Pernštejnové se v mnohém přičinili o rozvoj východních Čech a Pardubice, kde rod sídlil, se rozhodly vzdát hold svým bývalým pánům ve velkém. Jedním z vrcholů všech slavností bude festival Pernštejnská Fortuna, který se uskuteční na nádvoří pardubického zámku a na Příhrádku ve dnech od 16. – 19. srpna.

Program
Program

Hlavní večerní scéna na zámeckém nádvoří nabídne celkem čtyři koncertní večery a to vždy od půl osmé. Na nich se představí Žamboši ve společnosti Spirituál kvintetu, domácí skupině Marien pokřtí nové album Žalman se svým spolem, sobotní večer bude patřit Devítce a sourozencům Ulrychovým spolu s Javory a festival v neděli zakončí pardubické Trdlo s Nezmary, za doprovodu symfonického orchestru ZUŠ Uničov.

Proč nový festival?

Myšlenka okořenit oslavy a dát Pardubicím jejich nový, snad časem i tradiční, letní hudební festival vznikla v pořadatelském týmu tvořeném agenturou FOLK ŽIJE! a skupinou Marien, v jejímž čele je písničkář a hudební publicista Víťa Troníček. Vydatně spolupracovalo Východočeské muzeum v Pardubicích. Motivací k realizaci několikadenního festivalu bylo i to, že okolní větší města již své tradiční hudební akce mají. Když Litomyšlí zní klasická hudba a nedaleký Hradec Králové zve na rock a hip hop, proč by se do Pardubic nemohlo jezdit za folkem, který zde má spolu s folklórem již dlouhodobě silné zázemí ?

A proč název Pernštejnská Fortuna?

Jméno Pernštejnů je s Pardubicemi spojeno stejně jako perník a líbí se nám navíc jejich rodové heslo „Kdo vytrvá, vítězí,“ což celkem trefně vystihuje i naši snahu dostat do povědomí mediálně opomíjený folk. Fortuna zase vychází z nástěnné renesanční malby Fortuny Volubilis – Štěstěny vrtkavé, která nám byla inspirací při stylizaci loga festivalu.

Festival na dvou scénách

Spirituál kvintet 14.8.2011
Spirituál kvintet 14.8.2011
Festival se bude konat na dvou scénách a to v odpoledních a večerních hodinách od čtvrtka do neděle. Dopolední vystoupení na vedlejší scéně - Příhrádek navazují již na mnohaletou tradiční akci Folk na Příhrádku. Tyto promenádní koncerty jsou volně přístupné a vždy od šestnácti hodin. Vystoupí na nich vítězové letošní Východočeské Porty, pozoruhodné duo sester Vytiskových QUAOAR, Kofe@Vlna a skupina Strunovrat ze Slatiňan. Dále například legendární Duo Ťuk, ženská formace Přelet M.S., Radek Píďa Bartoš, trampská Sekvoj, Madalen a olomoucké Domino, ale také místní začínající skupiny Balzamína, Gloriet nebo Pavučina. Každý kolemjdoucí si tímto způsobem může zpříjemnit srpnovou odpolední procházku po historickém centru Pardubic. Koncerty na hlavní scéně - zámeckém nádvoří budou začínat vždy v 19:30. Ty jsme si také vyzkoušeli nanečisto již v minulém roce vyprodaným dvojkoncertem Marien a Spiritual kvintetu. Programem bude provádět moderátor Václav Souček. Podrobný program a informace najdete na www.festivalfortuna.cz

Vstupné

Jednodenní vstup stojí v předprodeji od 130 - 230 Kč a na místě od 180 - 280 Kč. Permanentní čtyřdenní vstupenka stojí v předprodeji 560 Kč, na místě 760 Kč. Držitelé permanentky mají vstup na zámek zdarma!. Vstupenky se dají koupit v předprodeji v Regionálním informačním centru Pardubice, nám. Republiky 1, Pardubice 530 02, v předprodejní síti www.ticketportal.cz nebo zarezervovat na stránkách festivalu, www.festivalfortuna.cz.

S Ivanem Kurtevem, producentem festivalu rozmlouvala Pavla Hartmanová

 

 


Sdílet na...
Kam dál?

» Pernštejnská fortuna – pestrá, slunečná a nezapomenutelná (Jana Štěpánková)

» Pernštejnská fortuna den pátý – Jiří Smrž s Dobrovodem, Malina Brothers, Žalman & Spol. a koncentrace výborných instrumentalistů. (Jana Štěpánková)

» Pernštejnská fortuna den třetí – večer plný hvězd... (Jana Štěpánková)

» Koncert Karla Plíhala na Pernštejnské fortuně – večer se zvláštní atmosférou (Jana Štěpánková)

» Pernštejská Fortuna poprvé.... (Pavla Hartmanová)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib