gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.12.2012 Kterak Šedý vlk do Letohradu vánoční strom rozsvítit přišel (Jana Štěpánková)    PDF Tisk Email
Reportáže
Jak jistě každý zaznamenal – zejména díky masivním kampaním obchodních řetězců – minulý víkend byl první adventní. Lépe řečeno neděle 2. prosince byla první adventní nedělí. Už od pátku se v různých částech České republiky počínaje malými vesničkami, konče velkými městy rozsvěcovaly vánoční stromy. Mnohdy i za doprovodu folkové hudby (např. v Hostinném se rozsvěcení stromu zúčastnil Žalman a spol. a Žalozpěv).
Já jsem vyrazila do Letohradu, kde adventní atmosféru domácím zpestřila kapela Žamboši. Přestože byla opravdu hrozná zima, a nejspíš nejen já jsem během půlhodiny strávené venku měla zmrzlé ruce i nohy, během několika minut se celé náměstí zaplnilo odhadem třemi tisícovkami lidí. Po první části programu si náměstí odpočítalo rozsvícení stromu po němž následoval ohňostroj.
Honza Žamboch
Honza Žamboch
Foto: Ivan Kurtev
Po něm následovalo vystoupení vsetínských Žambochů, kteří si letohradské publikum získali nejen tím, že při uctívání českého Ježíška Honza zpíval, že z letohradských rybníků už vylovili krocany, ale pochopitelně i energií, které se při jejich hraní šíří koňskými dávkami. Nebylo proto divu, že refrén písně Basama s fixama s nimi zpívalo celé náměstí a nejinak tomu bylo i u závěrečné písně Svobodě.
Staňka Žambochová
Staňka Žambochová
Foto:Ivan Kurtev
Musím však říct, že atmosféru a příjemný hudební prožitek narušila nezkušenost zvukaře, který nezvládl už samotnou přípravou pódia a aparatury v požadovaném čase, čímž nezbylo možné udělat řádně zvukové zkoušky účinkujících. Problém se zvukem poznamenal i vystoupení dvou nadějných místních zpěvaček, které zpívaly známé vánoční písně české i anglické, ale jejichž zpěv kvůli příliš hlasitému hudebnímu podkladu nebyl téměř slyšet.
Jura Nedavaška
Jura Nedavaška
Foto: Ivan Kurtev
Tyto trable nechť jsou výzvou do budoucna pro letohradskou radnici, experimenty v tomto směru mohou úspěšnou akci snadno pokazit. Letohraďáci si však tuto významnou tradiční událost přesto užili, soudě podle podle nadšených reakcí a potlesků po jednotlivých vystoupeních, i vypitých zásob  u stánkařů.
Žamboši v Letohradě
Žamboši v Letohradě
Foto: Ivan Kurtev
Na závěr sděluji, že jsem se domů vrátila ve zdraví a bez omrzlin, těším se proto na další hudební setkání…

Sdílet na...
Kam dál?

» Podivnosti kolem vyhlašování žánrových Andělů (Belmondo)

» Kámen úrazu a Žamboši a společné Vánoce (FOLKtime.cz)

» Žamboší desítka aneb Když malý sál je opravdu malý (Lucy)

» Tóny se Žambochy (Belmondo)

» Chybí vám letní festivaly a prozpívané noci? (Víťa Troníček)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib