gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.11.2014 Střípky z X. ročníku Slatiňanského vrabčáka (Petr Šotta)    PDF Tisk Email
Reportáže
Vomiště
Vomiště
V sobotu 15.11.2014 se v cela zaplněné slatiňanské sokolovně odehrálo desáté dějství festivalu Slatiňanský vrabčák. Ve Slatiňanech se již stalo tradicí, že třetí sobota v měsíci listopadu je zaslíbena tomuto malému festivalu. Již půl hodiny před vystoupením první kapely – Vomiště z Děčína,  se začala sokolovna plnit natěšenými posluchači, kteří dokázali od počátku vytvořit účinkujícím muzikantům příjemnou atmosféru pro jejich vystoupení. Souznění mezi jevištěm a publikem postupem času ještě narůstalo.
Pepa a Matěj Štrossovi
Pepa a Matěj Štrossovi
Po Vomišti nastoupil swingující písničkář a bavič Pepa Štross, kterého na sólovou kytaru skvěle doplňoval jeho syn Matěj. Své svižné a chytlavé písně Pepa prokládal vtipným a chytrým mluveným slovem. V tom pak pokračoval v rámci svého moderování celého festivalu. Po „živelném“ vystoupení P.Štrosse se představila ryze vokální skupina X-tet z Jindřichova Hradce. V jejich podání zazněly nejen americké gospely, ale i vokální úpravy některých evergreenů. Vystoupení novobydžovských Kantorů bylo zcela určitě jedním z vrcholů festivalu. Publikum je nechtělo pustit z pódia. Kantoři, kteří se na pódiích u nás i v zahraničí, pohybují již 45 let, zrají podobně, jako kvalitní irská whisky – čím starší, tím lepší. Snad žádná česká kapela nedokáže tak bravurně zahrát písně z širokého spektra evropské lidové hudby. A vnímavé slatiňanské publikum to poznalo a Kantory odměnilo bouřlivým potleskem.

Kantoři
Kantoři
Po Kantorech se své šance chopil malý muž s kytarou a sametovým hlasem – pardubický písničkář Radek Píďa Bartoš. Píďa má již za sebou bohatou hudební minulost z kapel  Marien a Pidilidi. Posledních několik let jezdí po festivalech se svou kytarou sám. Jeho romantické a chytlavé písně v jeho podání znějí nádherně. Ačkoliv vystupovat po rozjetých Kantorech by pro jakoukoliv kapelu nebylo zrovna jednoduché, tak Píďovi se téměř okamžitě podařilo zaujmout publikum a získat si ho. Po Píďovi přišla na řadu domácí kapela Strunovrat. Pro Strunovrat, jako pořádající kapelu, měl tento ročník festivalu význam a důležitost nejen, že byl jubilejní – desátý, ale i slavnostní. V průběhu svého vystoupení se uskutečnil i křest jejich prvního CD s názvem „Chlapec a moře“.

 

Strunovrat a kmotr CD Víťa Troníček
Strunovrat a kmotr CD Víťa Troníček
Kmotrem CD byl kapelník a frontman pardubické skupiny Marien, Víťa Troníček. Po „křtu“ svého CD Strunovrat zahrál ještě několik svých, převážně romantických písní. Po přídavku a losování lístků o 3 CD „Chlapec a moře“, pódium obsadila legenda českého a evropského folku, Spirituál Kvintet. Vystoupení Spirituál Kvintetu nadchlo. Ačkoliv velká část publika pozorně poslouchala nepřetržitě více než šest hodin a nějaká únava již byla, tak i přesto musel Spirituál Kvintet několikrát přidávat. Koncert Spirituál Kvintetu byl tou nejdůstojnější tečkou za X. ročníkem tohoto festivalu.

 

Spirituál kvintet
Spirituál kvintet
Tradičními garanty kvalitního ozvučení byli manželé Toupalovi. Nezbývá, než doufat a věřit, že sponzoři a partneři budou svou přízní tomuto festiválku nakloněni a bude tak mít šanci začít psát svou historii i v druhé dekádě. V tomto případě se můžeme těšit na XI. ročník Slatiňanského vrabčáka, který se na stejném místě uskuteční 21.11.2015.

 

 

 

 

 


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib