gototop
05.04.2011 Kdo, jak a proč se dostal do 2. semifinále Notování (Rada Notování)    Tisk
PR
První čtvrtky v měsíci patří pravidelně soutěži Notování. 7. dubna 2011 to bude - jako obvykle od 19.30 v sálku Music Hall v 1. poschodí obchodu hudebními nástroji Music City v Praze 9, v Ocelářské ulici č. 39 - druhé semifinále osmého ročníku soutěže. Při představování jeho účastníků nám pomohou citace z reportáží ze základních kol, které vyšly na webu soutěže a serveru FOLKtime, jejichž autory byli Honza Dobiáš a Kytka a Cimbura Vidimských:

Petr Rímský
Petr Rímský
foto: Katka Esserová
Reportáž z 2. základního kola psala Kytka. O abecedně prvním semifinalistovi nastávajícího večera napsala zcela jednoznačně: „Zkušenost a jistota, tak by se u Standy Haláčka dal stručně popsat jak zpěv, tak kytarový doprovod. To mají posluchači rádi a jejich hlasy vynesly Standu na druhé místo.“ Dodáváme k tomu, že tento písničkář patří již čtyři roky k pravidelným účastníkům Notování a do semifinále postoupil poprvé.

„První soutěžící byli menší než obvykle, neb součet jejich věku dosahuje úctyhodných sedmadvaceti let…“ napsal Honza o skupině Jen tak v listopadu 2010, po 3. základním kole. A o kousek dál konstatoval, že tyto šikovné děti z Plzně „jsou nejmladšími soutěžícími Notování v celé jeho historii.“ Mladičká skupina si tenkrát zcela získala sympatie publika a po několika vítězstvích v dětských soutěžích postoupila rozhodnutím diváků, ke své veliké radosti, i do semifinále té naší, „dospělácké“.

O skupině Jerry & dcerry, která startovala jako náhradník a do semifinále postoupila z 6. základního kola jako vítěz diváckého hlasování, napsal Cimbura: „Kvalitní výrazný alt studentky Radky Lienertové a flétny její mladší sestry Danči, housle Martina Lukeše a kytara a zpěv výborného textaře, taťky Jirky Jerryho Lienerta a především jejich společná obrovská radost z muziky vytvořily náladu, ve které kapela zazářila na nebi večera jako supernova.“ Notování se skupina zúčastňuje prvním rokem.

V závěru svého povídání o folk-jazzové skupině Půl dechu do měchu, která postoupila ze 4. základního kola rozhodnutím Rady Notování, Honza napsal: „Samostatnou zmínku si zaslouží nádherné vyhrávky na saxofony a irské píšťaly, které zdobí a zhutňují zvuk kapely teprve několik měsíců. Příchod Heleny Markové do kapely je dalším krokem k dokonalosti, ke které zřejmě téměř nic neschází.“ Tato skupina v Notování soutěží potřetí. V pátém a sedmém ročníku se nominovala až do finále, šestého ročníku se nezúčastnila.

V abecedním pořadí pátým účastníkem dubnového semifinále je skupina Twisted Timber. Honza o ní poznamenal: „Hlavním zpěvákem byl kytarista Matthew Whitten a angličtináři v publiku se zaradovali, protože tahle kapela rozhodně nezpívala obludnou “čekingliš“, byť měla všechny texty v rodném jazyce bluegrassu… Když dohráli, říkal jsem si, že bych je moc rád ještě někdy slyšel a nebyl jsem sám.“ Učinil tak loni v září, v reportáži z 1. základního kola, odkud kapelu poslala do semifinále Rada Notování. Twisted Timber se naší soutěže zúčastňuje poprvé.

Hostem druhého semifinále bude jeden z nejpozoruhodnějších písničkářů, kteří zazářili ve 2. polovině 80. let minulého století, fenomenální kytarista Petr Rímský, který čtvrt století po prvním pronikavém úspěchu na Portě (autorská Porta 1986 za Píseň o hvězdě) a po řadě let skvělého, i když nepříliš pravidelného koncertování, má konečně hotové svoje úplně první, takže debutové album! Jmenuje se Zákon o zachování lásky a v době, kdy připravujeme tento článek, zbývá už jen dokončit a vytisknout jeho obálku. Bude-li vše v pravou chvíli hotovo a v Náčelníkově hudebním kiosku na Notování budou k mání první kousky tohoto alba, nevíme. Ale všem, kteří 7. dubna zavítají do Music Hall, můžeme slíbit, že jim svůj deskový debut Petr Rímský představí na živo! Dokonce proto přizval do svojí hostovačky v Notování vokalistky Veroniku Skočdopolovou a Petru Zajíčkovou, které ho svými hlasy doprovázejí i na desce. Každopádně je tedy nač se těšit. Petrových vystoupení v nejbližší době pravděpodobně přibude. Možná i v Praze. Ale toto bude každopádně a určitě první z nich!

Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky 5. základního kola VIII. ročníku Notování (Rada Notování)

» Folk ve Vysočanech (Tomáš Hrubý)

» První finalista Notování - Vasilův Rubáš - a ti druzí (Honza Dobiáš)

» Notování minule (5. října) a příště (2. listopadu) (Karel Vidimský - Cimbura)

» Finále X. ročníku Notování bude již za týden! (Rada Notování)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib