gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

02.05.2011 Kdo, jak a proč se dostal do 3. semifinále Notování (Rada Notování)    PDF Tisk Email
PR
Poslední, třetí semifinále VIII. ročníku, proběhne 5. května 2011 od 19.30 v koncertním sálku Music Hall v 1. poschodí moderní budovy obchodu hudebními nástroji Music City v Praze 9, Ocelářské ulici č. 39. Vítěz diváckého hlasování, stejně jako v případě dvou předchozích večerů, postoupí do finále. A k takto vybraným třem finalistům téhož večera doplní Rada Notování (RN) dvěma až třemi divokými kartami počet finalistů na pět až šest a své rozhodnutí na závěr večera ohlásí… Soutěžící třetího semifinále opět představujeme citacemi z reportáží ze základních kol publikovaných na webu Notování a na FOLKtimu:

Çava na FOLKomomíně 2010
Çava na FOLKomomíně 2010
foto: Paparaci 24
„Když Petr ohlašoval čtvrtou skladbu, písničku Zahradník, kterou prý zařadili proto, že se do téhle roční doby hodí, zazněla ze sálu otázka: „Ta bude o Juppovi, že?“‘. Úsměvy a dobrá nálada, které skupina navodila, touto písničkou vyvrcholily.“
To napsali rukou společnou a nerozdílnou do reportáže ze 3. základního kola Honza Dobiáš s Cimburou o skupině Bejlí. Dodat k tomu lze, že kapela se Notování zúčastnila již v minulém ročníku a v semifinále, do kterého letos postoupila volbou RN, je poprvé. Její kapelník Petr Brousil (zmiňovaný v první větě odstavce) je v Notování potřetí. V šestém ročníku soutěžil jako sólista.

Reportáž z 2. základního kola je společným dílem Cimbury a Kytky. O skupině Netřísk v ní napsali mj.: „S Netřísky se už v Notování známe také nějaký ten ročník… Svoje vystoupení zakončili úplně čerstvou novinkou ‚Kudy z nudy‘, a nejspíš to byla správná cesta, protože tahle písnička se posluchačům líbila nejvíc ze všech! Líbily se ale i ostatní písničky Netřísku, takže když se to vše podtrhlo a sečetlo, vzniklo z toho první místo a tedy jasný postup do semifinále.“ Netřísk postoupil do semifinále shodou výsledku diváckého hlasování a volby RN. Dalšího komentáře netřeba, jen fakta: skupina byla semifinalistkou čtvrtého a šestého ročníku a finalistkou pátého. Do sedmého se nestihla přihlásit.

Ve skupině Věneband zaujala nejen reportéra Honzu Dobiáše především její protagonistka, o které napsal: „Uprostřed ansámblu Jana Věnečková s houslemi, s mandolínou a v závěrečné písni i s kastanětami, s krásným hlasem a šestnáctiletou hlavou plnou nápadů… Janiny písničky a verše typu ‚čaj zažraný do šálku‘ jen utvrzovaly posluchače, jaké talenty máme v téhle zemi…“ Mladičký soubor, jehož věkový průměr zvyšuje jen Josef Taťka Věneček, soutěží v Notování poprvé a do semifinále postoupil na divokou kartu RN.

Písničkář – akordeonista Marek Vojtěch hrál v Notování úplně poprvé v 6. základním kole. Cimbura o něm tehdy v reportáži napsal: „Radostná energie, která z vystoupení tohoto pražského písničkáře výrazně kabaretiérského typu velmi silně čišela, a svižné melodie s vtipnými texty mu vybojovaly postup do semifinále od Rady Notování. U diváků skončil na třetím místě o téměř nepodstatné dva bodíky za kapelou na místě druhém.“ Další komentář není třeba.

Písničky 9. patra v pátém základním kole nadchly Honzu Dobiáše natolik, že je, oproti zvyklostem, zaznamenal v reportáži aspoň podle názvů všechny: „Jejich písničky ‚Robinsonka‘, ‚Zpovědnice‘ a ‚Letní píseň‘ pohladily a potěšily a závěrečná pohádková ‚Ježibaba‘, o Ježidědkovi, Ježidětech a jejich mamince, tedy o Ježirodině, to byla dobrá stylová pecka v den Tří králů.“ 9. patro se zúčastnilo Notování již v minulém ročníku, ale do semifinále postoupilo až letos, jako vítěz RN v základním kole.

Hostem třetího semifinálového večera bude skupina Çava, která v Notování vystoupí krátce po návratu z koncertů v Paříži, aby záhy na to odjela hrát do Luxemburgu a Bruselu a klubovou sezónu zakončila 3. června koncertem v pražské Salmovské literární kavárně. Skupina, která vznikla v 90. letech jako volné slovensko - česko - francouzské hudební sdružení, se prezentuje originální muzikou na pomezí world music, jazzu a folku. Jádro skupiny tvoří manželé Žabkovi, zpěvačka Romana a kytarista Jano. V západoevropských koncertech s nimi hrají francouzští hudebníci, v ostatních proměnlivá sestava našinců, sem tam i cizozemec. Proměnlivá nejen personálně, ale i instrumentálně. Çava ráda zní pokaždé aspoň trochu jinak. Každý její koncert je tak neopakovatelným originálem, a to originálem - rádi doplňujeme - velice příjemným!… Skupina vydala postupně tři CD, z nichž to nejnovější, Čarodějky, a kdo ví, jestli ne i starší, si budete moci pořídit v Náčelníkově létajícím deskokupectví, které toho večera přistane jako obvykle u vchodu do sálu Music Hall.

Jak vyplývá z předchozího, jak hosté večera, tak muzikanti vystupující v semifinále Notování 5. května stojí za to, abyste se za nimi do Music City vypravili. Chcete-li o nich, nebo o soutěži vědět víc, navštivte její stránky!

Sdílet na...
Kam dál?

» Výsledky 2. základního kola IX. ročníku Notování (Rada Notování)

» Notování 6. března 2014 a taky před měsícem (Rada Notování)

» Výsledky 3. základního kola IX. ročníku Notování (Rada Notování)

» Notování s Jirkou Muchou & Janou Balejovou (Karel Vidimský - Cimbura)

» Kdo se stane desátým vítězem Notování? (Rada Notování)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib