gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.10.2022 Hmlisto vydává singl Blýskavica, následovat bude album Československá (Anna Mašátová)    PDF Tisk Email
Novinky
Hmlisto, neobyčejné slovenské duo matky a syna z horské samoty pod Vtáčnikem, na sebe upozornilo před dvěma lety nahrávkou Ozveny lazov (Galén, 2020), kde se prolíná současné písničkářství s vlivy autentického karpatského folklóru i rockové hudby.
Hmlisto
Hmlisto
foto: Josef Bosák
Nyní přichází se singlem Blýskavica z připravovaného alba Československá. Píseň je posluchačsky nejvstřícnější skladbou alba – s klasickým rockovým soundem v podání nejlepších pražských studiových hudebníků, jen jemně obohaceným o pastýřskou píšťalu Veroniky Kickové. Přináší však také silný příběh o útěku z něšťastného manželství a vzpouře proti společenským konvencím.
„Keď som koncom deväťdesiatych rokov žila na Zaježovských lazoch, mali tam takú tetu, čo rada rozprávala, a tá mi vravela aj historku o mladej týranej horárovej žene, ako ušla s nejakým českým turistom. Zapiekla mu vraj do chleba krv, aby už bez nej nemohol byť. Mne to vtedy celé prišlo pritiahnuté za vlasy. Ale po rokoch, keď som začala hľadať témy pre Československú, sa príbeh prihlásil. Uvedomila som si, že tú ženu chápem. Že som síce v živote urobila pravý opak, odišla z mesta na samotu, ale že jej príbeh sa týka aj mňa. Že doň môžem vložiť okrem iného aj definitívne vytriezvenie zo snov o dobrom, prostom, rurálnom Slovensku,“ říká Veronika Kicková, autorka hudby i textu písně.
K autorské spolupráci na projektu Československá Hmlisto přizvalo českého landscape folkového písničkáře Petra Linharta: „Fúze dvou pohledů, dvou výpovědí společně obsažených ve většině písní je tím, co dělá tohle album jedinečným. S Veronikou jsme psali každý svoji část, svůj pohled na téma příběhu. Vedli jsme spolu rozhovor slovem i hudbou. Ján pak ty věty našich rozhovorů umně aranžérsky propojil do jednoho celku,“ dodává Kicková.
Teaser k albu:

Konečná podoba alba vznikala v Praze v produkci Josefa Štěpánka (zahrál si také na pedal steel a lap steel) ve studiu Soundevice, techniku obsluhoval Adam Pakosta, který si na nahrávce také zahostoval na housle. Aranže jsou dílem druhého člena Hmlista, Jána Kicka, jenž nahrál také všechny akustické i elektrické kytary a doprovodný zpěv. Studiovou kapelu dále tvořili: Jan Steinsdörfer (klávesy), Martin Novák (bicí, perkuse, zvonkohra) a Jan Lstibůrek (baskytara, kontrabas, moog). Album Československá vyjde 28. října 2022 v nakladatelství Galén, jako digital album i klasické CD, autorkou výtvarného designu je Madgaléna Lindaurová.

Sdílet na...
Kam dál?

» Prezident na Hrad (Belmondo)

» Písničkář Petr Linhart v brněnském Café Práh (FOLKtime.cz)

» Právě vyšlo nové album Petra Linharta Nezvěstní (Galén)

» Právě vyšlo postfolkové album Oveny lazov dua Hmlisto (Galén)

» Putování krajinou a časem (Ivan Kott)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib