gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

04.10.2022 Alfasrnec a jeho CD (Standa Münster)    PDF Tisk Email
Novinky
Kapelu Alfasrnec vytvořily dvě náhody. První náhodou bylo, že se potkali kolegové mající rádi folk a country v jedné IT firmě v Brně a tou druhou bylo to, že jeden z nich byl bývalý metalák, který se chtěl vrátit ke svým folkovým kořenům. Po úspěšném hospodském jamu slovo dalo slovo a kluci se domluvili, že to zkusí spolu.
Přesto hned ze startu došlo k menším škatulatům. Metalový basák předal basové žezlo tomu, co na basu neuměl víc než „dvě noty půlový“, sám si vzal do ruky sólovou kytaru. Třetího do mariáše jsme na světlo vytáhli z hospodských temnot, kde vzýval Johnnyho Cashe a Jarka Nohavicu, abychom ho naučili rytmus a také jiné písně. Ze samostatně hrajícího barda se stal hlavní zpěvák v roli doprovodného kytaristy. Toto původně jen kytarové trio dalo základ kapele Alfasrnec v zakládajícím obsazení šestistrunná, dvanáctistrunná kytara a elektrická baskytara (pětka). Z metaláka se stal kapelník, z basáka kulturní atašé a doprovodný kytarista je ozdobou kapely.
Alfasrnec
Alfasrnec
foto: Jiří Pospec Pospíšil
Kytaristi zalovili ve svých šuplících a přinesli písničkový základ pro nově vznikající formaci. Kromě kapelníka zbylí členové toužili po banju, ale tvrdým hlasem bylo banjo kapelníkem vyloučeno z kapely. (Kapelník prohlásil, že banjo do kapely nesmí, protože je to buben, který chtěl být kytarou a nezvládl to!).
Toto vše se stalo na konci roku 2016 a začátku 2017. Následovalo zkoušení, skládaní atd….
Konec roku 2017 nám dává první příležitost poprvé vystoupit a přibývají další vystoupení. V roce 2019 se hlásíme na oblastní kolo Porty, ze kterého odjíždíme s 3. místem. Rok 2019 je ve znamení spousty koncertů a pak přichází koronagyros. A to přináší velkou změnu do kapely. Kapelník, zavřen doma s rodinou, neodolá a kupuje si banjo, kterému propadá tak, že dnes se banjo stalo jeho hlavním nástrojem.
Křest CD Alfasrnec
Křest CD Alfasrnec
foto: Jiří Pospec Pospíšil
Než nás opět vypustili na pódia, tak jsme opět secvičovali skladby v novém nástrojovém osazení. Na pódia jsme se vrátili v létě 2021. Na konci léta se nám splnil sen a mohli jsme vystoupit ve vysněné Mohelnici. Koncert se nám podařil a nakopl nás k nahrání CD. V listopadu 2021 jsme se sešli na oblíbené hájence uprostřed Vysočiny, kam jsme si dovezli zvukaře a Martina Adamuse (vynikajícího muzikanta a mimo jiné autora knihy Zakládáme kapelu). Martin fungoval jako pojící prvek, režisér a dramaturg v jedné osobě. Během prodlouženého víkendu se podařilo natočit materiál na 9 skladeb. Desátou skladbu jsme dotočili během února 2022.
Materiál následně putoval do hudební laboratoře Miloše Makovského. Miloš se do materiálu ponořil a zpracoval ho. V mezičase jsme si zasoutěžili o Talent Country Rádia, abychom začátkem července 2022 provedli poslední korekce a nechali na Milošovi, aby naši první CD anabázi dotáhl do finále. Následovalo lisování CD a opět v Mohelnici, v době konání slavného festivalu (přesněji jeho neméně výborného nástupce), jsme krabici s CD rozbalili.
Na rok přesně jsme před sebou měli své první CD, do kterého jsme se pokusili otisknout nás, Alfasrnce.
Ať se vám všem CD líbí a najdete v písních radost a dobrou náladu, kterou jsme my měli při jejich skládání a nahrávání.

Alfasrnec - Alfasrnec
Alfasrnec: Alfasrnec
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2022
Hodnocení desky: 6,11/10
Seznam písní: Kovboj • Metrosexuál • Biatlon • Paranoik • Šalingrad • Mucher • Egon • Adam a Eva • Irská whiskey • lyrická
Co o albu napsal Pavel Rada: "Dovedu si představit, že na koncertech tahle muzika baví. I jsem to na Notování zažil. Ale nahrávat humor je ošidné, opakovaný vtip... znáte to. To (pro mne) nefunguje ani u JUDr. Jahelky. Navíc technicky je nahrávka dost mizerná." (5 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib