gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

05.10.2018 Novinky z nakladatelství Galén v říjnu 2018 (Galén)    PDF Tisk Email
Novinky

Nakladatelství Galén připravilo na říjen tři nové knihy a rovněž album Petra Linharta s písněmi skupiny Čp. 8.

Jan BurianPolemiky, pocty, provokace (ze světa písní)

Polemiky, pocty, provokace
Polemiky, pocty, provokace
Doba, kdy byli básníci středem pozornosti veřejnosti, je dávno pryč, ani o Vrchlického či Nezvala by se dneska média neprala, ale litovat toho nemusíme. Ten, kdo chce, může bez váhání vstoupit do světa poezie, číst a číst a uctívat v tomto nekonečném vesmíru metafor, myšlenek či slovních hříček, koho chce.
To samé, co Jan Burian napsal v kapitole o básnících – jmenovitě o Pavlu Šrutovi, by se dalo použít i pro písničkáře, ústřední postavy knihy Polemiky, pocty, provokace. Doby, kdy se za nimi na letní festivaly sjížděly tisíce lidí, už patrně pominuly, přesto stojí za to si je připomenout. Pamětníci si díky Burianovi zavzpomínají, těm ostatním může kniha posloužit jako návod, koho stojí za to si i v dnešní době poslechnout.
Všem pak bude při čtení této knihy zaručeně pohrávat na rtech úsměv, neboť, jak praví autor: „Chybí-li humor jako koření, není strava k ničemu.“ A této knize koření rozhodně nechybí.
Kniha bude oficiálně představena na koncertě v divadle ARCHA v neděli 14. října 2018.

Radkin Honzák a František Honzák: Čas psychopatů

Čas psychopatů
Čas psychopatů
Psychopatů – tedy správně lidí trpících disociální poruchou osobnosti – je ve společnosti odjakživa vždy stabilní procento. Ať se pohybujeme kdekoli, je prakticky nemožné se těmto antisociálním parazitům zcela vyhnout – je možné, že mezi ně patří náš soused, nadřízený, volený politik nebo v horším případě rodinný příslušník.
Text, v němž spojili síly bratři Radkin a František Honzákovi, pojímá problematiku psychopatie opravdu důsledně. Z Radkinova pojednání se dozvíme, co vlastně psychopatie je, jaké jsou její projevy a příčiny a proč je vhodné při kontaktu s tímto „člověkem bez pocitu strachu“ vzít nohy na ramena. Oba pak v symbióze lékaře a historika v zevrubném dějinném exkurzu čtenáře podrobně seznamují s „dobrými i zlými“ psychopaty, kteří se svým jednáním dokázali zapsat do dějin, a to od doby antických božstev po žhavou současnost.
Kniha vychází 18. října 2018

Michal Jupp Konečný: Průlety folkovou pamětí

Průlety folkovou pamětí
Průlety folkovou pamětí
Michal Jupp Konečný (* 6. 8. 1942 v Praze) byl téměř u všeho, co v minulém půlstoletí hýbalo naší folkovou a country muzikou. Stál u zrodu a fungování devatenácti rozhodujících ročníků festivalu Porta (1971–1989), téměř dvaceti svojšických Slunovratů i Letorostů, řady strážnických Zahrad, čtyřiadvaceti Folkových růží a mnoha dalších. V sedmdesátých letech vedl Malostranskou besedu v Praze, v letech osmdesátých vytvořil z klubu Na Petynce nepřehlédnutelnou nejen trampskou a folkovou scénu, po roce 1989 založil a vedl jednadvacet ročníků časopisu FOLK & COUNTRY.
Jiří Černý o něm napsal: „Juppa dělá Juppem otevřenost vůči všem žánrům včetně tekutin, umění odejít a vůbec nepředpojatost, buldočí nápor v hlavních věcech a flegmatičnost v těch, co mu připadají vedlejší…“
Jenom rodina Konečných ví, kolik hodin, nervů i únavných vyjednávání stojí za každým koncertem nebo festivalem. Tato kniha není dějinami českého folku, natož Juppovým slovníkem naučným. Autor se v ní úspěšně pokusil o skládačku událostí, setkání, postřehů a střípků, které se prolínaly desítkami let. Je to knížka o muzice, o době, o životě a světě kolem. O úspěších i zakopnutích, o neústupnosti i kompromisech. O nasranostech i nádherných zážitcích. A o lidech, se kterými mu bylo dobře, a jiných, se kterými bylo hůř.
Na konci knihy najde čtenář podrobný seznam všeho, co se Michalu Konečnému, jeho blízkým i spolupracovníkům podařilo na pódiích, při vydávání hudby a v nejrůznějších médiích včetně jejich měsíčníku FOLK & COUNTRY.
Vychází 25. října 2018
Petr Linhart, Josef Štěpánek, Jan Steinsdörfer a Jaromír Honzák: Milostné vzpomínky na Čp. 8
Album Milostné vzpomínky na Čp. 8 je připomínkou slavné folkové skupiny první poloviny osmdesátých let a poctou jejímu zakladateli a leaderovi – Jaroslavu J. Ježkovi, písničkáři velkého hlasu i talentu, jemuž osud dopřál pobýt na tomto světě jen dvacet osm let. Bývalý člen Čp. 8 Petr Linhart přizval ke spolupráci kytaristu Josefa Štěpánka, klavíristu Jana Steinsdörfera a kontrabasistu Jaromíra Honzáka, a nahráli třináct Ježkových písní, které dodnes září na folkovém nebi.
Vychází 11. října 2018
Album bude oficiálně představeno na koncertě v klubu KAŠTAN ve čtvrtek 8. listopadu 2018.
Petr Linhart, Josef Štěpánek, Jan Steinsdörfer, Jaromír Honzák - Milostné vzpomínky na Čp. 8
Petr Linhart, Josef Štěpánek, Jan Steinsdörfer, Jaromír Honzák: Milostné vzpomínky na Čp. 8
Vydavatel: Galén
Vydáno: 2018
Hodnocení desky: 7,88/10
Seznam písní: Motýlek • Hledání č. 3 • Rozprodáno • Malé přání • Nad dopisem • Obyčejný den • Psanci samozvanci • Omluvenka • Představy II • Pochod snů • Milostné vzpomínky Petra Linharta • Rozsévač • Na kraji ticha
Co o albu napsal Tomáš Hrubý: "Vzpomínky na Čp.8 a pocta této superkapele 80. let. Špičkový a zkušený muzikant a hlavně tehdejší člen Čp.8 Petr Linhart věděl, které skladby vybrat, s jakou barvou a feelingem je nazpívat a také koho pozvat na nahrávání: excelentní sidemani, jako jsou Pepa Štěpánek a Jaromír Honzák dotvořili skvělé album." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib