gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

25.01.2017 První novinka nakladatelství Galén 2017 - Plastic People a český Uunderground (Lenka Příhonská)    PDF Tisk Email
PR
Dovolujeme si vás informovat o první novince z nakladatelství Galén z edice Olivovníky v letošním roce. Nakladatelství Galén vydává knihu Jaroslava Riedela s názvem Plastic People a český undergound.
Kniha je prvním úplným shrnutím historie Plastic People v období 1968–1988. Jaroslav Riedel se českým undergroundem zabývá dlouhá léta, sestavil a připravil k vydání edici sebraných nahrávek Plastic People a komentované knižní vydání písňových textů skupiny. Spolupracoval na DVD s kompletem filmových dokumentů o Plastic People a na vydání kompaktních disků dalších undergroundových hudebníků: Aktualu, DG 307, Svatopluka Karáska, Umělé hmoty II, Půlnoci. Pro tuto knihu využil rozhovorů s desítkami přímých účastníků událostí, obsáhle hovořil především se samotnými hudebníky. Čerpal z rukopisných kronik Plastic People a řady dalších dobových dokumentů – deníků, dopisů, vyšetřovacích a soudních spisů i svazků Státní bezpečnosti. Kniha shrnuje autorovu rozsáhlou publikační činnost na toto téma a zároveň přináší mnohá dosud neznámá fakta.
Slovo o autorovi
První letošní titul nakladatelství Galén
První letošní titul nakladatelství Galén
Jaroslav Riedel
se narodil 5. srpna 1963 ve Vsetíně. Publikuje v hudebních časopisech, denním tisku a dalších časopisech, ve festivalových bulletinech a programových katalozích. Odvysílal téměř tisíc autorských rozhlasových pořadů v Československém, resp. Českém rozhlasu a v Rádiu Golem. Napsal knižní rozhovor s Jiřím Černým Kritik bez konzervatoře. Autorsky spolupracoval na knihách Excentrici v přízemí, Kdo byl kdo v našich dějinách ve 20. století, Akce slovo pohyb prostor, Fenomén Zappa. K dalším knihám napsal doslovy, přeložil knihu Patti Smithové Just Kids – Jsou to jen děti, jako překladatel a autor rekapitulačního rozhovoru se podílel na knize Paula Wilsona Bohemian Rhapsodies. Redigoval asi 20 knih s hudební tematikou, převážně překlady z angličtiny. Jako odborný redaktor spolupracoval na vydání sebrané hudební publicistiky Jiřího Černého, Jana Rejžka a dvoudílných vzpomínek Mikoláše Chadimy Alternativa. Sestavil a obsáhlým komentářem vybavil několik knih písňových textů, jako odborník na český underground poskytl rozhovory pro televizní dokumentární cykly Bigbít, Samizdat a Fenomén Underground. K vydání připravil řadu archivních nahrávek z oblasti rocku, folku, folkloru a jazzu, napsal k nim doprovodné texty.
Obsah knihy
Úvod a poděkování
PLASTIC PEOPLE A ČESKÝ UNDERGROUND (Od Sametového podzemí k Vesmírné symfonii * Hudba pro intelektuály a zdrogovaný ksichty * Konec profesionální kariéry * Chtěl jsem divoký, barevný, disharmonický zvuk: Aktual / 1967–1972 * Při kofole se tato hudba provozovat nedá * Slušné vždy přivítáme * Do lesíčka na čekanou * Občané z Rudolfova se kladně vyjadřují k zásahu * První festival druhé kultury * Egon Bondy’s Happy Hearts Club Banned * Třetí hudební obrození: Umělá hmota, DG 307 * Neb hudba Hlavsy jim nevyhovovala pro strašný řev * Ach to státu hanobení * Na lavici obžalovaných výtržníci * Jmenovaný je dnešního dne po odpykání trestu propouštěn na svobodu * Rozloučení s Paulem Wilsonem * Třetí festival druhé kultury * Pašijové hry velikonoční * Zakázaní folkaři druhé kultury: Karásek a Soukup * Poznáš, že život je jen Boží Mlýn * Mýdlový muzikál, hudebně-hokejová eroika a Inventura * Jak bude po smrti * Pták utrženej ze řetězu: DG 307 * Co znamená vésti koně a Souostroví Gulag * Hovězí porážka * Půlnoční myš * Národní třída – Z jedné strany na druhou – Pokoušení * Politický symbol, nebo aktivní hudebníci?)
DISKOGRAFIE (The Plastic People Of The Universe – desky vydané v zahraničí * Edice sebraných nahrávek 1969–1986 * DVD a jiné * Diskografie Aktualu – nahrávky 1971–1972 * Diskografie DG 307 – deska vydaná v zahraničí * Edice sebraných nahrávek 1973–1975 a 1979–1980 * Diskografie Umělé hmoty II a III – nahrávky 1975–1977 * Diskografie Svatopluka Karáska – nahrávky 1977–1989 * Diskografie Charlieho Soukupa * Diskografie Půlnoci – nahrávky 1988–1989)
PŘÍLOHY (Přehled sestav a koncertů The Plastic People Of The Universe / 1968–1988 * Přehled sestav a koncertů Aktualu / 1968–1972 * Přehled sestav a koncertů DG 307 / 1973–1980 * Přehled sestav a koncertů Umělé hmoty * Soupis nevydaných nahrávek The Plastic People Of The Universe * Soupis nevydaných nahrávek Umělé hmoty * Ediční poznámky a komentáře ke kompaktním diskům * Literatura * Jaroslav Riedel * Jmenný rejstřík
Vydal Galén | Formát 160x230 mm, barevné, vázané, 476 stran | 500 Kč | ISBN 978-80-7492-291-6
www.galen.cz

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib