gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.01.2011 Vandrákův Nový rok (Marko Čermák)    PDF Tisk Email
Povídky
Chcete-li zažít něco divnýho, tak jeďte na vandr v sobotu večer za tmy a to mezi Štědrým dnem a Třemi králi.
Na lavičce před Bránickým nádražím mi bylo zima, proto jsem raděj čuměl přes sklo na koleje z haly, aby mi neujel ještě tenhle vlak i když je tma jako tma, hodinky nemám a zejtřek poznám až bude světlo. Hned si mě prověřil pan VB, jakoby zloději a dezertéři chodili schválně s usárnou a vystavovali se na prázdným nádraží před jejich kanceláří.
Byla to sobota tak právě v období zimních svátků a to moc lidí na výlet nemyslí a tak se stalo, že jsem seděl v půlce vagónu sám. Říká se, že je v tenhle čas lépe po lese necourat. I hajnej se má raděj držet rodinky a Černýho Petra. Proslejchá se, že v téhle době mluví zvěř za noci lidskou řečí a to není dobré znamení. Jakpak já to udělám, když nemám ani čarovnej liščí ocásek, natož pak játra.
Marko Čermák a nedělní loučení na brdském kempu
Marko Čermák a nedělní loučení na brdském kempu
foto: Obluda
Prásknutí dveří mne vytrhlo z tajů myslivecké latiny: „Pane kolego, sem tady dobře“ – naklonil se ke mně alkoholik – „můžu si přisednout, že jo, pocem, mne se nemusíš bát, já mám čistý svědomí…“
Z takovejhle lidí mám hroznou radost. Bude mne bavit až do Dobříše, to bych raděj myslel na všechny vlkodlaky najednou. „Když budu s tebou, tak se mi nic nestane, ale jak se tady mihnou mlíkaři, tak spadne klec – pocem, kam jedeš?“ Chtěl jsem vymyslet něco chytrýho: „Daleko do lesa.“ „Pane kolego – vem mě sebou – podívej, jak se tu mihnou mlíkaři, je konec, už jsem tam byl jednou kvůli starý“ – vylovil z huberťáku malou, ušpiněnou krabičku s broží – „mám u ní děcka a dnes sem mu rozflákal ksicht, nechtěl mne k ní pustit, chtěl sem jí to dát:“
Začlo mě bejt divně, protože sem si nemohl myslet na svý věci a byla teprv Hraštice. Takovýhle řeči jsou na vandr moc těžký a ten chlap se dojímá a zdrhá. „Pane kolego – minule sem jí to nemoh dát, byl sem zašitej, ani k holkám mne nepustí – podívejte – týhle sou tři a týhle pět. Pane kolego, vem mne sebou!“ Držel mne za rukáv, hlavu zatáh do huberťáku. Pak ještě něco říkal a já marně vymejšlel co s ním. Pořád mne tak držel: „Musíš říct, že sem tvůj brácha, už sme tady!“ Najednou jsem si přál, aby vlak nezastavil. Chlap stál před dvířky a lovil dole kličku – vyčíh jsem okamžik a vyskočil na druhou stranu. „Ty ses na mne vysral!“ zaslechl jsem ještě než za mnou dveře zapráskly, proběhl jsem černou mezerou v páře od lokomotivy, přes koleje a přes dříví – ještě kus. Fuj – to se mi nelíbilo. Copak toho není dost, co to má co dělat tady?
Teprve za chatama se mi ulevilo – takhle se člověk rozčílí a málem zapomene na sváteční náladu. Na silnici byl mokrej led a obloha jak pytle s vodou. Už abych byl u kluků – pořád jsem myslel na toho chlapa a skoro jsem se bál divnejch stromů u cesty. Cukroví ve vaku mi připadalo neskutečný, jak z lepšího světa a z lepších rukou. – Ani jsem nevzpoměl, že nemám liščí ocas na ochranu před lesními běsy, huhlajícími z vykotlaných pařezů.
Ohniště už jen slabě řeřavělo, zamířil jsem rovnou k seníku. Uvnitř oddychovali kluci a spánek mě přemoh. K ránu jsem musel ze spacáku a jak pomžourávám kolem, uviděl jsem na dvířkách na provázku proti vikýři liščí ocásek.

Sdílet na...
Kam dál?

» Vánoční prázdniny v Telči: Nezmaři, Samson a Radim Zenkl (Tomáš Hrubý)

» Tajemství Velkého Vonta - nový kreslený seriál je konečně tady! (FOLKtime.cz)

» Marko Čermák - 60 mil romantickou stezkou (Šaolín)

» Vánoční přání se soutěží o novinku Isary (Džexna)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib