gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.07.2014 Na Prázdninách v Telči vystoupí Anděly ověnčení muzikanti (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR

V pátek 25. července bude na nádvoří státního zámku v Telči slavnostně odstartován 32. ročník Prázdnin v Telči, nejdelšího hudebního festivalu v České republice. Během sedmnácti dnů vystoupí na třech festivalových scénách stovky českých i zahraničních hudebníků a v kulisách pohádkové renesanční Telče se odehraje řada divadelních představení. Největší zahraniční hvězdou letošních Prázdnin v Telči je americký kytarista s italskými kořeny Peppino D’Agostino, který je jedním z nejlepších žijících hráčů na akustickou kytaru na světě.

Peppino D’Agostino se ve Spojených státech proslavil nejen díky své muzikantské zručnosti, ale také díky svým originálním skladbám. Po vydání svého posledního alba Nine White Kites ho prestižní časopis Acoustic Guitar označil za jednoho z nejnadanějších skladatelů mezi kytaristy hrajícími stylem fingerpicking. Díky této technice, kdy muzikant vybrnkává melodii všemi deseti prsty, může D’Agostino zahrát i několik melodií naráz a zároveň hrát na tělo kytary jako na perkuse. Pro všechny milovníky akustické kytary bude jeho koncert nezapomenutelným zážitkem.

Z českých interpretů na programu Prázdnin v Telči bude určitě největší zájem o koncert Karla Plíhala. Jeden z nejnadanějších a zároveň nejbázlivějších českých písničkářů už dlouho fascinuje posluchače svou velkou slovní fantazií, díky které dokáže obyčejné věci popsat neobyčejným způsobem. Potvrzuje to i jeho poslední album Vzduchoprázdniny, za které získal v minulém roce cenu Anděl. Již v minulosti se ukázalo, že při koncertu Karla Plíhala je na telčském zámeckém nádvoří kouzelná atmosféra a ne jinak tomu určitě bude i letos.

Dalším výjimečným koncertem bude vystoupení skupiny Bratři Orffové spolu se slovenskou šansoniérkou Szidi Tobias. Bratři Orffové, kteří bývají označováni za folkovou kapelu nového tisíciletí, naprosto ovládli letošní předávání cen Anděl, když si odnesli rovnou dvě sošky. Jednu za nejlepší skupinu roku a druhou za album Šero, které vydali na konci minulého roku.

Žánrovou sošku Anděla letos získala také půvabná houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská za svou desku Nězachoď slunečko. Po nevídaném loňském úspěchu s Hradišťanem letos v Telči vystoupí spolu s legendární bluegrassovou Druhou Trávou. S novým koncertním programem se do Telče vrátí také Bratři Ebenové, kteří letos slaví 30. výročí od vydání prvního alba a rozhodli se k oprášení několika skladeb z tohoto folkového období. Kapela také chystá letos natočit nové album a je tak pravděpodobné, že v Telči zcela poprvé zazní úplně nové písně.

Během festivalu na zámeckém nádvoří samozřejmě vystoupí celá řada předních muzikantů a kapel české folkové scény jako jsou Hradišťan, Vlasta Redl, Vladimír Mišík, Spirituál Kvintet, Javory, Lenka Filipová či Žalman a spol. nebo Nezmaři.

Kompletní program festivalu najdete na www.prazdninyvtelci.cz.


Sdílet na...
Kam dál?

» Mokré postřehy z Telče (Pavel Černý)

» Prázdniny v Telči startují. O víkendu zahrají Tata Bojs nebo Mišík (FOLKtime.cz)

» Třináctka není nešťastné číslo (Karel Fred Vodňanský)

» Letní nocí, tou by se kráčelo (Tomáš Pohl)

» Porta… a další letní zážitky (díl druhý) (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib