gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

23.07.2015 Jediné vystoupení Trojice Redl-Samson-Janoušek roku 2015 na Janouškovu Ústí (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Už po třicáté se setkávají muzikanti, které si každoročně zve Slávek Janoušek do romantického prostředí turistického areálu Cakle v Ústí nad Orlicí. Třicet let je dlouhá doba, v této republice je jen velmi málo takto letitých akcí. V roce 1985 to začalo jako Ozvěny Porty - tehdy populární název, ale muzikanti tomu od prvního ročníku stejně s nadsázkou říkali podle dramaturga Janouškovo Ústí. Jednodenní přehlídku pořádal odbor kultury města Ústí. Od roku 1991 dosud dělá festival ve své režii a pod svým vedením Slávek Janoušek. "Důvodem, proč akce nikdy neskončila, byla ta nepopsatelně krásná atmosféra, která festival provázela a které si vždy užili všichni zúčastnění", vysvětluje. Postupně probíhala na fotbalovém stadioně (Muzikanti na hřišti), kdy chodily i dva tisíce diváků, v dancingovém prostoru plovárny (Muzikanti na plovárně), kde už byl prostor menší, až od roku 2009 akce zakotvila v Cakli, u řeky Tichá Orlice, a stabilizovala se jako dvoudenní malý domácí festival. Každý rok Janoušek zve výborné muzikanty, o kterých ví, že umějí skvěle hrát a rozdávat pohodu. A zvláště pak takové, s nimiž se ve svém hudebním životě potkával a zažil příjemné chvíle ať už na jevišti, ve studiu, v zákulisí či při nějakém posezení, a to zejména v tom probíhajícím roce. Uplynulých 29 ročníků představuje řadu úspěšných hudebních akcí, kdy se publiku prezentovalo na 280 skupin a sólistů z Čech i ze zahraničí (Slovensko, USA, Anglie, Irsko, Indie, Kanada, Španělsko).
Janouškovo Ústí
Janouškovo Ústí

"Hlavním tématem letošního kulatého ročníku je návrat ke kořenům písničkářství, autor písně je ten, kdo nás zajímá, jeho sdělení je to nejpodstatnější", dodává Janoušek.
I letos je program dvoudenní. V pátek 14. srpna v 19:30 hodin po úvodní Imaginární hospodě zahájí Lucie Dobrovodská a skupina Paka z Brna. Akustické kytarové muzice a vícehlasému zpěvu se věnuje skupina Stráníci. Hostitelé Slávek Janoušek & Luboš Vondrák, tentokrát záměrně zahrají už v pátek. Má to samozřejmě svůj důvod, neboť Janoušek jako člen Trojice se Samsonem a Redlem mají jediné vystoupení roku 2015 v sobotu. Závěr prvního večera bude patřit skupině Folk Team, která přijíždí po velkém úspěchu v Cakli opět po dvou letech.
V sobotu 15. srpna od 15 hodin vezměte i děti. Bude Marek Vojtěch a Divadlo Harmonika: O hodném Jankovi a líném Vaškovi, proběhne dětské odpoledne ve westernovém stylu, přijedou koně z Přívratu, střílení z luku, budou soutěže o ceny. Poté od 17.00 hodin vystoupí nový objev, harmonikářka Saša Niklíčková následuje Jarda Svoboda (TRABANDita), člen skupiny Traband, výrazný a významný autor české hudební scény. Dále zahrají dvojnásobní držitelé ceny Anděl, skupina Žamboši s excelentním autorem Honzou Žambochem. K vrcholům večera patří od 20.00 hodin jediné vystoupení roku Trojice - Vlasta Redl, Jaroslva Samson Lenk, Slávek Janoušek, po velké pauze od dubna 2014, kdy jeli dlouhou spanilou jízdu po velkých městech Čech křtít Samsonův 3.díl trilogie MY TŘI A JÁ. Začne Vlasta Redl, se kterým přijíždějí další hudební přátelé - necháme se překvapit. Pak dá svůj blok písní Samson, krátce i Slávek Janoušek. A pak už Trojice.
A když je to letos o písničkářích - autorech, kdo jiný by to měl celé zakončit, než jedna z legend českého písničkářství - Wabi Daněk & Miloš Dvořáček. Jim patří závěr celého programu.
Oba dny budou glosovat Slávek Janoušek a Franta Urbanec. Atmosféra se očekává opět skvělá, hezké počasí objednáno.
A ještě důležitá informace pro návštěvníky: Možnost stanování je v kempu na louce v areálu. Nabízí se zde i mimohudební aktivity - půjčovna lodí, bruslí, kol či horolezecká stěna. Na náměstí v Ústí nad Orlicí celý víkend probíhá 90. ročník Staročeské oustecké pouti.
 

Janouškovo Ústí – 14. a 15. srpna 2015, areál aktivní turistiky Cakle, Ústí nad Orlicí-Staré Oldřichovice – opravdu příjemně strávený víkend.
Bližší informace www.janouskovousti.cz, www.slavekjanousek.cz.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Co je nového u ... Porty? (o.s. PORTA )

» Jarda Svoboda (Trabandita) vydal v den svých padesátin (31.května) sólové album Solo (Indies Scope)

» Dvacáté Okolo Třeboně v obrazech (Školník)

» Tohle je vzkaz, který vysílá Slávek Janoušek (FOLKtime.cz)

» Dobrá až výborná nadílka (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib