gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

20.02.2017 Vyslanci Abendlandu poprvé v Praze! (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Hudebně-literární projekt Abendland se po loňském vydání alba, které bylo pokřtěno v opavském klubu ART, poprvé - a zcela unikátně - objeví i na pražském pódiu. Stane se tak  v (A)void Floating Gallery na pražské náplavce, v sobotu 1. dubna 2017.
Abendland je konceptuální spojení nadžánrové hudby a historií inspirovaných příběhů. Loňské album mělo pomyslnou smůlu, že žádná z výročních hudebních cen nemá kategorii Obal roku - CD ukryté v exkluzivním knižním provedení by nejspíš za rok 2016 patřilo k horkým kandidátům.
Sama nahrávka se ale setkala s příznivým ohlasem. “Je jak hudba k temným severským detektivkám se špatným koncem,” napsal v Headlineru Dany Stejskal. “I když každý hlas je z jiné strany žánrového spektra, hudba Petra Kunzeho a texty Miroslava Černého je všechny svírají do kompaktního celku romantických a temných balad tajemné, drsné krajiny Abendlandu, kde tak trochu chcete být, a trochu máte strach, abyste se v ní náhodou neocitli.”
Miroslav Černý na křtu v Opavě
Miroslav Černý na křtu v Opavě
foto: Petra Vavrečková
“Petr Kunze a Miroslav Černý vytvořili projekt, který je v dobrém slova smyslu hitový, a i když svým charakterem míří spíše k mainstreamovému publiku, má daleko k většině dnešní komerční produkce”,
soudil zas Milan Tesař z brněnského radia Proglas. “Navíc věřím tomu, že texty mohou posluchače přivést k zájmu o některé konkrétní momenty lidské historie. A to není málo.”
K nahrávání jako hosty tvůrci přizvali řadu hudebních osobností, a na rozdíl od opavského koncertu bude na pražské premiéře účast bohatší, a dorazí většina z nich. Tedy nejen zpěvačka Olga Königová, kytarista a zpěvák Jan Žamboch a zpěvák Jan Kunze, kteří už vystoupili v Opavě, ale i Terezie Kovalová (Calm Season), Milan Cais (Tata Bojs), Tomáš Fröde (Imodium), Petr Harazin (Nebe), a není vyloučeno, že na poslední chvíli dorazí i další. Ostatních pěveckých partů se pak ujme Jiří Bosák, a všechny doprovodí kapela ve složení: Petr Uvira, Petr Kunze a Marek Hoblík (kytary), Jiří Pater (baskytara) a Petr Odstrčil (bicí).
Jan Žamboch, Olga Königová, Jiří Bosák a Jan Kunze
Jan Žamboch, Olga Königová, Jiří Bosák a Jan Kunze
foto: Petra Vavrečková
S Abendlandem se otevírá romantický i drsný a chladný svět, který zve na výpravu po stopách neolitických lovců, keltských obřadníků, Artušových rytířů, hvězdářů, mořeplavců či indiánských šamanů. Tvůrci ho velkoryse pojali jako otevřený hudební prostor, který by žánry neměl být ohraničován. A tak ačkoli je základem tradiční rockové písničkářství, své místo tu mají i balady, folková vyprávění nebo jemné písňové imprese. Vše zabalené do pestrých aranží a podané s instrumentální jistotou a muzikantskou invencí.
Loňské CD s nahrávkou vyšlo jako součást knižní bibliofilie se všemi použitými texty, fotografickým doprovodem i medailonky interpretů u nakladatelství Perplex. V průběhu tohoto roku by se pak měla nahrávka objevit i v podobě tradiční vinylové desky. Pražská premiéra je však naprosto ojedinělá v možnosti vidět celý osobitý projekt v koncertním provedení.
Vydavatelství PERPLEX: http://www.perplex.cz

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib