gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

17.05.2011 Do třiceti daleko… (Tomáš Pohl)    PDF Tisk Email
Reportáže
(reportáž z koncertu kapely Petr Kalandra Memory Band se Zuzanou Michnovou a Oskarem Petrem)
Věřit nebo nevěřit na osudová setkání? Víra je zde patrně bezvýznamná, protože k setkání buď dojde, nebo nedojde. Důležité je, zda se v důsledku setkání někdo či něco narodí. Každopádně setkání jedné krásné, vysoké a nepřehlédnutelné mladé ženy a dvou mužů počátkem sedmdesátých let minulého století založilo jednu slavnou hudební historii a bez rozpaků lze říci, hudební legendu. Ta žena se jmenuje Zuzana Michnová a ti dva muži Oskar Petr a Petr Kalandra. Své uskupení nazvali Marsyas, ještě dávno před vznikem nádherné písně Marsyas a Apollón. Každý z těch tří přinesl něco osobitého. Zuzana Michnová nádherný hlas a autorskou invenci, totéž přinesl Oskar Petr a nejosobitější z nich, Petr Kalandra, krom schopnosti psát dobré texty přinesl i duch Ameriky z konce šedesátých let minulého století a schopnost cítit blues. První deska skupiny, natočená ve studiu s řadou hostů v roce 1978, působila
Kuželka, Michnová, Petr v Malostranské besedě
Kuželka, Michnová, Petr v Malostranské besedě
foto: Ája Dvořáčková
na hudební scéně jako bomba, byť s řadou ústupků v textech Oskara Petra, protože schvalující idioti jim nerozuměli. V tomto složení již kapela další desky nevydala. Petr Kalandra (mimochodem jeho prastrýcem je Záviš Kalandra, popravený v procesu s Miladou Horákovou) založil s Janem Spáleným a Františkem Havlíčkem dnes legendární ASPM a v roce 1995 se odstěhoval za nebeskou bránu. Zuzana Michnová pak působila v různých sestavách kapely Marsyas, vydala vynikající sólovou desku Rány a před lety se odmlčela. Oskar Petr emigroval do Spojených států, aby se po roce 1989 vrátil zpátky a uskutečňoval spíše sólové projekty.
V roce 2005 se pod vedením kytaristy a zpěváka Míry Kuželky dal v Mostě dohromady jeden z nesčetných revivalů. Jenže tento revival se rozhodl hrát k památce Petra Kalandry a zvolil název Petr Kalandra Memory Band. Koncem roku vznikl projekt spojit tento Band s Oskarem Petrem a se Zuzanou Michnovou a vzpomenout jak na Petra Kalandru, tak i na éru Marsyas.
Druhý květnový den roku 2011 jsem se tísnil v hledišti Malostranské besedy, kde se odehrál první z dvojice obou vyprodaných večerů, tedy koncert v podobě připraveného hudebního spojení.
Band, krom Míry Kuželky hrál ve složení: Oldřich Šimků - kytara a zpěv, Jiří Sláma - bicí, Jaroslav Petrásek - basová kytara a zpěv a Igor Šikula - foukací harmonika. Jako stálý čestný host s Bandem hraje kytarista Jiří Charypar, známý z řady kapel, například Máma Bubo či Švihadlo.
Nejprve hrál a zpíval Band samostatně a zněly známé písně Lodník či Slunce a déšť. Znovu jsem si uvědomil, jak dovedl Petr Kalandra anglický text přenést do češtiny, aniž se většinou držel původního smyslu, ale přesto český text zní kongeniálně. Míra Kuželka, sympatický vousáč s kloboukem na hlavě, zpívá velmi dobře a podle webu je z kapely jediný, kdo se s Petrem Kalandrou osobně znal. Po několika písních se na jeviště dostavil, vítán bouřlivým potleskem, Oskar Petr. Jeho husté kudrnaté vlasy ještě více zbělaly, ale hlas, byť poznamenaný roky, zněl a hřměl. Došlo i na Icecream Mana (jak byl žertem ohlášen) a jedna z nejlepších písní o Zmrzlináři, spíše ale o všech citech a pocitech a plná nádherných obrazů, zahájila přechod k repertoáru Marsyas. Jako třetí pak za potlesku plného oslavného pískotu a ovací na jeviště přišla Zuzana Michnová, kus ženské jako řemen a spustila. Vzpomněla rozhovoru s Ondřejem Fenclem v sobotních Lidových novinách, kterému pouze vytkla větu, že má stále do třiceti daleko, s dovětkem, že tato píseň zazní ke konci. Moderním slangem řečeno, Zuzana Michnová byla v pohodě, a zpočátku trošku zastřený hlas se po přestávce rozezněl naplno. Zněla její sóla či trio s Oskarem Petrem a Mírou Kuželkou, nádherná Zní (Teach your Children well od Nashe), samozřejmě Marsyas a Apollón či Země Bójů, zpívané v refrénech celým nabitým hledištěm. Samozřejmě stále vedle repertoáru Marsyasu zněly notoricky známé a na jamech zpívané písně zpívané Kalandrou jako Solnej sloup (Like a Rolling Stone) či Dětské šaty s texty Vladimíra Kose a Zdeňka Rytíře. Bylo a znělo toho hodně, včetně avizované Příště se radši vyhnu s úžasnými metaforami jako „tvoje oči, za brýlemi ukryté, jsou pro mě výkladní skříní klenotníka…“. Potom přídavky včetně evergreenu Jana Spáleného Asi v tom bude nějakej háček. Věřit nebo nevěřit na osudová setkání? V podstatě je to jedno. Pokud věřit, tak děkuji roku 1973, kdy ti tři začali spolu hrát a děkuji tomu, že spolu hrají dál, byť jeden z nich již řadu let zpívá z trošku větší dálky, ale stále jej slyším.

Sdílet na...
Kam dál?

» Oskar Petr band - vzpomínka na Marsyas (FOLKtime.cz)

» Vojtěch Lindaur: Dávám, tak ber! (FOLKtime.cz)

» Oskar Petr band – vzpomínka na Marsyas (FOLKtime.cz)

» Zuzana Michnová s Marsyas uzavřela letošní Rebelky (Šaolín)

» Praha žije i v létě…i zadarmo (Školník)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Všímavý  - jen drobná oprava   |85.162.88.xxx |17.05.2011 12:47:49
Bubeník Memory Bandu se jmenuje Jiří Stárek a baskytarista Jan Petrásek... Článek je fajn. DÍKY.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib