gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.05.2011 Pražské finále Porty na videu (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže
O předkolech oblastní Porty v Praze, ze kterých vyšla jedenáctka soutěžících pro pražské finále, konané 13. dubna ve Mlejně, jste si nedávno přečetli v podrobné reportáži Miloše Kellera. Zakončil ji optimisticky: „Onoho 13. dubna nás myslím čeká příjemný reprezentativní večer a velmi těžké rozhodování“. Tím nás myslel porotu finále, Irenu Budweiserovou, Martinu Spurnou, Honzu Dobiáše, Petra Gutha a svou maličkost. Nakonec to rozhodování neproběhlo nijak dramaticky, porotci nominovali celkem sedm jmen z jedenácti a shodli se bez velkých dohadů na postupujících do Českého národního finále v Řevnicích i do autorské soutěže na Mezinárodním finále v Ústí nad Labem.
Dušan Vainer a Inka Tognerová ze Šantré
Dušan Vainer a Inka Tognerová ze Šantré
foto: Renata Králová
Výsledky již znáte, připomeňme, že nováček soutěže Vasilův Rubáš bral všechno, tedy i 1. místo od diváků, druhá interpretačně i autorsky úspěšná skončila již zkušená trojice Šantré. „Ale ani ti nevybraní nemusejí zoufat, tentokrát jsme v podstatě žádný vysloveně trestný poslech neměli, což i těm nepostupujícím letos dává šance napřesrok,“ uzavřel hodnocení předkol Miloš a lze jej použít i pro finále. Opravdu to ve Mlejně nebylo špatné, i když přehlídka nebyla tak atraktivní a žánrově rozmanitá, jako tomu bylo ještě v nedávných letech, kdy pražská Porta „dramaturgií“ připomínala plnohodnotný festival. Tentokrát převládal folk a folk s přívlastky jazz či rock, chyběli zástupci bluegrassu, trampské muziky a do finále se nedostal ani žádný písničkář.
Vystoupení finalistů vám přiblížíme nikolivěk psanou reportáží, ale prostřednictvím videí, které jsme pro vás ve Mlejně pořídili. Vlastně ve Mlýně. Tak totiž ve vší vážnosti pojmenoval populární pražský klub Vladimír Vejce Čech, moderátor ústeckých galavečerů. Když v úvodní řeči představoval porotu a přejmenoval Miloše na Kellnera z Countryrádia, bylo jasné, že populární herec byl organizátory vhozen do neznámé vody. Nicméně, hovořil svým příjemně zabarveným hlasem kultivovanou češtinou, slovo mu nedocházelo, třebaže se příliš netýkalo dění na podiu a leckdy bylo delší než zvučení kapel. Představit soutěžící alespoň jmenovitě ale nezapomínal. My vám je připomeneme v pořadí, jak vystoupili: Fujavec (Václav Pumr), Honza Roušar (bez Václava Tobrmana), 9. patro, Vasilův Rubáš, Esence, Dámi, Kalypso Praha, Šantré, Panelákoví fotři, Qjeten, Passage. Vy se kliknutím na tento odkaz můžete podívat, jakou muzikou se snažili zaujmout porotu a diváky.
Tomáš Hurt z Kalypso Praha
Tomáš Hurt z Kalypso Praha
foto: Renata Králová
Očekávání výsledků zpříjemnili melodickými písničkami vesele melancholickými i smutně euforickými hosté večera My3.avi. V roce 2005 úspěšně prošli portovním sítem až k zisku tří Port. Autorskou portou oceněná píseň V kůži Oldřicha Nového samozřejmě nechyběla.

A ještě poznámka na závěr. Jako vždy respektuji rozhodnutí poroty. Vono taky, co mi jiného zbývá, že? Uznávám, že soutěžní set Vasilova Rubáše se mladíkům vyvedl, byli uvolnění, energičtí a osvěžující. Interpretačně sice nic objevného nepřinášeli (perkuse s akordeonem nebo kytarou), ale v textech byli hraví, místy drsnější, ale i vážnější, aby to nebyla, jak pravili, „jen prdel“. Přesto jsem finále Porty v Řevnicích přála již názorově usazené zvukomalebné skupině Šantré, a doufám, že jim postup ze semifinále neunikne. V minulých letech, alespoň podle zkušeností mých a dalších diváků, bylo semifinále paradoxně obsazením zajímavější než výběr finalistů z oblastí. Proto, pokud se do Řevnic letos chystáte, nezapomeňte vedlejší semifinálovou scénu navštívit. Jména finalistů a semifinalistů jsou již známá, zde najdete výsledky ze všech oblastních kol.
Fotogalerie Renaty Králové

vítězná píseň Lvice

Sdílet na...
Kam dál?

» Porta v Plzni – 2018 (Miloš Keller)

» Porta se vrací do Plzně (Jan Eret)

» Alternativní muzikanti ve skotských sukních! (Lenka Šípková)

» Kniha Folk a country hudba v Plzni (Michal Jupp Konečný)

» Výběr poroty do Oblastního kola a matematický model (Luboš Stráník)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib