gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.07.2016 Jak se dělá Muzika (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže
Na Muziku do Hrádku u Rokycan jezdím až od doby, kdy se její organizace ujali Ilon a Míša Leichtovi. Ne, že bych někdejší Samsonův festival bojkotovala, ale termín v polovině prázdnin většinou kolidoval s mou dovolenou. Areál přírodního divadla s vysokým stupňovitým hledištěm, odkud je krásně vidět a slyšet, se stravovacím zázemím a s možností stanování v lese kolem divadla je přímo ideálním festivalovým místem. A když k tomu pořadatel objedná i pěkné počasí, jako tomu bylo v sobotu 9. července...
Letošní Muziku opět pořádalo město Hrádek v úzké spolupráci s agenturou BlueDress, rozuměj Ilon Leichtovou. Tomuto všestranně šikovnému děvčeti se podařilo zase namíchat festivalový koktejl z muziky mnoha barev a chutí. Moderoval Míša Leicht a o bezchybné nazvučení se postaral tým Honzy Friedla.
Pouta
Pouta
Foto: Renata Králová
Ofotila jsem si ferman vyvěšený na kmenu smrku, ale, co je psáno, nemusí být dáno. Prvních pět kapel zahrálo v jiném pořadí (změna je vždy možná) a ejhle, dramaturgicky to sedlo náramně.
Zahajovala Pouta a po nich přišly Berušky. Obě skupiny, založené na pěveckých kvalitách sólistů a vícehlasém zpěvu, zahrály, ale především zazpívaly zejména převzaté známé písně z různých žánrů. Pro Pouta to byl úplně první koncert v nové sestavě. Pilířem zůstává Radek Novák s denverovským hlasem, a ke zpěvačce Šárce Fuchsové a basákovi Davidu Bromovi přibyly Zuzana Röhrichová – Brabcová (zpěv) a Petra Kolátorová (klávesy). Na novodobé Muzice se stalo nepsanou tradicí, že hostující kapely zahrají i něco od hostitelského Copu. Pouta si vybrala Tennessee Waltz a Radek při „hospodském“ provedení oprášil svou hru na akordeon.
Z někdejších folkokvítkových Berušek jsou již mladé paní (tou nejčerstvější je Anička Olejníková (Drábková) a maminky - Alena Schernstein a Zuzka Šírová (dříve Vítovy). Berušky se postaraly o první vrchol festivalu. Zpívající kojící maminy to fantasticky rozbalily, silné zdravé hlasy se nesly areálem, a když přidaly Kéž slunce svítí z muzikálu Hair, naskakovala mi v tom vedru pověstná husina. A abych nezapomněla, zahrály i copáckou, Má dáti, dal, samozřejmě po svém.
A také díky Beruškám jsme na Muzice mohli vidět i zahraničního hosta, skupinu Dr. Bluegrass z Brightonu v jižní Anglii. Seznámili se na bluegrassovém festivalu ve francouzském La Roche. Kvintet tvoří tři mladí mužové (banjo, kytara kontrabas) a dvě dívky – houslistka a „tamborka“ s metlami a bubínkem na krku. Zahráli na bluegrassové nástroje energií nabité písničky z různých žánrů, nejen bluegrass, ale i ostrovní folk, jazz, rock... Zvuk banja mi zněl sice poněkud zvláštně (a nebylo to jen přetrženou strunou) a zpěv bych nazvala slovem „živelný“, ale byl to vodvaz. I Dr. Bluegrass zahrál jednu copáckou, nepřekvapí, že Irish. Na sólový zpěv si pozvali Berušku Alenu, ale v refrénech už zpívala česky celá kapela.
BlueGate s Ilon Leichtovou
BlueGate s Ilon Leichtovou
Foto: Renata Králová
Pak přišla řada na dvě téměř domácí kapely – Strašlivou podívanou a BlueGate z Plzně. Domácí proto, že už na obnovené Muzice hráli a pak, na Muziku přijíždí většinou diváci z Plzeňského regionu. Fandové obou kapel o sobě dávali hlasitě vědět, a to je správně.
Poslechla jsem si je s chutí. U Strašlivky mě fascinuje neúnavné hledání příběhů a témat, i studnice hudebních nápadů, do kterých historizující muziku odívá. Píseň od Copu tentokrát nehráli, ale už mají splněno, Stopy kol vystřihli v prvním ročníku. BlueGate jsou v poslední době plodní co do počtu potomků, a tak na nové písničky si asi budeme muset ještě nějaký čas počkat. V sestavě jsem zaznamenala změnu na postu banjisty, nějak mi není jasné, zda trvalou nebo dočasnou. Ovšem Petr Kříž se zhostil své role se ctí a BlueGate svoje fanoušky nezklamali. I oni zahráli copáckou Řeku již na první novodobé Muzice.
Hanka Skřivánková a Marek Štulír z Jarretu
Hanka Skřivánková a Marek Štulír z Jarretu
Foto: Renata Králová
Střídaly se kapely, střídaly se žánry. Totální změnu přivezl liberecký Jarret. Nachází se právě uprostřed natáčení nové desky, která by měla na podzim vyjít. A tak sympaticky zahráli především věci z připravovaného alba, a řeknu vám, když jsem poslouchala ty texty, máme se na co těšit. Hanka Skřivánková na chvíli opustila pódium a přenechala zpěv pánské části souboru. No, veselé to bylo! Pánové, přejmenovala jsem si je na Jarretboys, do písně o pití vsunuli, jak při tom „myslí na Colorado“ a připomněli tím divákům, že po skončení programu pivo tradičně čepuje Cop! Hanka se vrátila a Jarret ještě přidal dvě hitovky, Zvěrokruh a Venku zuří jaro.
Cop a diváci na Muzice
Cop a diváci na Muzice
Foto: Petr Piskač
Tady moje zpráva z Muziky pomalu končí. Když jsme z areálu s Renatou odcházely, hlavní host programu Vlasta Redl byl ještě někde na cestě mezi Brnem a Prahou. Na Muziku dojel a z doslechu vím, že jej již téměř noční přírodní divadlo poslouchalo bez dechu. Ale ještě předtím potěšili a pobavili diváky v zaplněném hledišti "páni domácí" z Copu.
Muzika zněla areálem i po skončení programu na hlavní scéně. Vy, kteří jste vytrvali na Muzice až do hluboké noci, můžete se o zážitky podělit v diskusi. Děkuji.
Dodatek: Nedá mi to, abych se v této souvislosti nezmínila o jiném festivalu, který v roce 2014 ohlásil konec z ekonomických důvodů, podobně jako před lety Samsonova Muzika. Ano, myslím bluegrassové Jamboree ve Strakonicích. Tehdy Leichtovi, hasiči festivalových požárů (po zkušenosti s obnovením Muziky), nabídli pořadatelům ze Strakonic svou pomoc. Podařilo se, v roce 2015 uspořádali Jamboree jednodenní, levnější, se zajímavou dramaturgií, včetně zahraničního hosta. Zdálo se, že tradice dalšího významného festivalu bude zachráněna. Letos, uprostřed příprav nového ročníku, se úředníci z MěKS rozhodli pro radikální změnu koncepce festivalu, pro Leichtovy nepřijatelnou. A jak se ukázalo, nepřijatelnou i pro bluegrassové publikum. Někdejší slavné Jamboree se v pátek 3. června přetransformovalo na večerní koncert Franty Nedvěda pro strakoničáky, kteří v drtivé většině po jeho skončení odešli a bluegrassové kapely, a ne ledajaké, už je nezajímaly. Značka strakonického Jamboree letos vzala za své.
Značce Muzika se naopak v Hrádku už čtvrtým rokem zase daří. Divácky a věřím, že i ekonomicky. A doufám, že tomu bude i nadále. Případ Jamboree a „úřednická fundovanost“, budiž varováním.
11 videí na YouTube Džexny

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib