gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.03.2019 Severomoravské oblastní kolo Porty 2019 v Bludově (Sandy Nosek)    PDF Tisk Email
Reportáže
Už po pětadvacáté se sešli v sobotu 9. března muzikanti a jejich fanoušci na oblastním kole Porty v Kulturním domě v Bludově, kde se o zdárný průběh stará (a to naprosto skvěle!) ČTU Jesenické oblasti se sídlem v Šumperku. Z patnácti přihlášených nakonec dorazilo jen dvanáct, takže o jediné postupové místo soutěžili dva písničkáři (Petr Melda Meluzín, Pavel Paya Žvátora), tři dua (Švec & Pianissimo, Zakafy, Ženy) a sedm skupin (Arrest, Dominika, Jamtour, Plan C, Shodou okolností, Špunt, T.H.S. Brzdaři).
Porota ve složení Pavel Dokoupil, Ruda Hecl, Standa Horníček, Saša Rájoš a Aleš Sekera – vesměs muzikanti špičkových skupin (BG Nova a Holátka) vyhodnotili soutěž následovně: na 3. místě skončili olomoučtí trampští T.H.S. Brzdaři, 2. místo získalo olomoucké duo Švec & Pianissimo a vítězem se stala ostravská folková Dominika. V divácké soutěži dostalo nejvyšší počet hlasů duo Zakafy ze Zábřehu na Moravě. Porota následně udělila cenu za hru na kytaru Petru Meldovi Meluzínovi z Boskovic a navrhuje na postup z oblastního kola Porty na divokou kartu do finále této soutěže za výjimečný interpretační výkon i duo Švec & Pianissimo.
Dominika
Dominika
foto: Ivo Žák
Se ctí se ozvučení zhostila „firma Bratři Sadilovi“ (ve skutečnosti syn a otec). A krásné dřevěné plastiky (ceny soutěžícím) z dílny šumperského řezbáře Mirka Dudychy mohou oceněným muzikantům všichni závidět. Soutěži skvěle fandilo více než 180 platících diváků a samozřejmě, že i všichni soutěžící. Zaplněný a skvěle naladěný sál toho byl důkazem.
Tolik k výsledkům faktograficky a nyní mé subjektivní dojmy a hodnocení. Po mnoha letech to byla velmi, opravdu velmi vyrovnaná soutěž a v hodnocení poroty určitě hrály roli maličkosti. Kromě oceněných mě zaujal šlapající bluegrassový Arrest z Bruntálu, který výborně celou soutěž rozjížděl, zajímavé duo Ženy s intimní ženskou lyrikou, písnička Sama kroměřížské folkové skupiny Jamtour a nejvíce jsem byl zvědavý na duo Švec & Pianissimo (Honza Švec – kytara, Honza Žurek - kontrabas). V tomto případě jde o comeback Honzy Švece, který v podobném duu debutoval na oblastním kole Porty ve Šternberku v roce 1985, aby pak se skupinou Piano získal v Plzni na Lochotíně v roce 1989 dvě porty – rozhodnutím poroty a portu diváckou. Přál bych oběma muzikantům, aby si mohli v řevnickém Lesním divadle zahrát, protože by se jistě mezi ostatními soutěžícími nijak neztratili.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib