gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.07.2004 To byl Velehrad 2004 (Jane)    PDF Tisk Email
Reportáže

Během několikadenní charitativní akce známé pod názvem "Dny lidí dobré vůle" se v předvečer svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje opět konal na nádvoří velehradské baziliky slavnostní koncert za účasti předních umělců, politiků a dalších skoro deseti tisíců lidí. Záštitu nad tímto projektem převzal olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, moderátorského mikrofonu se již tradičně ujal břevnovský převor Prokop Siostrzonek, kterému asistovala známá moderátorka a operní zpěvačka Martina Kociánová.

Hned na úvod jsme mohli slyšet nejstarší skladbu večera, Velkomoravský chorál, v podání Hradišťanu. Po něm následovala řada dalších zpěváků, jejichž vystoupení občas přerušily rozhovory moderátorů s hosty a dárci. Kromě již zmíněného Hradišťanu se objevily i mediálně známé tváře, které bychom na akci tohoto typu nejspíš nečekali. Takovou je například Petr Spálený se svou doprovodnou kapelou Apollo band, který zazpíval svou nejznámější píseň Až mě andělé zavolají k sobě. Lenka Filipová zde letos vystupovala poprvé, stejně tak polská kapela Lewron orchestra. Ze Slovenska přijel zazpívat Miro Žbirka svou Atlantidu a také Baladu o polnych vtakov, ke které se promítal videoklip z filmu Pupendo, ve kterém hrál neslyšící chlapec. Tím měl upozornit na nadaci Zvuk ticha, která si klade za cíl dostat do kin titulky k českým filmům. Jako hlavní hvězda večera vystoupil světoznámý slovenský operní pěvec Peter Dvorský, který za klavírního doprovodu zazpíval tři Dvořákovy Biblické písně. Dvorský je také patronem soutěže Zpěváček (dětská soutěž lidových písní), jejíž čtyři vítězové oblečeni v lidových krojích si zde také spolu s Hradišťanem zazpívali několik písní. Koncert skončil společným zpěvem všech účinkujících písní Lásko, bože, lásko.

Během akce byla představena řada nadací, občanských sdružení a dalších charitativních a ekologických aktivit. Raritou je nadace Malina, která se prostřednictvím instruktážních videokazet snaží dosáhnout toho, aby se jezdilo na silnicích pomaleji. Jejím patronem je totiž nejen zpěvák, ale především automobilový závodník Daniel Landa. Velehrad 2004 skončil v pondělí poutní mší a slavnostní slovanskou bohoslužbou byzantského obřadu na počest Cyrila a Metoděje.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib