gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

15.02.2022 Ve jménu streamů - rozhovor - díl 2. (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Rozhovory
Dnes je na řadě další „streamer“, který zahraje v podstatě kohokoliv vás napadne. Včetně vlastní tvorby. Proto je jeho hudební nabídka v každém díle velmi pestrá. Často se zaměřuje i na výročí či situace, které jsou kolem data jeho premiérového vysílání. Seznamte se s jeho názory. Jan Řepka.
1. Jak se na každý streamový díl připravuješ?
2. Co Tě během dlouhotrvající série pořadů nejvíc překvapilo nebo naopak nepotěšilo?
3. Jakou máš motivaci k dalšímu a dalšímu pokračování?
1) 
Jan Řepka streamuje
Jan Řepka streamuje
archiv Jana Řepky
Vzhledem k tomu, že jde většinou o poměrně promyšlenou dramaturgii a že zpívám velkou část písniček vůbec poprvé, stojí mě příprava na každý večer v podstatě všechen čas, který mi daný týden dovolí. Nejdřív si dělám rešerši a široký seznam 20 - 30 písní, které pak v druhém kole tak z poloviny proseju. Texty si většinou opisuju ručně, abych písně dostal trochu pod kůži, ještě než je začnu zpívat. Jen výjimečně si připisuju k textům akordy. Kytarový doprovod je pro mne docela přirozená věc, tak během dvou až tří přehrání si akordy zapamatuju, alespoň na těch pár dní. Důležité je najít jaksi celkově optimální polohu, dynamiku a naladění. Je jasné, že se za týden nenaučím deset písní perfektně, snažím se však, aby každá měla svoje místo a dobrý důvod. Do věcí, na které nestačím, se ani nepouštím. Na druhé straně si sám posouvám hranice a v rámci streamů uvádím i písničky, které mi žánrově úplně vlastní nejsou.
Když mám program vymyšlený, aktualizuju pak grafiku, fotky, hudební znělku, poděkování, zkrátka vše vizuální, co během streamů zobrazuju. Na samotné vysílání používám standardně OBS, který pak posílá výsledný obraz a zvuk na YouTube.
Koláž loňských hostů
Koláž loňských hostů
V den streamu dopoledne odesílám newsletter, ten taky zabere tak hodinku práce. Když mám v pořadu hosta, máme ještě v týdnu před pořadem domluvenu jednu až dvě zkoušky. Tak je to velmi pestré, týden od týdne. Celkově to přesně spočítáno nemám, ale odhaduju, že přípravou každého dvouhodinového streamu strávím takových 12 - 15 hodin.
2)
Překvapilo mě, že mě to samotného po třech prvních pořadech začalo velmi bavit, ačkoli jsem se dříve na online působení díval v podstatě skrz prsty, respektive jako na něco, co je nepřirozené, bezkontaktní, ploché a duté. Pochopil jsem, že je prostě třeba brát to, jak to je. Že stream není a nemá být ekvivalent klasického koncertu, že má svá pro a proti a že je taky svého druhu kumšt jeho klady prakticky využít. Myslím teď např. bezprostřední zpětnou vazbu prostřednictvím chatu, komentářů a emailů. Posluchači mohou reagovat vlastně okamžitě, nemusí jako na koncertě čekat na konec písničky nebo koncertu, ale mohou se bez zábran vyjadřovat ke každé písni, bavit se i mezi sebou, házet náměty nebo pokládat otázky hned ve chvíli, kdy je napadnou. Od té doby, co vysílám, mám tak četnější, užší, bližší kontakt se svými příznivci než dříve. Což předjímá odpověď na třetí otázku...
3)
Aktivní posluchač
Aktivní posluchač
archiv Jana Řepky
Jako písničkář potřebuju jednak konkrétního posluchače, jednak konkrétní termín nejbližšího vystoupení. Formát live-streamu je v tomto smyslu prostě funkční. Fandové ze všech koutů mají možnost trávit se mnou a spolu s druhými dvě hodinky týdně. A já mám pravidelný režim a vidinu brzké možnosti zazpívat a zahrát, co mám na srdci. Není nás dohromady moc, ale číslo abonentů pomaličku stoupá. Tak věřím, že jsou lidé, kteří spolu se mnou nacházejí v mém podivném písňobraní smysl. Pro mou nedostatečnou popularitu není bohužel v reálném světě nic podobného dost dobře možné podnikat, tedy jistě ne v takové frekvenci a bez ohledu na hranice. Chvála internetu!
Aktuální stav k 8.2.2022 je:
75 pořadů (2020-22)
630 různých písní
YOUTUBE PLAYLIST: https://1url.cz/@repka-live-stream-playlist@repka-live-stream-playlist  
WEB: https://www.janrepka.cz
Honza vysílá ve čtvrtek v 21 hodin na Youtube.
Kdo přijde dále? Sledujte tyto stránky a neminete další díl.

Sdílet na...
Kam dál?

» Jan Řepka slavil padesátku! (Slávka-vy-)

» Na podzim jsem slyšel taky Bonsai č. 3, Sekvoj a Honzu Řepku (Tomáš Hrubý)

» Rozjímání o sendviči pokřtěno! (Jan Řepka)

» Bájsykl Band: Na té naší jízdě vládne dobré klima... (Džexna)

» Čistý byl svět. Co se změnilo? (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib