gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.06.2004 ŠANTRÉ - predzahradní minirozhovor (Šaolín)    PDF Tisk Email
Rozhovory

Šantré na FOLKOmínu 2003 - foto archivV dnešním malém předzahradním profilu vám přinášíme minirozhovor se skupinou Šantré, kterou už nějaký ten rok tvoří trojice Dušan Vainer, Inka Tognerová a Pavel Hloušek. Znát je můžete především z pražských a českých klubů a taky ze šňůry Folkotoč, menších a středních folkových přehlídek a naposled i z klubového soutěžního seriálu Notování pod Vyšehradem, který letos s přehledem vyhráli. A jak jsou připraveni na nadcházející Zahradu? Na moje otázky odpovídal Dušan Vainer, zbytek Šantré mu prý ale vydatně napovídal?

O Šantré začíná být stále více slyšet i vidět, máte před letošní Zahradou nějaké mimořádné ambice?

Mimořádné ani ne, jedeme lidem zahrát naši muziku. Loni nás zaskočilo, kolik jsme dostali hlasů, ale to je stejně dost neobjektivní ukazatel. Budeme rádi, když uvidíme, že ty písně někoho oslovily. Když třeba někdo po koncertě přijde a sdělí nám, že jsme se přesně trefili do toho, co zrovna prožívá, to je úplně mystickej zážitek, fakt.

Jedete na Zahradu s nějakým výjimečně sestaveným repertoárem nebo překvapením?

Máme samozřejmě nové písně a asi ještě větší chuť hrát, než před rokem, ale ohňovou show nechystáme. Inčin tatínek je hasič.

Čím dál víc se folkoví diváci začínají ptát po vašem CD, neuvažujete o něm?

 

Na oficiální CD je dost času. Chceme hrát koncerty a postupem času přirozenou cestou vybrat písně, který fungujou u lidí. Nepřipadá nám šťastný nasypat na CD všechno co kapela hraje. Teď jsme dokončili demáček, kde jsou 4 kousky a bude samozřejmě za lidovou cenu k mání na našich koncertech, Zahradou počínaje.

Co se chystáte letos všechno podnikat v Náměšti kromě hraní?

No budem se družit a opíjet s kamarády a kamarádkami. :))) Budem poslouchat muziku. Já se moc těším na Honzu Žambocha, na to naše korzování od scény ke scéně. A na Pavlu Milcovou. A na Sestry Steinovy se těšíme. A na Žofku a na Jarret a na Strašlivku... A hodně se těšíme na kapely, které neznáme a které nás nějak překvapí.

Kdybyste měli jedním výstižným sloganem vybídnout diváky, aby pro vás hlasovali, jaký by to byl?

 

To tedy fakt nevím. Holku si taky nevybírám podle toho, co má napsáno na tričku...

Díky, za rozhovor, a zde je oficiální zahradní vizitka Šantré:

Skupina Šantré, působící od března roku 2000, kombinuje s minimem prostředků (2 hlasy, kytara, bezpražcová baskytara a perkuse) folk s prvky jazzu. Hraje převážně vlastní repertoár, postavený na poetických textech, neobvyklých harmonických postupech a především na citlivém přednesu zpěvačky Inky Tognerové, která lehce přechází z jemných pasáží do poloh, kde může naplno uplatnit svůj bohatý rejstřík, výrazný hlas a energický projev. Hlavním autorem textů a hudby je Dušan Vainer. Jeho nejtypičtější poloha je lehce ironická nadsázka, místy zjemnělá úsměvnou slovní hříčkou či poetickým obrazem. Šantré má však v repertoáru i texty Jana Skácela a Jardy Síbrta. Šantré se už od samého začátku vyhýbají personální změny, působí stále ve stejném složení, které - ačkoli vzniklo původně z nouze - dokonale jejich muzice svědčí. Skupina je nejčastěji k vidění v pražském klubu Klamovka, kde má své víceméně pravidelné měsíční pořady, kde se o diváckou přízeň dělí se zajímavými hosty. V současné době (duben 2004) Šantré dokončuje demosnímek, nahraný živě v klubu Prosek, za pomoci techniky, rukou a uší Jakuba Lise. Sestava: Dušan Vainer - kytara, zpěv, Inka Tognerová - zpěv, perkuse, Pavel Hloušek - basová kytara.

Web: http://www.santre.cz


Sdílet na...
Kam dál?

» Je vybráno! (Šantré)

» Festival Zahrada písničkářů 2022 se blíží! (Pavel Strakoš)

» Zahradní střepy a střípky (Belmondo)

» Takzvaná módní přehlídka na Prádle (Lukáš Vořech Pokorný)

» Čekání na slunce aneb nedělní odpoledne na Terase (Lucie Přikrylová)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib