gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

04.07.2022 Vítězem interpretační i autorské Porty 2022 je skupina VeHiBa! (Džexna)    PDF Tisk Email
Festivaly
V Lesním divadle v Řevnicích se o tomto víkendu (1.-3. července) konal 56. ročník festivalu Porta. Finálová porota soutěže - Marcela Voborská, Lenka Slabá, Tomáš Berka, Jirka Mach a Pavel Rada - měla nelehký úkol, adeptů na příčky nejvyšší bylo prý několik. Z třinácti finalistů a dvou postupujících ze semifinálové přehlídky, vzešli tito vítězové a ocenění:
Vítězem interpretační Porty 2022 se stala skupina VeHiBa. Skupina zároveň získala Autorskou Portu za píseň Zápasím. VeHiBa je z Brna a postoupila z Jihomoravského oblastního kola.
VeHiBa, s Portou uprostřed Veronika Bartošová
VeHiBa, s Portou uprostřed Veronika Bartošová
zdroj: https://www.porta-festival.cz/
2. místo: Jana Rychterová
3. místo: Zkusmeto
Cena poroty: speciální ocenění za instrumentální výkon rytmické sekce Moniky Sonk
Další ocenění:
Cena Obce spisovatelů za nejlepší text: S váhami na křídlech, autor Ondřej Podeszwa (MeziMěsto)
Cena SAI: Alishi (Alena Střelečková)
Cena ČRo Region: Faux Pase Fonet
Cena Country radia: René Matlášek
Cena diváckého SMS hlasování: Hřích
Mimořádně byla udělena Zlatá Porta, nikoliv interpretům, ale dvěma dámám, které jsou dobrými dušemi Porty a s její organizací jsou po léta spojeny. Zlatou Portu získaly:
Maruška Amunka Navrátilová - 30 let organizuje pražská předkola a všem je dobře známá jako dlouholetá dramaturgyně KD Mlejn
Aníčka Roytová - šéfka řevnické Porty, předsedkyně Sdružení Porta a organizátorka Jihočeských kol.
Po vyhlášení výsledků dostala prostor vítězná skupina VeHiBa, která si získala nejen porotu, ale především diváky. Bylo to snad poprvé v historii řevnické Porty, kdy jsem viděla, že diváci odměnili písničky vítěze soutěže potleskem vestoje a vynutili si přídavek.
Všem oceněným blahopřejeme!
Pokud jste na Portě nemohli být a nebo si chcete některá vystoupení oživit, klikněte na streamy z jednotlivých dní:
Stream sice žívé vystoupení nenahradí, ale může vás nasměrovat k návštěvě živého vystoupení. Uvedu svůj příklad. Páteční soutěž jsem vyslechla ještě doma, sledovala jsem přenos na youtube a přiznám se, že VeHiBa mě příliš nezaujala, zvuk přenosu byl plochý, bezbarvý, zpěv tlačený. Shodly jsme se na tom s Brigitou Kytkou Vidimskou, která stream taky poslouchala. A v sobotu už přímo v Lesním divadle se před našima očima a ušima odehrál malý zázrak. Ta malinká zpěvačka a kytaristka s velkým hlasem, Veronika Bartošová, v první písni připomínala Anetu Langerovou, v druhé písni zase Janis Joplin a ve třetí, Georgia Brown, už jsme čekaly, koho nám připomene tentokrát a... nikoho! Možná z Veroniky spadla tréma a opustila ji nervozita, a ona dostala svůj úžasný hlas pod kontrolu, rozvíjela jeho nuance, všechny výrazové prostředky, své obdivuhodné hudební cítění a frázování. S každou písní byla přesvědčivější a spontánnější, až nám naskakovala husina. Přesně věděla o čem zpívá a taky proč! V mluveném slově sice trochu potrhlý diblík, ale v kontrastu s písničkami nás to bavilo. A kapela, nenápadně střídmá, dobarvovala přesně Veroničin zpěv. VeHiBa zaslouženě v obou kategoriích zvítězila, a že to vyhrála i u diváků, dokázal dvojitý standing ovation při vítězném minirecitálu.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib