gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.06.2004 PONOŽKY PANA SEMTAMTUKA se valí na Námešt (Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Ponožky pana Semtamťuka - foto archiv skupinyPonožky pana Semtamťuka jsou letos opět ve vrcholné formě. Proč píšu "opět" pochopí zejména Berouňáci a ti, jenž si cca před osmi devíti lety stačili koupit jejich poslední a zatím jediné CéDé. No a vy, kteří posloucháte pražské Country radio, můžete mít v hlavě příhodu o malé holčičce, která se z vodotrysku napila, zmodrala, a pak tu chvíli nebyla. Na moje otázky ohledně Zahrady mi odpověděl Tomáš Suchý:

Dlouho o vás nebylo slyšet, kde jste se toulali?

Tu i onde. Svět je velikej. Fakt je, že Ponožky čtyři roky prakticky nehráli. A kdyby se Standa (sax.)nevyjádřil, a následně nás nepozval zahrát si na veselku, možná u toho i zůstalo. Vidíte, zase v tom má prsty láska.

Letošní sezonu jste zahájili v pozměněné sestavě, jaké to byly změny?

Nenech se zmást. Lidi jsou stejný, jen ty jejich ksichty za těch pár let trošku povolily, obrostly, oduly a podobně. Ale jednu transfůzi jsme si přece jenom dovolili. Mladou krev představuje kontrabasista Pavlík Šlosar. Což taky souvisí s tím že jsme se vědecky řečeno akustizovali. Klavír nahradil akordeon, baskytaru kontrabas, zpěv řev.

Už jste byli na Zahradě v Náměšti?

Ne, ale těšíme se.

Jak byste charakterizovali váš hudební styl pro někoho, kdo vás ještě nelyšel?

To je těžký, nad tím hudební vědci bádají už dvě století. Ale v podstatě je to dort, v kterém je troška trempské romantiky, trošku drsňácké country, sem tam nějaká ta synkopa, špetka srandy, polité je to polevou porozumění a nahoře hoří svíčky nehasnoucího rokového nasazení. Jo ještě bych zapoměl na rum.

Máte pro zahradní publikum připravený nějaký vzláštní repertoár?

Ano, samozřejmě.

Vaše první deska (tuším Zahradní párty) byla zatím zároveň poslední, nechystáte se vydat další, repertoáru už máte dost, ne?

Materiálu je halda. Samý krásný kousky. Doufáme, že to na ten disk jednou  dáme. Lidi by si to určitě zasloužili.

Co byste vzkázali divákům, kteří budou v Náměšti držet v ruce divácký hlas?

Aby nepřemýšleli. Co je horší, co je lepší. Ale aby dali svůj hlas tomu, co je opravdu potěší, rozesměje, dojme. Co je pohladí u

srdce.

Chystáte se hrát v Náměšti i mimo pódiové recitály?

To vyplývá už z té změny nástrojů. Dřív jsme si vždycky bez piána připadali neúplný a zkus ho všude tahat s sebou. S tou fňuknou je to pohoda, když nás to popadne, tak to rozbalíme a jedem.

Tak tolik Tomáš Suchý a já přidávám ještě oficiální zahradní vizitku:

"Ponožky pana Semtamťuka hrají vlastní písničky vznikající na pomezí folku swingu, trampské muziky a country a vytvářejí tak vlastní styl odborníky nazývaný sock-s-ound. Hlavně jde ale o přístup a ten je veskrze pozitivní," dočtete se, dostane-li se vám do rukou nabídkový leták skupiny. A co je ještě charakterizuje? Nezaměnitelná image (podpořená kostýmy) spojená s řekou, idylickými zahradními restauracemi a rozmary léta, jehož atmosféru prý dovedou vykouzlit i v nejkrutějších mrazech. Potkat  je můžete na festivalech, ale také na městských slavnostech, lidových veselicích, v klubech a hospůdkách nejrozličnějších cenových skupin. Nástrojové obsazení Ponožek je kytara, valcha, kontrabas, akordeon a bicí, hrají jednoduše, většinou taky zpívají jednohlasně, ale s o to větším humorem a nadhledem. Disponují cédéčkem Plovárna, pamětníci strážnických Zahrad poloviny devadesátých let na něm jistě poznají hity jako Zahradní párty, Kulturista Standa a nebo Plavčík Vydra. A mimochodem, členové Ponožek o Krtečka nesoutěží poprvé: v roce 1994 ho dokonce vyhráli, tehdy ale ještě jako Ponožky Framáše Sužíka...

Web: www.ponozkypanasemtamtuka.cz


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib