gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.06.2004 TALIESYN poprvé na Zahrade (Džexna)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Taliesyn - foto archiv skupinyPo bohnickém konkursu jsem si otevřela kapelní web a četla: "Tyto stránky jsou převážně, zhusta a zejména určeny k vychloubání, honění si trika, přehánění, bezostyšným mystifikacím, lžím, pověrám, báchorečným vyprávěnkám, nepravdivým sdělením, chýrám, klevetám, pouštění si huby na špacír, mluvení z cesty, rádoby upřímným vyznáním, klamavě skromným výrokům?" Bude to platit i pro následující rozhovor? Odpovídal nám Vojtěch Jindra. (Jen dodám, pokud tápete v angličtině, vezměte si na jejich zahradní koncert anglicko-český slovník. Ale dnes ho ještě hledat nemusíte :-))) 

Vaše poslední CD Four Flavours jste vydali tuším před třemi lety. Změnilo se od té doby nějak vaše personální obsazení?

Změnilo se relativně hodně. Od té doby má Taliesyn již třetího bubeníka a definitivně se "zbavil" fenoménu ženského zpěvu. Personální základna, bez které by se kapela těžko obešla, však zůstala.

Jak byste charakterizovali vaši muziku pro někoho, kdo vás ještě neslyšel?

Kdosi o nás napsal, že produkujeme esenci folku, blues a jazzu. Já bych přidal ještě world music, což je neurčitý termín, kterým se tu směsici etnických a žánrových vlivů snažíme zastřešit.

Jak často v současné době zkoušíte a koncertujete?

Snažíme se zkoušet dvakrát týdně - repertoáru je mnoho, času však málo. Řada z nás hraje ještě v jiných kapelách. Adam Pospíšil například vystupuje jako nový houslista romské kapely Terne čhave a flétnista Robert Fischmann působí ve skupinách Irish Dew, Michal Hromek Consort, C&K Vocal, Baroque Jazz Quintet a dalších. Na koncertování ale čas musí být, takže v Praze vystupujeme pravidelně dvakrát do měsíce a o nadcházejících prázdninách absolvujeme asi pětadvacet koncertů.

S jakým předsevzetím letos odjíždíte na Zahradu?

Protože nás publikum Zahrady ještě nezná, tak bychom na sebe rádi alespoň upozornili. Pochopitelně v dobrém smyslu.

Chystáte na Zahradu pro diváky nějaká překvapení, nebo budete hrát standardní repertoár?

Jak už jsem řekl, budeme letos na Zahradě poprvé. Nemá proto myslím význam chystat nějaká překvapení. Sám projekt Taliesyn by snad mohl být příjemným překvapením alespoň pro ty, které zajímá folk či folk-rock zahraniční provenience a kteří ocení pestrou fúzi mnoha žánrů.

Kde všude vás ještě letos v létě uslyšíme?

Kromě Zahrady vystoupíme na festivalech Trutnov, Vizovické Trnkobraní, Prázdniny v Telči, Otevřeno 2004 Jimramov, Okolo Třeboně, Folková Ohře, Plumlovský dýchánek, Život na zámku, Magorovo Vydří, Boodstock, Šrámkova Sobotka a na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Vedle několika klubových vystoupení po republice nás mohou diváci slyšet také třikrát v Praze - v Rubínu, v Café Na půl cesty a v Rock Café se skupinou Terne čhave.

Co byste vzkázali divákům, kteří budou v Náměšti držet v ruce divácký hlas??

Milí voliči, řiďte se citem i rozumem. K tomu vám dopomáhej sluch! A hlavně ať je účast vyšší než při posledních, evropských volbách...

K Vojtěchovu  "vychloubání"  přidáme i oficiální zahradní vizitku:

Skupina Taliesyn vznikla v září roku 1998,  na půdě pražské filozofické fakulty, první koncert absolvovala o rok později. se Od počátku se soustředila na folk převážně britské provenience. Do mnoha skladeb se promítl také zájem o domácí a "ostrovní" folklór i inspirace latinou, blues či funky. Výsledkem je osobitá směs  mnoha žánrů, kterou skupina z praktických důvodů označuje termínem world music. Taliesyn produkuje v drtivé většině vlastní tvorbu (většinou z pera Jana Bičovského). Výjimku tvoří několik málo ostrovních tradicionálů, které mají v provedení kapely s původní skladbou společný často pouze text. K zpracovávání tradicionálů ji proto vede spíše fascinace lidovou písní a radost z přispění k jejímu dalšímu životu. Budete-li si chtít jejich hudbu odnést domů, ptejte se po CD Taliesyn (2000) a Four Flavours (2001). Taliesyn momentálně tvoří:

Jan Bičovský - zpěv, akustická kytara, mandolína, bouzouki, foukací harmonika, Vojtěch Jindra - akustická kytara, mandolína, bouzouki, Robert Fischmann - příčná flétna, zpěv, Adam Pospíšil - housle, perkuse, Jan Valenta - baskytara a Robert Štolba - bicí, perkuse.

web: http://taliesyn.hyperlink.cz/


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib