gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

25.06.2004 Co mi rekly pred Zahradou NA CHVÍLI MOTÝLI (Šaolín)    PDF Tisk Email
Folk v TV

Tohle příjemné uskupení jsem naposled slyšel letos v Ústí nad Labem, a musím říct, že v Náměšti si je určitě nenechám ujít. Skladby, které Motýli interpretují, nejsou rozhodně žádné tuctovky a o překvapivé momenty v nich není rozhodně nouze. Na otázky, které jsem Na chvíli motýlům položil, mi odpověděla Zuzka Makovská:

Za tři roky svého působení jste toho stihly poměrně hodně - kde se vám hrálo (zpívalo) asi nejlíp?

Je dost těžké říct, který koncert lze nazvat tím nej, každý je svým způsobem jedinečný...ale kdyby se měl jmenovat jeden, byla by to asi Hudba bez hranic ve Valticích 14. - 15. 6. 2002, kde jsme mohly zpívat před Zuzanou Navarovou, Idou Kellarovou atd. Zpívalo se v zámeckém parku, osvětlení bylo čistě svíčkové, lidé seděli na dekách na trávě a na nebi zářily hvězdičky...to bylo opravdu něco fantastického. Další akce, která nám hodně dala bylo třeba i zpívání v Anglii pro mentálně postižené děti, protože jejich bezprostřednost je zcela jedinečná a někdy zcela předčí "obyčejné" publikum.

Naprosto fantastické jsou taky čistě naše koncerty dvakrát do roka v brněnském klubíku Leitnerka.

Jak byste charakterizovaly váš hudební styl pro někoho, kdo vás ještě neslyšel?

Ta specifikace se nám stále jeví jako nemožná, a tak pokaždé používáme zvučnou definici "vokální trio propletené tenkou nitkou klavíru" :)

S jakým předsevzetím odjíždíte na Zahradu?

Předsevzetí, no to je taky komplikované. Je pro nás klíčové, aby nás přijalo publikum, protože naše hudba rozhodně není čistě folková a někdy s tím jsou problémy. Takže to je asi to hlavní, abychom se líbily - myslím pěvecky :) - aby ta hudba někoho potěšila a vnesla mu do duše pohodu a radost. A kdyby přišel i nějaký úspěch, rozhodně nebudeme proti. A taky chceme, aby svítilo sluníčko!

Co budete dělat v Náměšti ještě kromě hraní recitálů?

Co budeme dělat? Já hodlám relaxovat, ostatní určitě taky, protože po tom záběru ve škole to je potřeba. Takže poslouchat dobrou hudbu, které tam bude dostatek, slunit se, jíst, a prostě se poflakovat. A určitě doufat :)

Kde vás můžeme slyšet v létě ještě kromě Zahrady?

O prázdinách budeme k slyšení ještě v Náměšti nad Oslavou, kam se moc těšíme, a to 26. 7., a pak si dovolím upozornit na festival Borotín, tj. takový malý dvoudenní festiválek bez drog a alkoholu, kde je velké množství neznámé, ale rozhodně velmi dobré nebo aspoň zajímavé hudby ( to nemyslím nás :) 30. - 31.7. A pak se rozprchnem užívat si léto.

Jak často zkoušíte?

Za normálních podmínek zkoušíme jednou týdně, když se blíží něco důležitého, tak přitvrdíme.

Dočkáme se brzy nějaké vaší nahrávky?

CD moc chceme, ale to bohužel dneska nestačí... Ale daly jsme si předsevzetí, že když to nějak půjde, chceme do Vánoc něco stihnout, ikdyž asi budeme muset sáhnout do kapsy. Kdyby někdo chtěl přispět, nebudeme proti :)

Co byste vzkázaly divákům, kteří budou v Náměšti držet v ruce divácký hlas??

Že se na ně těšíme. Že tu hudbu milujeme a chceme jim z ní kousek předat, aby si mohli aspoň chvilku bezstarostně poletovat jako letní motýli...

Tak tolik Zuzka, oficiální motýlí zahradovizitka je zde:

Na chvíli motýli se vylíhli v září 2001. Už od začátku se drží originální myšlenky na interpretaci zvláštní muziky, kterou pro ně skládá Pavel Žemla z Gymnázia Matyáše Lercha, kde v té době všechny členky studovaly, v podání pro tři dívčí hlasy. K nim po poměrně krátké době přibyl ještě klavír a za ním čtvrtá motýla. Zabodovaly u odborníků záhy druhým místem na Bráně v roce 2001, ale překvapivě vyhrály i v diváckém hlasování na Svojanově o rok později. Jejich těžko zařaditelná hudba zpestřila už slušný počet přehlídek (Valtice, Janouškovo Ústí) i klubových hraní, nejdál hráli v Anglii na festivalu Breeze v Leedsu. Čtyři písničky mají na druhém albu Hudba na Gymnáziu Matyáše Lercha. Na pódiu jsou roztomile chaotické, místy brebentivé - dokud nezačnou zpívat. Pak už je to docela soustředěný nářez. Předpokládám, že cesta, po které se vydaly, je jednou z nejzajímavějších možností obrody folku u nás. Současnou sestavu tvoří: Petra Olivová (Olivka, 21 let) soprán, Lenka Skoupá (17) mezzosoprán a Zuzka Makovská (20) alt, u klavíru pak Vendula Janotová (Duli, 21). Na webových stránkách se pracuje?

Web: http://www.nachvilimotyli.com


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Květen 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1 2 5
 6 7 8 9
131419
21
27  

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib