gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

Velké recenze Malé recenze Dobře uleželé recenze Povídačky Vyšlo jinde Hrubky Hrubky
01.12.2003 Drive: anglicky pomalu, česky rychle (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Malé recenze

Drive: 2003

Demonahrávky, 2003, celkový čas 18:10.

Drive - demoMyslel jsem si, že je nesmysl, aby etnický Čech zpíval lépe anglicky než česky, a jedinou výjimkou z tohoto pravidla je reliéfský Zbyněk Bureš se svým bizarním, ale účinným způsobem tvorby "rovnou amerických" tónů. Po poslechu dema brněnských bluegrassmanů bych možná měl mezi výjimky zařadit i Veroniku Němečkovou. Není to ale tak jednoduché: tři anglicky zpívané skladby mají kromě jazyka společné i volné tempo, zasněnou až smutnou náladu. Tu umí Veronika skvělým způsobem rozprostřít a předat, zejména se silnými melodiemi Tracy Chapmanové (For My Lover) a Amy Rayové (Welcome Me) si rozumí výtečně. U dvou svižných skladeb v češtině (jednou je Tossin' and Turnin' se značně profláklým Hromčíkovým textem jako Kroutím a házím) si možná víc neví rady se svižností než s češtinou: v každém případě slyšíme hyperkorektní strojovou výslovnost bez velkého prožitku.

Jedinou skladbou pocházející z bluegrassového prostředí je Přijď brzy ráno od kapelníka Davida Němečka (text Josef Prudil). Instrumentálním esem Drivu je Martin Stehlík (ex-Trní), banjista akustický i elektrický. Druhý zásadní nástroj, dobro Pavla Šatného, je v některých momentech podezřelý z nedodržení harmonie určené ostatními hráči (lapidárně řečeno, "neumí akordy"). Nahrávky mají pěkný zvuk studia Svati Kotase. Jako bonus je přiložena videonahrávka z Mládkovy estrády.

Drive se po pauze na sklonku minulého tisíciletí vrátil na bg scénu, která si právě trošku vybírá oddychový čas, a po právu na sebe obrátil pozornost. Pokud bude mít nadále při svém neortodoxním směřování tak šťastnou ruku při výběru, aranžování a provedení (hlavně vokálním) jako ve For My Lover, máme se na co těšit.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223242526
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib