gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

Velké recenze Malé recenze Dobře uleželé recenze Povídačky Vyšlo jinde Hrubky Hrubky
06.10.2003 Tereza Terčová: sytý alt s velkou dynamikou (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Malé recenze
Tereza Terčová: Království múz
Vydáno vlastním nákladem, celkový čas 28:14.
Ne, opravdu to není žertovný pseudonym typu Olaf Lávka. Terka Terčová je skutečné jméno písničkářky s velkým geografickým záběrem: pochází z Tachova, zpívá s plzeňskou kapelou Fregata a studuje na filozofické fakultě v Olomouci, kde ji rovněž můžete slyšet zpívat v místních partičkách. Velmi jednoduše vytvořený (vlastně žádný booklet) devítipísňový nosič Království múz ji představuje v písničkářské podobě, jako hlas s dvěma kytarami, když tu tzv. sólovou (akustickou) nahrál Pavel Elvis Krása, kytarista tachovské Nové tváře, se kterým Terčová vystupuje i naživo.

Největší zážitek při poslechu nosiče přináší Terčin zpěv: krásný, sytý alt, naprosto jistý, se schopností bravurních technických fines. Přestože občas posluchač cítí, že některý dlouhý tón si Tereza nachystala proto, aby se do něj mohla s gustem položit, nikdy se neuchýlí k jednostrunnému silovému pojetí. Naopak: málo zpěvaček v našem žánru se tak "mazlí" s dynamickým odstíněním v celé šíři. Kytarový doprovod velkou parádu rozhodně nedělá: čas od času zakopne, zadrhne tolik, že by to znělo nepřijatelně i v live nahrávce. A přidavač Elvis, při koncertním projevu suverénní a přínosný, se zřejmě s písničkami seznamoval ve studiu: většinou jen zahušťuje doprovod, někdy dokonce zdvojuje zpěvovou linku. Ale nejdůležitější u písničkářky jsou samozřejmě písničky: tady je to za remízu. "Svítá. Za zipem noci ráno spěchá," začíná např. první z nich (Svítá). Není to úplně objevné, někdo už to jistě řekl podobně, ale neuráží to, není to levné, je to hezky řečené. Obdobné pocity mám z většiny předložené tvorby, včetně většinou pomalejších a zadumaných melodií, které trošku splývají v jeden celek (což je ale hlavně vina výše popsaného doprovodu).


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib