gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.03.2018 AG Flek – Podnohama Zem (Indies Scope)    PDF Tisk Email
Novinky
„O takové hudbě nemá cenu číst, ta se musí zažít…“ Slova, jež v roce 1999 uzavírala recenzi tehdejšího alba legendárního AG Fleku, platí i o dlouho očekávané novince Podnohama Zem. Od vzniku zlínské skupiny v roce 1977 je to teprve třetí dlouhohrající kolekce, na níž se rovnocenně představuje legendární sestava tří zpěváků (a dvou autorů) Ivo Viktorin, Blanka Táborská a Karel Markytán. Díky účasti mnoha hostů jde také o nejpestřejší album skupiny. Pestré však neznamená roztříštěné: Vysoká zvuková kvalita – otisk pečlivé práce ve vyhlášeném Studiu V Ivo Viktorina – nahrávce dodává jednotnou tvář, která uspokojí i nejnáročnější posluchače.
Autorsky si Ivo Viktorin a Karel Markytán nové album rozdělili. Oba napsali po pěti písních, které jsou odrazem jich samotných jak v hudebním cítění, tak v textech. Blanka Táborská dostala od každého z nich dvě skladby, ostatní si autoři ponechali pro sebe. Jedenáctá skladba pochází ještě z 80. let, z období první desky AG Fleku, a s doprovodem typického flekovského sboru ji sólově nazpíval autor textu Karel Markytán. Album dostalo název podle písně Podnohama Zem, která symbolicky uzavírá vše, co bylo prožito, bez patosu, s lehkostí a energií a především s nadhledem zkušeného pozorovatele světa. Světa, který přes všechnu svou tvrdost zůstává barevný a pozoruhodný.
Křty alba Podnohama Zem
Třebaže je nové album návratem AG Fleku do studia po osmnácti letech, skupina ani její členové v mezidobí nezaháleli. Karel Markytán vydal v roce 2001 sólové CD Konec sladkostí a v roce 2005 nahrál desku Večírek se skupinou Odpolední směna. Ivo Viktorin se v roce 2005 připomněl sólovou nahrávkou Vlna za vlnou, na niž si jako hosta přizval Blanku Táborskou. Skvělou koncertní formu skupiny pak mohli fanoušci ocenit na záznamu vystoupení ze Zlína-Malenovic, který vyšel na DVD (2009) a na CD (2012).
Nové album Podnohama Zem vznikalo od dubna 2014 do února 2018 a za tu dobu je svou účastí zpestřila řada významných muzikantů. U baskytary se střídali dlouholetý člen AG Fleku (též důležitý vokalista) Josef Šobáň a Petr Vavřík, který měl na starosti také mastering nahrávky. Za bicími seděli Marcel Gabriel a David Velčovský, s kytarami vypomohli Michael Vašíček a Petr Hoffmann, k pestrosti alba dále přispěli Luboš Novotný (lap steel), Aliaksandr Yasinski (akordeon) nebo Ruda Březina (saxofon). Důležitým detailem je v písni Vnitřní archeologie arménský dechový nástroj duduk v rukou slovenského mistra Marka Pastírika (na albu hraje též na saxofon) a kontrabas, který bravurně nahrál muž se zkušenostmi z jazzu i folkloru Marian Friedl.
AG Flek - Podnohama Zem
AG Flek: Podnohama Zem
Vydavatel: Indies Scope
Vydáno: 2018
Hodnocení desky: 7,92/10
Seznam písní: Akvarel • Stojedna dní • Chmýří • Láska se neztrácí • Létavo • Vnitřní archeologie • Vesmírné smetí • Sentiment • Slovo napořád • Anonymní přátelé • Podnohama Zem
Co o albu napsal Tomáš Doug Machalík: "Legenda folkrockové scény přichází s dalším řadovým albem, na kterém znatelně vyčnívá projev Blanky Táborské. Bohužel zde chybí podobně výrazné skladby, s jakými kapela přišla na prvním albu." (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 




Sdílet na...
Kam dál?

» Vzpomínka na Zuzanu Navarovou a festival Hradecký slunovrat (Vašek Müller)

» Soutěž o CD Indies Scope 2014 (FOLKtime.cz)

» Nebojme se pohádek (Indies Scope)

» Zvíře jménem Podzim má nové album Září (FOLKtime.cz)

» Oldřich Janota, Letní kapela a Markéta Irglová (Indies Scope)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib