gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.09.2020 Milli Janatková vydává nové album Hluboko (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
Novinky
Milli Janatková, osobitá hudebnice, výtvarnice a pedagožka dokončuje projekt, jehož součástí je hudební album propojené se souborem výtvarných děl. Album Hluboko, které právě vychází, je založeno na osobitých úpravách našich starodávných písní a navazuje na projekt Mým kořenům. K tvůrčímu průzkumu české kultury se Janatková dostala poté, co pomocí písní od roku 2014 objevovala své vlastní kořeny. Nové album bude přivítáno 4. října 2020 na hoře Říp, kde autorka zazpívá v rotundě sv. Jiří a sv. Vojtěcha.
Milli Janatková tvoří aranže nejstarších českých hudebních památek druhým rokem. Ještě před vydáním alba v roce 2019 získala Cenu nezávislé hudby v New Yorku za píseň Buoh. Ojedinělé album vychází v distribuci vydavatelství Supraphon již 28. září, na Den české státnosti a svátek svatého Václava, patrona Čech a Moravy. Písně přináší klid a sílu, podobně jako malby krajiny a architektury.
Milli Janatková
Milli Janatková
foto: Jan Přibylský
„Jezdím na poutě k našim nejstarším rotundám a kostelům, které maluji. Sednu si k nim, vnímám jejich atmosféru a představuji si lidi, kteří zde společně zpívali nebo chodili pro útěchu v těžkých dobách. Užívám si ticho, ale i zpěv o samotě v nádherném a čistém akustickém prostoru. Trvalo mi delší dobu, než jsem našla odvahu tvůrčím způsobem a přesto s úctou zpracovat významné středověké písně a proměnit je. Možná jde o troufalý cíl, ale snad mohou být mostem mezi historií a současností, životem duchovním i světským, mezi kulturami i náboženstvími.“
říká Janatková o svém novém projektu.
Projekt je unikátní tím, že si celé album autorka nahrála sama, podobně jako svůj hudební debut Proměna. Uslyšíte tak nejen její melodické vícehlasy a zvuky, ale i rytmy kytar, bicí soupravy a rozličných perkusivních nástrojů. Album bylo natočeno ve studiu All Senses Production v Praze zvukovým mistrem Štěpánem Škochem. Výtvarná stránka alba je také důležitá – pomocí barev autorka doplňuje písně malbami nejstarších románských památek.
Milli Janatková hudebně vystupuje od roku 2006, vystavuje o tři roky déle. Její debut Proměna (2013) získal čtyři nominace na ceny The Independent Music Awards. Album Mým kořenům (2017) získalo nominaci na prestižní ocenění Classic Prague Awards a také Cenu nezávislé hudby v USA. Od roku 2012 Milli koncertuje sólově, nebo se svou kapelou s jazzovými muzikanty. Tvorba Milli Janatkové vyjadřuje úctu k předkům a otevírá téma odpovědnosti a sebepoznání skrze pochopení příběhů z osobní a kulturní historie.
Pokud chcete vidět tvorbu Milli Janatkové naživo, v neděli 4. října 2020 od 15:00 proběhne setkání se sólovým akustickým koncertem na hoře Říp, kde bude nové album Hluboko slavnostně přivítáno. Zajít můžete také 9. a 10. října do KD Mlejn v Praze na představení Wendigo (AirGym Art Company), pro které Milli tvoří živou hudbu. Představení mělo úspěšné předpremiéry na festivalu Letní Letná. 6. a 7. listopadu proběhne představení a dílny projektu Řekni mi na akci K smrti dobrý festival v Ostravě. A kdyby se snad události nemohly konat z důvodu společenské situace, autorka se vynasnaží vymyslet pro vás online přenos.
Nový projekt Hluboko můžete finančně podpořit na webu www.millijanatkova.com. Milli Janatková děkuje.
O projektu Hluboko: https://millijanatkova.com/projekty-hluboko
Video z natáčení alba Hluboko: https://www.youtube.com/watch?v=n0MrpwWl70k
Facebook: www.facebook.com/millijanatkova 
Milli Janatková - Hluboko
Milli Janatková: Hluboko
Vydavatel: vlastním nákladem.
Vydáno: 2020
Hodnocení desky: 7,00/10
Seznam písní: Jezu • Hospodine • Dřěvo sě listem odievá • O quantum solicitor/ Ó, jak jsem neklidná • Píseň o Pravdě • Svatý Václave • Jižť mne všě radost ostává • Bojovníci • Buoh • Noci milá • Flos florum/ květů • Andělíku • Píseň o Pravdě (a capella)
Co o albu napsal Miloš Keller: "Folklorní póza. Je třeba naposlouchat třeba Hmlisto." (4 body)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Kam dál?

» Milli Janatková v novém videoklipu odhaluje cestu z temnoty (TZ)

» Milli Janatková vydává album Klid, prosím! (FOLKtime.cz)

» Teresa Salgueiro: Místo krve jsme měli květiny (Milli Janatková)

» Milli Janatková uspěla na hudebně výtvarném turné v Indii (FOLKtime.cz)

» Milli Janatková získala americké ocenění The Independent Music Awards (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib