gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

Velké recenze Malé recenze Dobře uleželé recenze Povídačky Vyšlo jinde Hrubky Hrubky
07.05.2014 Ještě neumřeli a je jim 40: Folk Team v MB (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Povídačky

Naposledy jsme tady hráli ještě před rekonstrukcí,“ konstatoval uprostřed koncertu kapelník Pavel Kopřiva a jal se vyprávět střípky veselých historek z dávných časů, kdy si každý muzikant, který zpět do Brna neřídil, zájezd do Prahy pěkně užil. Já jsem si při tom zase uvědomil, že v poslední době nějak přibývá v programu Malostranské besedy kapel, které si tu zahrají, přestože nepatří mezi její inventář – tedy pravidelně zde vystupující skupiny – a že je to dobře. Folk Team ovšem nepřijel zahrát „jen tak“, ale slavil v Besedě neuvěřitelných 40 let činnosti (slavit začali už loni v listopadu) a také křtil album Live 40, které právě na zmíněném listopadovém koncertě v brněnském KC Semilasso natočili. Křtu se ujal Robert Radosta, člověk s Malostranskou besedou celoživotně spjatý („zasloužil se o Malostranskou besedu“, jak kdysi hlásala zde vystavená plaketa) a spoluhrdina zmíněných historek; křtilo se dobrou domácí slivovicí. Folk Team postupně přehrál (skoro) celé křtěné album, takže zájemci postávající po konci koncertu u stolku s deskami už věděli, do čeho jdou: Měsíční dítě, Motýlí hra, D 58, Nebudu, Ještě jsme neumřeli, Skála, V brněnským Bronxu, Nadčlověk, Sto dní jsem nespal… Prostě s jedinou výjimkou (Folkařovo blues 2: vlastně parodie na sebe sama, písnička tak trochu vtipná a tak trochu nepříjemně – fuj, nemám rád to slovo – populistická) písničky, které už známe, ať z poslední řadovky nebo z folkteamovského dávnověku. Ptáte se, proč tedy? Vězte, že se zřejmě jedná o „něco ve vzduchu“: v poslední době se do přezpívání svých starších (i novějších) věcí pustilo více žánrových veličin. No – proč ne? Současná sestava, tedy v první řadě vyprávějící a dlouhými houslovými tóny kreslící Pavel Kopřiva a dva zpívající kytaristé a autoři Roman Venclovský a Ivan Huvar, plus ze zadní brázdy je podporující rytmika (Dalibor Dunovský + Pavel Bříza) a klávesy (Roman Jež) se s návratem ke klasice či pozapomenutým titulům vyrovnala velmi dobře.

Zbývá dodat, že na koncertě jsme slyšeli ještě skladby neobsažené na křtěné desce (Sázka na mrtvého koně, Putovní holka, Odcházím z domova…) a slušnou řadu hostů. Daniela Fikejze s dvěma spoluhráči (jediný se projevil jako protestní písničkář - se skladbou směřovanou k uzavření Činoheráku v Ústí nad Labem), Romana Dragouna nebo nejkvětnatěji uvedeného Miloše Makovského, který (mimo jiné) hustě improvizoval na elektriku (před samotnou písničkou) na téma Motýlí hra. Tu – logicky – nesměl naopak zahrát její autor a poslední pozvaný Jakub Noha, který sklidil ale asi největší úspěch ze všech hostů se svým waitzovským pojetím Waltzing Matyldy.

Večírek Folk Teamu byl moc hezký. A moc hezký je i záměr vedení Malostranské besedy – pokud ho správně čtu – mezi pravidelné položky vkládat stále víc mimopražských a neočekávaných „hrdinů“ našich žánrů. Těším se na další.


Folk Team – koncert k 40 letům + křest alba Live 40, hosté: Daniel Fikejz, Jakub Noha, Roman Dragoun, Miloš Makovský, 16. dubna 2014, Praha, Malostranská beseda


Sdílet na...
Kam dál?

» 2000 v roce 2017 (Vladimír Béďa Halm)

» Folk Team na Staré radnici v Brně (Vladimír Béďa Halm)

» Povánoční zpráva o podařeném Vánočním večírku aneb Folk Team v Metru (Vladimír Béďa Halm)

» Nebudu? Ale budu! (Miloš Keller)

» Pernštejnská fortuna den druhý – Stráníci & Mirek Ošanec, Ivo Jahelka, Folk Team a déšť… (Jana Štěpánková)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
MK   |213.195.200.xxx |11.05.2014 11:17:04
Mohu jen potvrdit. Z desky FT jsem měl velmi dobrý pocit a ten pocit mě neopustil ani na tomto koncertě a dokonce se dostavil i na Folk. kvítku, v daleko méně soustředěném prostředí. Staré písničky FT fungují dodnes a ty nové fungují jako ty staré.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib