gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.05.2019 Julie Urbišová: Doma v Nola (Hradecký slunovrat)    PDF Tisk Email
PR
"Tady večer co večer zní to, čemu se říká tradiční jazz. Tady se uchovává ten nejvzácnější neworleanský klenot. Tady zní akustická jazzová hudba ve stejném znění jako ve dvacátých letech minulého století, " píše v jedné ze svých reportáží, které právě vyšly v knize Doma v Nola novinářka Julie Urbišová, spolupracovnice Českého rozhlasu, České televize a dalších českých médií. V New Orleansu žije od roku 2007 a za tu dobu natočila desítky reportáží, z nichž ty nejzajímavější se dostávají do knižní podoby. Dočtete se o vzniku jazzu a dostanete se do míst, kde vznikaly první rytmy této tehdejší americké hudební novinky a kde později hráli multiples positions to test her new boots sweetmariedcouplelegendární Jelly Roll Morton nebo Louis Armstrong.
Julie Urbišová: Doma v Nola
Julie Urbišová: Doma v Nola
Julie se však nevěnuje zdaleka jen hudební stránce New Orleans, tohoto centra amerického jihu. Přežitky otrokářství a rasismu, a s tím související neuvěřitelná pestrost kultur, jedinečná kuchyně, za kterou sem jezdí Američané ze všech koutů své země, barevný karneval Mardi Gras, nejlepší kulinářské recepty, až po problematiku současnosti, jako jsou hurikány nebo například odstraňování problematických pomníků z americké občanské války, to vše jsou témata, která Julie Urbišová čtivým způsobem zpracovává. “New Orleans je jedno z nejlepších měst v Americe. Má historické centrum, které pochází z konce 18. století, má velmi zajímavou historii, kde si každý přijde na své - můžete se zajímat o historii hudby, historii míchaných nápojů, historii voodoo, to vše je spojené s New Orleansem a ke všemu najdete muzeum nebo zajímavý příběh. Ale stejně zajímavá je neworleanská současnost. Můžete tady strávit měsíc, rok a pořád vás bude něco překvapovat,” říká novinářka a autorka knihy Doma v Nola.
Julie přijede v létě knihu představit do České republiky. Setkat se s ní můžete třeba na festivalu Hradecký slunovrat 2019, který se koná 28. - 29. 6. na zámku v Hradci nad Moravicí a na dalších čteních.

Můžete sledovat její stránky, kde budou aktuální data dalších akcí:
blog: http://www.domavnola.com/
facebookový profil: https://www.facebook.com/domavnola,

Ukázka z knihy:

Preservation Hall - fronty jako na banány
Obyčejný domek ve Francouzské čtvrti s nápisem Preservation Hall běžný turista přejde bez povšimnutí. Dřevěná vrata zakrývají místo, kde bývají okna, vchod je během dne zavřený a chráněný mřížemi. Za nimi pospává kočka.
Neworleanská dechovka v Second Line
Neworleanská dechovka v Second Line
zdroj: Doma v Nole
Střih. Je půl osmé večer a před tímto dřevěným domkem se táhne dlouhá fronta. Kdo se chce dostat dovnitř, musí být trpělivý. Lístky na jazzové představení do nejdéle fungujícího jazzového klubu v New Orleansu se až na několik dražších dostupných online neprodávají předem. Sem se chodí zažít staré časy. Poslouchat starou hudbu (nejstarší jazzové pecky), platit postaru (berou jen hotovost) a zapomenout na všechnu elektroniku (platí zde přísný zákaz fotografování a jakéhokoliv natáčení).
Zbývá půlhodinka do představení a lidé okolo začínají být trochu nervózní, jestli se na ně vůbec dostane. Vědí, že klub je malý. Dvojice přede mnou usrkává z kelímku slavný červený koktejl „hurikán" ze sousedního baru Pat O'Brians a vyjmenovává, co už všechno během dvou dní ve městě stihla vidět. Preservation Hall je na jejich listu. Výběr jednoznačně schvaluji. Je to místo, kam sama beru každou českou nebo jakoukoliv jinou návštěvu. Fronta je legendární a už tady začíná neopakovatelný neworleanský zážitek. Člověk tu potká turisty, kteří nemají o jazzu ani páru a sem přišli jen proto, že jim to poradili v hotelu. A také jazzové nadšence, muzikanty z celého světa, kteří naopak přesně vědí, co dělají, když zamíří na roh ulic St. Peter a Bourbon.
Tady večer co večer zní to, čemu se říká tradiční jazz. Tady se uchovává ten nejvzácnější neworleanský klenot. Tady zní akustická jazzová hudba ve stejném znění jako ve dvacátých letech minulého století. Když šel v padesátých letech tradiční jazz do ústraní a lidé začali dávat přednost populárnímu rock 'n' rollu, majitel malé neworleanské galerie Larry Borenstein začal k sobě zvát většinou postarší muzikanty a nabídl jim prostor ke zkoušení. Zval je k sobě i z ryze sobeckého důvodu, práce v galerii jej zaměstnávala natolik, že neměl čas vyhledávat koncerty. O občasných zkouškách a náhodných představeních se postupně začalo hovořit a v roce 1961 vznikl klub už s dnešním názvem. Řídit jej začal mladý pár z Pensylvánie, kterému New Orleans a jeho hudební scéna naprosto učarovaly. Manželé Allan a Sandra Jaffeovi v Preservation Hall strávili celý život a dnes ji vede jejich mladší syn Ben Jaffe. (...)
Julie Urbišová: Doma v Nole
Vydal Radioservis, a.s.
Váz., formát 210 x 250 mm, cca 180 stran, fotografie a ilustrace v textu
Zakoupíte v dobrých knihkupectvích, nebo online objednávkou zde v Radiotéce:
https://www.radioteka.cz/detail/CRo_adm_498349/Julie-Urbisova-Doma-v-NOLA 

Sdílet na...
Kam dál?

» Open scéna Hradeckého slunovratu otevřena do 12. února (Hradecký slunovrat)

» Ivan Trojan a Petr Czudek: Co mají společného Dejvické divadlo a Basketbalový klub Opava? (Hradecký slunovrat)

» Laco Deczi na Hrad(ec)! (Hradecký slunovrat)

» Slunovrat přiváží Truffaze, Kollera, La Putyku, Mawera a další hvězdy (Vašek Müller)

» Na začátku roku 2020 odstartuje první Welcome tour! (Hradecký slunovrat)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib