gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.02.2022 Bájsykl Band: Na té naší jízdě vládne dobré klima... (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže
Jízda na kole je naprosto báječná! A v každém věku, to mohu potvrdit. Stačí si zvolit vhodný terén trasy a přiměřenou vzdálenost cíle nacházejícího se v civilizaci. A pak už si jen šlapete, vezete se a kocháte se krajinou, vítr ve vlasech, vlastně větřík pofukující kolem přilby. Když se kolojízda spojí s koncerty, s potkáváním fajn lidí a s jejich pohostinností, vznikne z toho cykloturné. A když se na takové cykloturné vydají tři muzikanti, vznikne Bájsykl Band.
Cyklomuzikanti na cyklošňůře
Cyklomuzikanti na cyklošňůře
foto: Štěpán Obdržálek
Písničkář a překladatel Jan Řepka podniká cykloturné po tuzemsku i tamzemsku od roku 2009. Zatím poslední, v pořadí desátou cestu, absolvoval s písničkářkou a basistkou Loes van Schaijk z Nizozemska (kde prý mají kolečka i kolébky) žijící v Praze a houslistou a milovníkem horských kol Janem Bartoškem,  oba jsou  z kapely Loes & The Acoustic Engineers (dříve Lu's &).
Cykloturné uskutečnili uprostřed loňských prázdnin, trvalo 18 dní, odehráli 15 koncertů, ujeli na kolech 340 km, zahájili jej v jihočeských Nových Hradech a zakončili ve středočeské Kobylnici v Polabí. Tuto statistiku a mnohem více zajímavostí, podrobností, kuriozit a zážitků jsme se dozvěděli na pražské premiéře koncertu Jana Řepky & Bájsykl Bandu v pátek 28. ledna v Klubu Letka. Výmluvné a skvělé fotografie Štěpána Obdržálka dokumentovaly veselé a vtipné povídání o cestách i necestách, milých překvapeních i stravovacích nástrahách, o koncertech tria cyklomuzikantů pod stromy v zahradách, v podloubích i na scénách festivalových.
Loes van Schaijk, Jan Řepka a Jan Bartošek
Loes van Schaijk, Jan Řepka a Jan Bartošek
foto: Hana Kabešová
Na cestě, Jdu, Bájsykl (Bicycle), Zpátky pošlapu na kole, Na té naší jízdě... Ano, to jsou názvy písní o kolech, o cestách, které v programu Jan Řepka & Bájsykl band zahráli. Zaposlouchali jsme se do úžasné písně Rozbitý kolo (Broken Bicycle) Toma Waitse v překladu Honzy Řepky, Loes přidala písně ze svého nedávno pokřtěného sólového alba (Being Here, Love Can be) a Honza Bartošek se blýskl i pěvecky ve své písničce Mountain Bike. Triu Řepka (kytara), Loes (basové ukulele) - nástroje si občas vystřídali - a Bartošek (housle) to ladilo i pěvecky, hlasy jim barevně k sobě dobře padnou. Samozřejmě, že jsme si s nimi společně zazpívali - refrény v cestopisné písničce Na té naší jízdě a závěrečnou pamětnickou ódu na Šlapací kolo (Pushbike Song) s textem Karla Šípa. Končilo se ale až po třetím přídavku, ve kterém se Bájsykl Band svěřil, který člen mu vlastně ještě chybí (Náš manažer). 
Šlapací kolo Honzy Řepky
Šlapací kolo Honzy Řepky
foto: Hana Kabešová
Byl to zase jeden z těch koncertů, který vás dokonale nabije! Hudebně pestrý, barevný, zábavný, s velkou mírou nadhledu, perfektně připravený, prolnutý muzikantským, ale i lidským souladem trojice Jan - Loes - Jan.
"Plány do budoucna jsou otevřené, stejně jako obzor za nejbližší zatáčkou. Vcelku ale sázíme na to, že to nebyla úplně poslední společná cesta." (cit. Blog Jana Řepky)
To zní nadějně, že?
Odkazy na tři fotoblogy Jana Řepky a Štěpána Obdržálka a články Loes van Schaijk: Cyklotúra 2021 – Resumé
Fotogalerie z koncertu: Facebook Hany Kabešové

Jan Řepka & Bájsykl Band
Praha, Klub Letka
28. ledna 2022


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib