gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.04.2023 Dámy a pánové, je tu COP (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
45 let. Tak tohle výročí letos slaví nestoři bluegrassové muziky, kapela COP. Jako nesmrtelný se jeví i její hlavní protagonista, který je ze zakládajících členů jediný v současné sestavě, Míša Leicht. Přehlédnout se nedá, se svou kytarou je generátorem energie, která se valí z pódia mezi diváky. Členy sestavy jsou dále Jirka Vopava, jenž se svou mandolínou či houslemi zdatně svým drajvem šlape Míšovi na paty. Oba jsou velmi zdatní a osobití zpěváci. Trochu zpěvu mají v popisu práce i banjista Martin Fridrich a nejmladší člen s jednou odehranou sezónou, Ondra Jukl s baskytarou. I když ten nebyl obdařen mikrofonem. Komu stačí ovládat jen svůj hudební nástroj, a to velmi excelentně, je Petr Sláma se svým dobrem. A celé toto uskupení bylo možno shlédnout v táborském centru Univerzita v úterý 11. dubna.
Mávej, stůj, aneb mávni na tu partu chlapíků a zastav se na pořádnou porci bluegrassu pěkně od podlahy. Kdy se trochu mluví (a Míša je fakt vtipný mimo jiné i na téma dřívějších koncertů v Táboře, který fakt není na Vysočině) a hodně hraje. Byl to vlastně namátkový průřez alby, která kdy natočili. Hudebně nejstarší, kterou zahráli, sahá svou historií až do začátku 90. let a je o naději (Svítá). Ta naděje může spočívat i v tom, že i když vypadne text, písnička se dozpívá. Text určitě nevypadne u takových jako je Žlutá kytka či Kočárem mým je vagón uhlí, coby vzpomínka na kapelu Greenhorns, což je zároveň i jedno z copáckých alb natočené k poctě těchto bluegrassových velikánů. A pár minut nebo Tennessee Waltz zná i zcela naplněný sál Univerzity.
Jak to tam znělo, uslyšíte z nahrávky Standy Tošnera: https://youtu.be/3Ual9XO8eTg
I když výročí Copu je "jen" půlkulaté, plánují velké oslavy v pražské Lucerně. Jak Míša říká, není dne ani hodiny, tak raději do toho jít, když to ještě jde. Tak je poctěte svou návštěvou, když se někde ve vašem okolí objeví.
Kamarádi, nazdar!!
Foto - Standa Tošner
Cop v čele s Míšou Leichtem
Cop v čele s Míšou Leichtem
Jirka Vopava
Jirka Vopava
Martin Fridrich
Martin Fridrich
Petr Sláma
Petr Sláma

Sdílet na...
Kam dál?

» Písničky pro děti v angličtině pobaví i naučí (Indies Scope)

» Banjo Jamboree aneb na koupališti s nejstarším (Tomáš Hrubý)

» Cop oslaví 35 let na Muzice 2013! (FOLKtime.cz)

» Oldřich Janota, Letní kapela a Markéta Irglová (Indies Scope)

» Nové album Cermaque - Neboj (Indies Scope)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib