gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

04.11.2010 I.C.Q. počtvrté i posedmnácté (I.C.Q. + Lucy)    PDF Tisk Email
Reportáže
Nechceme si povídat na chatovacím programu. Jak se sluší na zdejší web, řeč bude o mladé, avšak už Krtkem oceněné, ostravské folkové kapele I.C.Q.
Počtvrté slavila své narozeniny a posedmnácté zvala kapely i příznivce na hudební pořad s názvem Čajfolk. Akce se sešly v rozmezí dvou týdnů a tudíž si fanoušci skupiny mohli užít dostatečně.
Čtyřleté I.C.Q.
Čtyřleté I.C.Q.
foto: Lucy
Narozeninový koncert zněl 2.10.2010 v ostravském kulturním domě Akord, který tuto muziku rád hostí. Přes malou diváckou účast si všichni sobotní večer užili. Zahajoval René Souček. Frýdecký písničkář vždy rozesměje publikum vtipnými texty a například jeho Sůsedka či Běta slavily před časem mohutné úspěchy i na Youtube. Nenápadný „kluk“ menšího vzrůstu se na jevišti rozhodně neztratí, vodopád vtípků slovních i pěveckých dal bránicím zabrat. Na jednu písničku si pozval i svou doprovodnou kapelu Skype (jak s oblibou přezdívá I.C.Q.)
Následovalo ostravsko-havířovské duo Sova a Slamák, texty opět sršící vtipnými pointami, i když občas trochu víc k zamyšlení. Pro mne osobně jedni z těch, kteří dokazují, že inteligentní, vtipný folk nevyhyne. Ke klasikám jako Třetinové blues či Kapesní atlas světa přibyly novější „ženské“ (Sára, Vlaďka, Marie) a pochopitelně nechyběl slavný Erazim Hauer.
Mottem celého večera se staly chřipky a nachlazení, nikdo z účinkujících neopomněl poznamenat, jak je na tom zdravotně bídně.
Čas pro oslavence samozřejmě Kofe zahájil průpovídkou o své chřipce, ilustrovanou tunou kapesníků i teplého oblečení, postupně odkládaného. Písně zazněly téměř všechny, co jsme si mohli přát, od úvodní Ležím pod lavinou k poslednímu přídavku Vrať se nám slunce, občas se zvláštními efekty. Příroda předváděná v slunečních brýlích je klasikou, ovšem Démon s kouřovými a světelnými efekty a navíc speciálním zvukem vypadal opravdu hororově. K písni Abrakadabra si na oplátku pozvali kapelu Facebook (neboli Reného Součka). Novinku Do soboty kluci podávají vždy v pracovních reflexních vestách. Džinovi se snad nechtělo oblékat a vyřešil situaci po svém - aby nenarušil image, basa zněla zpoza opony.
K tomu všemu ještě fanynky přinesly letáček zvoucí do fanklubu. Jeho výhody přednesl basák Džin tak neopakovatelným stylem, že snad odradil všechny potenciální zájemce.
Zkrátka, bavili jsme se výtečně.

16. 10. zas nastal čas pro již pravidelný pořad Čajfolk. Název mu dalo místo konání – Dobrá čajovna ve Frýdku – Místku. Avšak ten s číslem 17 doznal změny, poprvé ho přivítala frýdecká nekuřácká hospůdka U ARNOŠTA. Premiéra v nových prostorech nemohla dopadnout lépe. Místní i lehce přespolní dokázali, že folk zde stále žije. Hudební hospůdka se do posledního místa zaplnila už před stanoveným časem 20:00.
Hluční sousedé na Čajfolku
Hluční sousedé na Čajfolku
foto: Lucy
Lubomír „Vlna“ Vaňka, který svým slovem už pět let provází hudební večery, pozval na pódium jako první pořadatelskou kapelu I.C.Q. z Ostravy. Vlnovo nachlazení donutilo lehce upravit repertoár a zazněly hlavně písně rychlejšího tempa. Název večera ČAJFOLK PATŘÍ KRTKŮM předurčoval hosty.
Po krátké ladící pauze se představilo letošní krtčí duo Sova a Slamák. Nebudem se opakovat, zahráli stejně skvěle jako před dvěma týdny a samozřejmě stihli publikum pobavit i krátkými humornými básničkami Milana Sovy. Erazima Hauera aktuálně uvedli jakožto chilskou hymnu.
Další pauzička umožnila objednat si něco k pití i jídlu, jinak měla číšnice notný problém se obsazenými lavicemi probojovat. Vlna zdůraznil, že název akce nezakazuje objednat si pivo a navíc čajových hrníčků se nedostává.
Arnošt opravdu praskal ve švech a kopřivnická kapela Hluční sousedé, další z letošních objevů Zahrady, se mohla těšit na skvělou atmosféru. Hlas francouzské zpěvačky Céline Bossu pohladil na duši. Zazněly texty ve francouzštině, polštině, španělštině i dalších jazycích. Po více než hodinovém koncertě nechtěli kapelu posluchači pustit z pódia, vyžadovali další a další přídavky. Ale tím večer nekončil! Akce se účastnilo pár dalších muzikantů, kteří drželi kytarový „sejšn“ až do ranních hodin.
Pokud vás předchozí řádky naladily, přijměte pozvání na další, v pořadí již 18. a navíc VÁNOČNÍ ČAJFOLK, který proběhne 11. 12. 2010 od 20:00 s kapelami Acoustic Irish a Bujabéza. To vše opět v hudební nekuřácké hospůdce U ARNOŠTA. Jste všichni vítáni.

Sdílet na...
Kam dál?

» Frýdecko-místecký písničkář René Souček zahraje ve středu v Praze (Jan Řepka a Kavárna POTRVÁ)

» Pernštejnská fortuna 2014 – pestrá, proměnlivá a překvapivá (Jana Štěpánková)

» Pětkrát stejně a přece pokaždé jinak (Miloš Keller)

» Textová dílna Slávka Janouška i pro vás! (FOLKtime.cz)

» Zahradní střepy a střípky (Belmondo)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Peggy   |81.91.216.xxx |05.11.2010 08:10:12
Naprosto souhlasím, skvěle napsáno !!! Byla jsem bohužel jen na Čajfolku, ale byla to opět vydařená akce v režii Vlny a I.C.Q. ;-) Hosté byli taky excelentní Už se těším na další Čajfolk !!! ;-)

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib