gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.05.2022 Rozhovor s Kosmonautem: René Souček (Kosmonaut)    PDF Tisk Email
Rozhovory
Další z našich výrazných písničkářů, kterému jsem položil pár otázek, byl René Souček. Odpovědi jsou uvolněné a René se s tím nemaže, což je jenom dobře. Otázky mířily na jeho hudební začátky i desky a koncertní spolupráci. Dostali jsme se i ke zhodnocení současného folku a jeho vztahu k hudebním cenám.
Jak si vlastně začal s hraním? Vzpomínáš si na svoje první veřejné vystoupení?
Hrát jsem začal u nás na vsi v garáži, když mi bylo třináct. Bylo to všechno možné od punku, alternativy až po death metal. S kapelou Intresed (čti pozpátku) jsem měl první veřejné vystoupení v roce 1992 v Národním domě ve Frýdku-Místku. Tam jsem hrál na kytaru a řval, což mě baví dodnes. Folkový koncert byl tak o 10 let později v čajovně ve Frýdku.
Máš vydaná dvě alba - Fajne-Mjesto (2013) a Sto tisíc slov (2017). Plánuješ další desku?
René Souček
René Souček
foto: Tomáš Svoboda
Až přijde čas a chuť, tak možná… Zatím nemám potřebu něco vydávat. Připravený je živák z Ostravy, kde si anketně lidi napsali repertoár a ten tam mají. Jde vlastně o „best of“ z těch dvou desek.
Je to těžká otázka, ale máš nějakou svoji píseň raději než ostatní?
Tak na to bych pokaždé odpověděl jinak. Podle nálady. Ale zásadní je píseň Milénium a Fajne-Mjesto, takže rozptyl široký, a třeba Sto tisíc slov.
Ovlivňuje tě nějak tvoje práce strojvůdce při psaní písní? Složil jsi třeba něco ve vlaku?
Při psaní asi ani ne, spíš že na to nemám vůbec čas. V mašině se skládat nedá. Ve vlaku už neumím sedět jako cestující, spíš sleduji, co je na trati, což je nemoc z povolání:).
Když pracuješ na nové písničce, tak vzniká nejprve hudba či text?
CD Fajne-Mjesto
CD Fajne-Mjesto
Původně jsem psal, že mě napadl motiv na nástroj a do toho šel text. Teď textuji na muziku, kterou si nahrávám třeba do mobilu. Na textovce (pozn. Textová dílna Slávka Janouška) si jen textuji bez hudby a zatím jsem nic nepoužil.
Čím ti učarovalo ukulele?
Ukulele je skvělý nástroj, na který se dá zahrát hodně věcí. Zdá se být jednoduchý, ale zdání klame. U mě to byla láska na první dotek. A furt na to hrát neumím.
Na pódiu tě často doprovází perkusista Marek Hlosta. Jak tahle spolupráce vznikla a co ti dává?
Marek odešel od kapely Bandjeez Davida Stypky. Tenkrát jsem mu napsal proč a Marek mi odepsal, abych měl víc času na tebe a tak to začalo. Dnes je to 10 let a až teď se mi přiznal, že hrát folk ho někdy trošku štve. Ale né se mnou! :) (tak to mám i s kontrabasistou Petrem Piny Pinkasem).
Takže nám vzniklo takové přátelství, že jsme si zakázali jeden o druhém vydat memoáry:). Dalo mi to hlavně, že u nás v duu, nebo triu, je konečně někdo zodpovědný, bo já to nejsem:).
Jsou nějaká místa, kde rád koncertuješ?
CD Sto tisíc slov
CD Sto tisíc slov
Mám oblíbená místa, samozřejmě je to doma ve Fajnym, tam kdekoli a na jakémkoli festu. Jinak, těch míst je spousta, po dohodě a létech hraní jezdíme s Markem tam, kde nám bylo dobře a třeba, kde jsme ještě nebyli.
Byl jsem překvapen jaká jsi ve Frýdku-Místku obrovská celebrita. Dokonce tvá píseň Fajne-Mjesto se tam svým významem rovná hymně. Jak tohle všechno vzniklo?
To tak napíšeš písničku, odstěhuješ se z města a dojde ti dopis, že tu píseň chce schválit zastupitelstvo jako oficiální hymnu města a je to:). Ale největší potěšení je, když jsou lidi třeba v zahraničí a posílají mi videa, jak si ji hrají, když se jim stýská po domově. To mě umí i dojmout, už jsem asi starý:).
Oslovuje tě tvorba jiných interpretů v žánru? Můžeš jmenovat?
Ale jo, někdy si něco poslechnu. Třeba Xavier Baumaxa mě baví, Jirka Krhut s Kozubem i bez, nový objev Kateřina Marie Tichá, která je úžasná a již zesnulý David Stypka.
Dokážeš nějak jednoduše vystihnout stav, ve kterém se nachází současný folk?
Folk je v dobré kondici, pořád se vyvíjí a vstávají noví bojovníci! Prostě je si z čeho vybrat. Ti dobří hrají a ten zbytek brečí, že nehrají, nebo že je nehrají v médiích. Ale ruku na srdce, kdo by ty „truchlomrdky“ poslouchal:).
Jsi docela známý svým veřejným odporem ke všem žebříčkům, anketám a hudebním cenám. Proč?
Už jsem tím známý? To jsem si ani nemyslel:). Pro mě je muzika neměřitelná, buď se líbí, nebo ne, ale soutěžit v muzice se nedá! Taky jsem zažil to poplácávání, jak jsme skvělí, ale že v porotě sedí tři kamarádi, co nás pošlou dál, to se přechází. Byl jsem u toho, když se porota rozhodla pro holku, protože se na ní dá dívat a od té doby na ceny z vysoka... Oceněných je dost, pak jdeš na koncert, kde hrají a mají prázdno. Oceněním jsou posluchači, alias „diviaci“, kteří chodí a vracejí se na to, co je baví. To bych nevyměnil za žádnou cenu;).
Čeká tě nějaké letní hraní, na které se těšíš?
Těším se na všechna hraní po tom půstu co byl. Bohužel, už jsem musel odmítnout i některé festy, protože se neumím rozkrájet a navíc mě baví i jezdit s mašinou, takže si nás (mě) snad „diviak“ někde najde. Choďte na folk, je to super!
Můžeš nasměrovat na svůj web pro další informace či na poslech tvojí hudby?
Stránky jsou www.renesoucek.cz a poslechnout písně můžete na Bandzone, Spotify, Googleplay atd.
Děkuji za rozhovor.
 

Sdílet na...
Kam dál?

» René Souček na turné po divokém západě (FOLKtime.cz)

» Večery S: Banjaluka, René Souček, The Giant Mountains Band (Jarda Hnízdil a Václav Koblenc)

» Amfolkfest z konce světa na síti (Belmondo)

» Frýdecko-místecký písničkář René Souček zahraje ve středu v Praze (Jan Řepka a Kavárna POTRVÁ)

» I.C.Q. počtvrté i posedmnácté (I.C.Q. + Lucy)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib