gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

12.08.2019 Velké hlasy v Kyjově (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže
aneb Žalman déšť nepřivolal
František Linhárek
František Linhárek
foto: autor
Moravský Kyjov byl dějištěm už 24. ročníku festiválku Žalmanův folkový Kyjov v sobotu 3. srpna. Jistý nesoulad v číslování proti plakátu je zaviněn tím, že byl nultý ročník, ale to se časem srovná. Letos bylo počasí moudré, i když chvíli hrozil návrat magického přivolávání deště přítomností Žalmana, a nechalo návštěvníky suché.
Úvod patřil už tradičně partě složené z legend brněnské country, doplněné o mladé posily, tedy Old Boys Poutníkům. Uvedeni Vojtou Polaneckým, který festivalem prováděl, vstoupili na pódium kyjovského letního kina a zahráli sérii písní, které poutnickou éru provádí od dob vzniku kapely v klubu maloměřické cementárny. František Linhárek, který je nejen jedním ze zakládajících členů sestavy Poutníků z těch dob, ale podílí se i na dramaturgii festivalu, tvoří spolu s Jiřím Píďou Látalem základ sestavy, kterou na housle doplnila Pavla Stan Stankušová a na foukací hammondky Honza Vašina s basou Jirky Kubů.
Pavlína Jíšová (vpravo) a Romana Tomášková z Bababandu
Pavlína Jíšová (vpravo) a Romana Tomášková z Bababandu
foto: autor
Po nich následoval Erik Llaericc Vaverka v duu s kytarovým doprovodem a své příznivce potěšil svými folkovými hříčkami na aktuální témata. Folkový kvítek je soutěž, která posouvá talenty do dalšího hudebního života. Od prvního vystoupení na Žalmanově Kyjově se Erik ve své tvorbě posunul na další stupínek.
A pak přišel první z velkých hlasů, které tak Love cum sissy trainernějak přirozeně ke Kyjovu a celé oblasti patří. Pavlína Jíšová a Bababand je příval ženské energie a skvělé muziky. Trojice, tvořená Pavlínou Jíšovou, Romanou Tomáškovou a Petrou Šany Šanclovou tvoří skvěle vybalancovanou esenci ženskosti a hudebních hrátek. To všechno završí mistrné ovládání hudebních nástrojů, mezi něž lze počítat i hlas. Výsledkem je zážitek pro uši a díky pohledné sestavě i pro oči. Kyjov byl místem křtu nového CD Pavlíny Jíšové a pokřtil jej Franta Linhárek bublinkami s radostí a určitě nadšeně, v takový krásný společnosti.
Malá cimbálová muzika ZŠ Kyjov
Malá cimbálová muzika ZŠ Kyjov
foto: autor
Tradicí ŽFK je vystoupení matadorů – což je spolek lidí, kteří jsou spojeni s tímto festivalem. Nesmí chybět Žalman, ani František Linhárek, Vojta Polanecký uvedl i ředitele MKS a omluvil pana starostu. A pak následoval tradiční úprk diváků za vínem, které je pozoruhodné jako festivalová edice. Nebyla by to akce v krajině autentickým folklórem prodchnuté bez folklóru. Ten autenticky zajistila Malá cimbálová muzika Základní umělecké školy Kyjov. Označení malá bylo trochu zavádějící při označení počtu, ale vzhledem k věku některých členů souboru bylo na místě. Klíčovou osobou v cimbálovce je primáš – zde byl v odhadovaném věku dvanácti let spolu s primáškou stejné věkové kategorie a naplnil obsah slova malá. Ale na výkonu a hře to znát nebylo. Rozhodně cimbálovka přinesla osvěžující závan zemitého podkladu všech dnešních stylů – i ta otřepaná fráze o návratu ke kořenům nabyla nového smyslu.
Lenka Slabá a Áda Vostrý
Lenka Slabá a Áda Vostrý
foto: autor
Lenka Slabá
se svým doprovodným, možno říci Vostrým gangem, tedy skupinou, která je složena především z Ády Vostrého, Davida Vostrého a zde také Karla Macálky, byla skvělým výletem do krajin hudební poetiky a hlasové nádhery. Opravdu naplnila slova z textu písně – sedět a hrát, lehounce snít. To je vystihující – plout v kráse hlasu Lenky Slabé na vlnách tónů magie instrumentalistů, kteří tvoří přirozený podklad a podporu hlasu i textu. Za sebe musím říci – kdekoliv se potkáte s možností slyšet Lenku Slabou s její partou, neváhejte a tiše poslouchejte.
Žalman & Spol.
Žalman & Spol.
foto: autor
Magickým prvkem festivalu je ten, jehož jméno se musí vyslovit při pojmenování akce – Pavel Lohonka Žalman a jeho spol. Drajv současné čtyřčlenné sestavy je pochutina, jejíž konzumace, zdá se, posluchače neomrzí. A nesmělé pokusy o zpěv v publiku jen doplnily radost publika ze sestavy na pódiu, ale radost byla obapolná. Zazněly jak písně možno říci klasické, tak i novinky a stále je tu fenomén kouzla Žalmanova světa, který je rozsahem velkým prostorem pro snění i realitu. A v tom je možná ten fenomén stálého kouzla, které tak vábí posluchače.
Tonda Hlaváč a Pavel Zajíc z Nezmarů
Tonda Hlaváč a Pavel Zajíc z Nezmarů
foto: autor
Závěr před půlnocí patřil Nezmarům a jejich výběru z fyzicky objemného zpěvníku, který je letos křtěn na turné Nezmarů republikou. A stejně jako u Žalmana, i u Nezmarů se doplnil výčet velkých hlasů celého festivalu Šárkou Benetkovou. Díky velkým zásobám písniček v repertoáru není problém sestavit playlist tak, aby si posluchači užili to, co od kapely čekají. A vytrvalé publikum ocenilo Nezmary nejen zpěvem, ale i aplausem. Zkrátka – Kyjov souzněl s pódiem a těšil se cele tónům, které rozhodně nepřebývaly, ba byly v pravém čase na místě.
Afterpárty pak přinesla prolnutí kyjovských lidových s country hity Poutníků i folkem a vytvořila příjemnou tečku v nočním čase.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib