gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

13.08.2019 Bundy zelený podruhé (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
Zakládat nový festival vyžaduje dost odvahy a nadšení. Pánové Miroslav Duroň a Marek Šikula to loni zkusili a zřejmě je první ročník nezklamal, a tak se rozhodli si plnění svého snu a současně pomáhání druhým letos zopakovat. Festival Bundy zelený, který proběhl v sobotu 10. srpna v Zádveřicích u Zlína není totiž jen zábavou, ale i pomocí onkologii zlínské nemocnice. A tak veškerý výtěžek z festivalu šel právě na tento účel (výtěžek ze všeho, co si návštěvníci zakoupili – od vstupenek, přes pivo a klobásy až k drobným předmětům šel na zmíněný účel), ale kromě toho se v přestávkách mezi vystupujícími představila asi desítka dárců - podporovatelů, vesměs zástupců firem, které také přispěly na zlepšení provozu zlínské onkologie. Šeky přebírali osobně primář a vrchní sestra zlínské onkologie. Osobně pak řada návštěvníků přispěla také konkrétním obnosem do pokladničky. Soudě dle ohlasu pořadatelů se tento účel povedlo naplnit a soudě dle ohlasu návštěvníků (areál byl zcela zaplněn), i program byl vydařený.
Festival otevírala skupina Hop Trop
Festival otevírala skupina Hop Trop
foto: autor
V pravé poledne otevírala festival skupina Hop Trop a ukázalo se, že to byl dobrý nápad pozvat hvězdy hned na začátek – rozproudili atmosféru a nalili dobrou náladu do publika. Zahráli jako přídavek i písničku Nehrálo se o ceny, z níž slogan Bundy zelený pochází. Po nich přišli Roháči z Lokte, a ti svým vystoupením přivolali příjemnou nostalgii dávných písniček a zařadili i několik novějších. Zvláštní dík za Bílého tiráka, úplně jsem na tuto píseň zapomněl, kdysi jsem ji na vlnách Country radia hrával hodně často. Vyvolala ve mně přesně ten správný druh nostalgie a rozhodnutí vyhledat ji a alespoň v nedělních večerech ji do éteru vrátit. Jako třetí přišel Žalman & spol., nabídl průřez svou tvorbou a vytvořil krásnou folkovou atmosféru. Následující Brontosauři revival si sice nekladou za cíl být přesně jako Brontosauři (někteří členové kapely ani nezažili žádné živé vystoupení Brontosaurů), ale přeci jen by to ještě trochu chtělo dopilovat detaily. Aspoň pro některé festivaly promyslet oblečení (černo-bílé barové fakt bilo do očí) a alespoň pro některé festivaly promyslet oslovování publika. Ještě že stěžejní členové Brontosaurů žijí, jinak by se z oslovování „Dámy a pánové, Hlídej lásku, skálo má!“ zřejmě točili jak větrníky. Ale jinak zaplaťpámbu za to, když autentické, byť sólové, podání brontosauřích písní je dnes už prakticky nedostupné.
Roháči z Lokte
Roháči z Lokte
foto: autor
Dalším vystupujícím byli Nezmaři, kteří pokřtili svůj zpěvník a polovinu programu věnovali ryvolovkám. Trošku usínající publikum pak probudili Taxmeni se svým obvyklým repertoárem a v kompletní sestavě a po nich nastoupili Poutníci. Trošku více kladli důraz na instrumentálky, ale bylo to velmi příjemné. Pouze při jejich vystoupení pršelo, jinak se počasí velmi drželo. Nu, a závěr obstaral místní, takřka univerzální Podjezd, který umí zahrát country, country rock, umí swingovat i být bluesový. Při jeho vystoupení publikum, které nevyhnal déšť, tančilo až do půlnoci.
Tří věcí jsem si všiml – jakkoliv byl festival deklarován v minulém ročníku jako trampský, byl i letos multižánrový – zazněl folk, country i trampská píseň. Z oblasti trampské písně zazněly písničky tří ze čtyř významných skupin poslední čtvrtiny minulého století, které tento žánr formovaly. Třetí poznatek už tak veselý není. Snad mimo Podjezdu a Brontosaurů revivalu všichni účinkující avizovali oslavy 40 či 50 let působení na scéně. Jistě – záviděníhodné rekordy, ale kde mají následovníky? Snad jedině ve folku je situace lepší, tam by se dalo zalovit i mezi mladšími.
Příští třetí ročník festivalu Bundy zelený bude 8. 8. 2020. Poznamenejte si to, stojí to za to.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib