gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.09.2020 Táborská folková plovárna (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Reportáže
V rámci Táborských setkání, která se ze známých "virových" důvodů letos rozmělnila po velké části města, došlo 12. září i na příznivce folku (což by se asi jinak nestalo). Na plovárně, s vyhlídkou na rybník Jordán a sladovnu, se sešlo ne úplně malé množství příznivců tohoto žánru.
Úvod připadl na místní Spadané listí, které dlouho nebylo ke slyšení. V současné době se jedná o duo. Pavla Básnička Kohelová - zpěvačka, občas připomínající polohou hlasu Zuzku Navarovou a kytarista Petr Novotný (není to ten od Žalmana), který hrál s drobným poraněním prstu na ruce. Zazněla jak jejich tvorba, tak i převzaté písně od Nerezu či Marsyas. Sudety, Větrní koně, Letní píseň či ukolébavá Slunce v oknech. To jen krátká zmínka o těch, které zazněly. A svádělo to minimálně k podupávání. 
Diváci na plovárně
Diváci na plovárně
foto: Spolektiv
Tomáš Průša a Jan Sládek - ti jsou také spjati s Táborem. Poetická Nevidíme si do očí, ta, co není o lásce - Nezbývá, bluesová Louvre či countryová Kámo - svědčí o jejich hudební rozmanitosti. Je dobré se u tohoto dua zaměřit na poslech textu.
Vyřiďte doma, že kometou současného českého folkového nebe je (původem studentská kapela) Spolektiv, což předvedla s nasazením sobě vlastním i tady. Když, Padá déšť, Jsem, Jako řeka. A Až se příště narodím, tak Abychom se nemuseli milovatPři tanci, Nežárlím - to jsou skladby, které vždy potěší nejen moje uši. Spolek(tiv) dokázal roztančit i malé diváky, což se prý jim nestává. Spojení s Táborem? Zpěvačka Renata Melda Švecová. 
Spolektiv na plovárně
Spolektiv na plovárně
foto: Spolektiv
Z nedalekého Veselí či Plané nad Lužnicí a okolí (a pořád tudíž z táborského okresu) dorazila omlazená Cihelna a spol. A pozor, tenhle hudebně-stavební "materiál" je koncert od koncertu pevnější. To, že už jsou takovou hvězdičkou minimálně na jihočeském folkovém nebi, o tom žádná. Čtyři mladé "cihličky" dávají energii, elán a zápal do hraní a jedna starší "cihla" nově s basovou kytarou to celé správně zpevňuje. Ceylonský čaj, Univerzum, Vítr, Mosty či Myšlenkový pochod - to jsou fakt dobré skladby. I u tohoto seskupení je zážitkem zaposlouchat se do textů. Člověče vstávej a až někde bude Cihelna hrát, běž si ověřit, zda je vše napsané pravda.
Po vystoupení taneční skupiny Coda připadl závěr bluegrassové kapele SemTam. Tady ovšem nevím o žádné spojitosti s husitským městem (jsou z nedalekého Týna nad Vltavou). Jejich vystoupení jsem si však nechal ujít. Zvukařem na plovárně byl skvělý Luboš Kocourek.
Akci bravurně moderoval Marek "Máca" Cihlář. Spojitost s Cihelnou je správná. Máca je zatížený na čísla a většinu účinkujících nějakým způsobem spojovalo číslo 18. A protože Mácova slova jsou plna moudrosti, tvrdí, že lepší než navštívit nemocnici je dát si pivo.
Doufám - a nejen já - že Tábor tímto prolomil folkový půst a že se zde tohoto žánru dočkáme i v dalších časech.
Foto - Spolektiv

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib