gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.03.2022 Ve jménu streamů - rozhovor - díl 5. (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Rozhovory
Dušan je tu Jakodoma, Petrova Cihelna - pod tím vším je podepsaný muž jménem Dušan Bitala. V době covidové nás pravidelně zásoboval živými streamy prokládanými nahrávkami z festivalu Okolo Třeboně, který mu pravděpodobně přirostl k srdci. I pro něj jsem připravil tři otázky, na které velmi rád (stejně jako i předchozí představení streameři) odpověděl.
1. Jak ses na každý streamový díl připravoval?
Dušan Bitala muzikant
Dušan Bitala muzikant
foto: Rejka Balcarová
Ty se asi ptáš na to, jak jsem se připravoval na ty jednotlivé díly. Ale já bych možná chtěl v duchu odpovědi "Zeptejte se mě na co chcete a já na co chci odpovím" říci, že to nejtěžší asi bylo vůbec se streamováním začít. Protože jsem to nikdy nedělal a vůbec jsem nevěděl jak na to. Takže první hodiny, a možná desítky hodin, byly o tom, že jsem musel zkoumat jakou techniku potřebuji, jakou místnost potřebuji a pomohlo mi k tomu velmi to, že jsem každý den trávil čas před kamerou jako online školitel pro seniory. Hovoříme tady o období první epidemie kovid, kdy nikdo nevěděl co bude a jak dlouho to bude trvat. Takže to, že jsem se musel naučit učit online, souviselo i s tím, že jsem se rozhodl začít dělat streamy. A protože mám rád systém, tak jsem chtěl, aby to mělo nějakou hlavu patu a tedy jsem se rozhodl, že streamy budou v neděli večer a že to bude vždy takové shrnutí mého týdne.
Z počátku to byly obrovské nervy, protože není vůbec jednoduché, a bylo to vidět na mnoha streamech jiných lidí, že to ne úplně dobře technicky zvládli rozchodit vše tak, aby to bylo koukatelné a hlavně poslouchatelné. První týdny jsem musel několik dní dopředu ladit techniku, abych měl jistotu, že to v neděli bude fungovat. Další týdny jsem už tohle měl vcelku zvládnuté, ale i tak ti stream může kdykoliv přinést překvapení. Každý týden jsem si ale byl jistější a jistější. 
... moderátor
... moderátor
archiv
No, a teď odpověď, kterou jsi asi čekal . Takže na streamy jsem myslel celý týden a dělal jsem si poznámky kdykoliv se událo něco, co bych chtěl v neděli říci. Ale hlavní příprava byla v neděli ráno, kdy jsem měl dopředu připravené rubriky, jako třeba kdo má tento týden svátek, nebo co se událo v tento den kdy vysílám, a to znamenalo projet si internet a připravit si prostě něco, co jsem považoval za zajímavé. A pak zhruba každé 3 měsíce jsem doplňoval další rubriky, takže několik týdnů jsem vysílal rozhovory které jsem natočil s významnými lidmi, nebo další období bylo o živých rozhovorech přes Skype. To bylo velmi zajímavé, ale také velmi náročné a zde mi pomohl Petr Cihelka, který mi připravoval otázky na hosty, jakými byla například Lucie Vlasáková z kapely Epydemye, Ondřej Škoch, dlouholetý basák Chinaski, nebo pan sexuolog Weiss se svojí paní, nebo paní novinářka Klusáková a tak dále. Dalším obdobím bylo představování finalistů a účastníků soutěže Houpací kůň festivalu Okolo Třeboně. Takže zkrátka příprava na každý Stream obnášela 3 až 6 hodin práce plus příprava mých písniček, takže výsledkem bylo, že jsem se vcelku dobře naučil si dělat scénáře doslova na minuty a učil jsem se je hlídat. Takže bych mohl skoro okamžitě dnes naskočit do rádia.
2. Co tě během dlouhotrvající série pořadů nejvíc překvapilo nebo naopak nepotěšilo?
... s kapelou v roce 2019
... s kapelou v roce 2019
foto: Klára Mašínová
Na tohle asi není jednoduchá odpověď. Co mě překvapilo? Jak je to vzrušující dělat pořady online, kdy nevíš co se vlastně děje tam někde za monitorem a kamerou, kdy vidíš jak se ti lidé připojí a odpojí a překvapil mne zájem hostů a to jak byli hezky připraveni technicky. A vůbec, jak to hezky odsýpalo. 
A z čeho jsem byl zklamaný nebo co mě nepotěšilo? Já jsem moc nevěděl co od streamů čekat a nejsem taky moc člověk, který by byl nějak nastaven na zklamání. Možná jsem očekával větší zájem diváků, ale i tak každotýdenní návštěvnost řekněme 10 až 20 lidí je vlastně malý klub, takže vlastně takový malý Folkový koncert a to mi dávalo smysl to pro takový okruh diváků dělat.
3. Chystáš ve svém počínání, třeba i v jiném hávu než vloni, pokračovat?
Jak už jsem řekl, stream je vzrušující a vlastně si na něm trošku uděláte závislost, a tak mě svrbí ruka využít těch zkušenosti které mám a jenom přemýšlím nad formou. Nechci dělat jenom něco pro něco, ale chci dělat něco, co bude lidi zajímat. Zatím mám asi největší chuť pustit se do streamování s nějakým parťákem nebo parťačkou. Prostě vzít si k sobě někoho s kým bychom se doplňovali, jako to třeba budete moci vidět 12. března 2022 na Petrově Cihelně s Mirkem Ošancem na pódiu. Prostě, když mám vedle sebe někoho kdo mi nadhazuje a já jemu, je to hned zábavnější.
Dušan je moudrý člověk a o činnosti, kterou vyvine směrem k posluchačům hodně přemýšlí.
Tady jsem si původně myslel, že seriál o lidech zabývajících se streamy skončí. Jenže...ještě nějaké to pokračování bude. Tak se těšte. 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib