gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.03.2022 Ve jménu streamů - rozhovor - díl 6. (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Rozhovory
Kdo zná jméno Martin Neumann? To tady asi moc lidí nezvedne ruku. A když řeknu Kofe? Tak to už asi budete vědět. Tento člověk, mnohdy i se svým kamarádem Vlnou a Standou, připravil 13 dílů, které, stejně jako jeho následné povídání, nebylo a není na … Však kdo zná tvorbu Martina, tak si domyslí. Kromě toho se Kofe věnuje i výtvarné tvorbě. Tak si vytvořte dle následných odpovědí obrázek, co je tento muž vlastně za člověka.
Jak ses na každý streamovaný díl připravoval?
Kofe
Kofe
archiv Kofe
Dobrá otázka, na kterou mám obsáhlou odpověď. Vysílal jsem z panelákového bytu, kde jsou možnosti přece jen omezené. Je třeba brát ohledy na rodinu i na sousedy a nelze se úplně fyzicky vyskákat, jako na běžném koncertě. I tak, cílem bylo přinést divákům jedinečný profesionální zvukový i obrazový domácí zážitek. Velké přípravy tedy byly hlavně na první tři streamy, kde padlo spoustu času na vymyšlení celého konceptu a technického zajištění vysílání. V rámci přípravy bylo třeba i hodně testovat. Moje výhoda byla, že většinu potřebné techniky již z minulosti vlastním a tak bylo potřeba dokoupit pouze nový mix. Pomohly mi zkušenosti, které jsem nabral ze streamování v roce 2016, kdy jsme s kapelou vysílali online koncerty „na síti“. Po prvních třech dílech vychytávání techniky jsem už hlavně připravoval pestrý repertoár a obsah. Vždy jsem připravil zajímavé i vtipné scény a nějakou interaktivitu, aby to co nejvíce vtáhlo online sledující diváky. Od čtvrtého streamu jsem na přípravu již nebyl zcela sám a realizoval nebo konzultoval jsem částečně přípravu převážně s Vlnou a Standou v rámci kapely Kofe@Vlna a ti si zaslouží tady v článku poděkování.
Mohu pro představu přiblížit přípravu jednoho dílu. Se vším všudy jsem jeden stream připravoval cca 20 hodin v rámci 7 - 14 dnů před termínem.
Začínám s přípravou grafiky až devíti přepínatelných scén pro streamovací program XSplit, tak aby stream trochu při vysílání ožil. Pro každý díl jsem vymýšlel něco trochu jiného. Například různé texty, efekty, kouře, sněžení, vnořenou grafiku a videa, náhledy s detaily dvou webkamer atd. Zdá se to být nepotřebné, ale mým cílem bylo odlišit náš stream od běžného koncertu a odlišit se od stovek dalších vysílaných streamů. Po zpracování grafiky sepíši repertoár. Od něj se pak odvíjí finální způsob nazvučení a naplánování práce s mixem během vysílání. Když je finální repertoár, přichází praktická část ho vlastně nově nacvičit. Pro stream využívám totiž jiný způsob prezentace, než na běžném koncertu. Zejména, když hraji stream sám, tak využívám looper, octaver, harmonizer, cajon, djembe, shaker, harmoniky aj. Vše vstupuje do hlavního mixu. Looper nahrávám i vysílám ve stereu, a tak jsem hodně cílil na sluchátkový nebo jiný stereo poslech. Pokud nehraji sám, například hraji s Vlnou (kytara, zpěv), Standou (baskytara) nebo dalšími muzikanty, tak je většina písniček ve standardním provedení a např. looper v kapelním provedení téměř nepoužívám. Poslední fází, den dva před termínem, je perfektně nasvítit scénu tak, abychom nebyli v panelákovém bytu, ale někde v profi TV studiu. Vše několikrát otestovat v živém soukromém streamu. Mohu říct, že koncert byl pak velkou odměnou celé náročné přípravě. Dostal jsem posléze několik zvídavých dotazů od hudebníků i zvukařů, jakým způsobem z paneláku stream technicky zajišťuji, což mě potěšilo. Běží rok 2022 a za ty dva roky už umí kvalitně streamovat téměř každý. I tak mohu, pro představu, rozepsat své technické prostředky, které využívám a mohou někoho zajímat.
Vlna, Kofe a Standa
Vlna, Kofe a Standa
archiv Kofe
Stolní PC: vysoký výkon procesoru pro použití XSplit (u mě to je Intel Core i7) + 2 monitory 27“
Internet: download/upload 400Mbps… (min. požadavky např.: https://1url.cz/nK6hi)
Mix+USB zvukovka: Yamaha MG12XU
WebCam: Logitech C930e + Brio 4K Stream Edition
Stream software: Xsplit
Světla: Viltrox Vl-200T+Neewer 176Led
Mikrofony: Rode NT1-A, Rode K-2, Samson CL8, 2xApex185, Shure BETA 58A
Pedalboard: Looper Boss RC30, Octaver Boss OC3, Zoom A3, Boss VE-2
Sluchátka + „stovky metrů kabelů“
Zásoba Záhlinického piva 
Co tě během série pořadů nejvíc překvapilo, nebo naopak nepotěšilo?
Kofe @ Vlna společně
Kofe @ Vlna společně
archiv Kofe
Nejvíce mě překvapilo, že sousedi ani jednou nebouchali na dveře nebo na zeď. Také mě mile překvapilo, že mám já jako autor a my jako kapela Kofe@Vlna věrné skalní fanoušky, kteří nechyběli na žádném z vysílání. Přišli, i když stream třeba kolidoval s jiným vysíláním známějších jmen, nebo dokonce MegaStar. A měli zájem nás i finančně nebo mediálně za naši snahu podpořit, za to jsem moc vděčný. Ono to měla být původně jednorázová akce, ale odezva mě nadchla tak, že jsem byl schopen připravit až 13 dílů. Překvapením je i výsledná kvalita záznamu, která je skutečně z 6. patra 3+1 v paneláku a mohu ji hrdě prezentovat na YouTube.
Není nic, co by mě na projektu streamování skutečně nepotěšilo. Byla to pestrá cesta, sdílená radost a velká zkušenost, která se dá, věřím, do budoucna využít v mnoha projektech.
Chystáš se ve svém počínání pokračovat, případně, na co se od tebe mohou fanoušci těšit?
Postupné rozvolňování v roce 2021 znamenalo pro kulturu konečně přesun ze sítě na venkovní akce. To přirozeně ukončilo streamované koncerty a myslím, že stačilo. Plánuji pouze každoroční mimořádný předvánoční stream sám nebo s hosty, možná dva streamy. Celkově jsem od roku 2021 muzikantské aktivity přerušil, včetně činnosti v kapele Kofe@Vlna. Cítil jsem velkou potřebu si udělat na rok, dva nebo kdo ví… „ticho“. Tvůrčí a studijní aktivity jsem zaměřil čistě na výtvarnou tvorbu (tvorba suchým pastelem), které jsem hodně propadl a nyní mi zabírá veškerý volný čas. Přemýšlím do budoucna o nějakém paralelním propojení mé výtvarné a zároveň hudební tvorby v nějaký smysluplný projekt. Uvidíme, co roky 2022 - 2024 přinesou a věřím, že pokud budou fanoušci po očku sledovat mé aktivity na Facebooku a mých webových stránkách, tak se nejen uvidíme skrz obrazy, ale i uslyšíme s autorskými písněmi.
Posílám všem pozdravy.
Odkaz na kompletní stream plailist na Youtube:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLJFKLQeS5a3btySQzUh5Z4l3QnLYMqHRx 

I já posílám všem čtenářům pozdrav. Tak zase příště...

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib