gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.05.2018 Magdaléna Hájková z Hradeckého slunovratu: Nadšení je víc než milionový rozpočet. (Renáta Procházková)    PDF Tisk Email
Rozhovory

Michal Němec z Jablkoně tvrdí, že festival Hradecký slunovrat je zázrak.
I já jsem z něj stále více unešena. Položila jsem tedy produkční a spoludramaturgyni festivalu, kterou  je Magdaléna Hájková, pár otázek. 

Můžu na začátku jednu otázku na tělo? Kdyby přišel Agrofert s tím, že vám zaplatí třeba koncert Michala Hrůzy s filharmonií a další hvězdy, jaká by byla vaše reakce?
Na to je velmi jednoduchá odpověď. Agrofert a další firmy podobného ražení bychom nepřijali, festival je pro nás radost, a myslím, že i z jeho programu je zřejmé, jaké hodnoty zastáváme. A zrovna Michala Hrůzu bychom do programu nechtěli, není to pro nás tak zajímavá hudba, abychom o jeho vystoupení na Hradci usilovali.
Připomínáte odkaz kněžny Mechtilde Lichnovské, souvisí to s těmi hodnotami, o nichž jste mluvila?
Vašek Müller, Zdenek Svánovský, kastelán Radomír Přibyla a Magdaléna Hájková
Vašek Müller, Zdenek Svánovský, kastelán Radomír Přibyla a Magdaléna Hájková
foto: Jiří Hajduk
Jistě, byla to žena, která milovala svobodu a vzdělanost. Představovala svým životem to, co se Hradecký slunovrat snaží naplňovat. Ve svém životě se věnovala podpoře kultury a společenského života, přátelila se se spisovateli, mysliteli či malíři a sama tvořila. Napsala 17 knih, včetně poezie či dramatu, a má své důležité místo v německé modernistické literatuře, a to nejen proto, že ve svých předválečných dílech upozorňovala na nebezpečí nacismu a Adolfa Hitlera. Proto byly její knihy v nacistickém Německu na černé listině.

Co si tedy můžeme představit pod názvem Salon Mechtilde?

Je to souhrnné označení pro veškerý nehudební program festivalu. Jeho součástí pak bude zrovna tak povídání o utečeneckých táborech v Srbsku jako pohádka pro děti. Ten záběr je opravdu široký, ale o to nám jde. Největší hvězdou pak bude bezesporu architekt David Vávra se svými přednáškami, který se nám zároveň představí také jako umělec (a jistě i herec) při autorském čtení poezie.

Energii, nadšení a zápal ve výsledku cítíte

Hradecký slunovrat si v neuvěřitelně krátké době vydobyl v nabité festivalové konkurenci nevídanou prestiž jak mezi umělci, tak mezi diváky. Můžete prozradit recept jak na to?

Když se zamyslím nad tím, co přimělo před pár lety mě, abych se začala na festivalu podílet organizačně, řekla bych, že to ve výsledku bylo totéž, co oslovuje ostatní, ať už umělce, nebo diváky. Když pominu kvalitní dramaturgii, která je jednoznačná už jen z pohledu na festivalový plakát, je to celá řada dalších faktorů – kouzelná lokalita a genius loci hradeckého zámku, nekompromisní snaha o udržení kvality na všech možných úrovních od gastronomie, vína nebo technického zajištění, široký záběr a pestrost nejen hudebního programu, kde si na své přijdou všechny generace. A pak jedna zcela vzácná a z mého pohledu ta nejdůležitější věc – absolutní nadšení a zápal pořadatelů. Tu energii prostě v tom výsledku cítíte, tak je to ve všech odvětvích lidské činnosti a možná je to právě ta nepostihnutelná kvalita a těžko sdělitelný „recept“.

Velký důraz kladete při HS na gastronomii. Dokonce máte vlastní festivalové víno. Proč nejedete jako jiné festivaly po dálnici - bramborák, klobása, pivo, halušky?

Doba se změnila, lidé mají rádi pestrost a kvalitu a rádi si za to i zaplatí. Tady není určitě důvod, proč bychom v gastronomii neměli jít stejnou cestou jako v hudební dramaturgii. Navíc náš pořadatelský tým je poměrně dosti „žravý“ a v otázce vína zmlsaný, takže je to i v našem zájmu. Na druhou stranu, když má někdo rád halušky a bramboráky, není důvod, abychom to nějak stigmatizovali, a letos budeme mít mimo spoustu specialit a netradičních pochoutek zastoupen i tento typ občerstvení.

Podtitul festivalu zní „Festival osobností“. Letos je program opravdu hvězdný, budete mít dost podobně hvězdných účinkujících i na další roky, aniž byste se opakovali:

Co se týká hudby, nedovedu si představit, že by nebyly kapely, interpreti a nápady na sestavení skvělého programu, už teď máme jasnou představu a tipy na HS 2019 a zdaleka ne vše se nám tam vejde. Navíc čím dál víc se určitě budeme koukat i za hranice. Máme velmi kultivované a novým objevům otevřené publikum, to umožňuje v otázce dramaturgie odvážnější kroky a experimenty. To se týká i nehudební části programu. Pokud bychom spočítali ty, které jsme letos pozvat chtěli a kteří bohužel neměli v daném termínu prostor, nebo se nám do programu už nevešli, bude to také stačit na několik dalších festivalů.

Welcome scéna má pro kapely pozitivní dopad

Z mého pohledu amatérské začínající muzikantky je Welcome scéna něco skvělého, co bych doporučila dalším festivalům a strašně by to hudební scéně v ČR prospělo. Sledujete, jak se daří kapelám, které ji prošly dál? Jaké hraní na ni pro ně mělo efekt atd.?

Hana Kostřibová, Magdaléna Hájková, Ondra Oborný a Vašek Müller na HS 2017
Hana Kostřibová, Magdaléna Hájková, Ondra Oborný a Vašek Müller na HS 2017
foto: Radek Mašek
Tady se vyloženě nabízí uvést osobní zkušenost. Organizuji v rámci svého zaměstnání kulturní akce města Opavy a na některých z nich rádi dáváme mimo jiné příležitost méně známým nebo začínajícím kapelám. Takový formát, jako je Welcome scéna, je pak výborným prostředkem pro hledání námětů. Dramaturgové Ondra Oborný a Milan Tesař jsou navíc zárukou kvalitního výběru, který mají možnost si poslechnout naživo, mimo běžné návštěvníky, také jiní dramaturgové, organizátoři kulturních akcí a hudební publicisté, kterých na Hradecký slunovrat tradičně jezdí spousta. Od loňského ročníku jsme už tři kapely z Welcome scény obsadili na městských akcích v Opavě. A to je jen jeden dílčí příklad za všechny, výčet by mohl být určitě mnohem delší.

Co nebo kdo je Justin Vačice?

To bych taky ráda věděla! Obecně lze říci, že je to plyšová vačice, která nám dost přerostla přes hlavu. Dělat celý festival s úsměvem na tváři vyžaduje jistou dávku šílenství, takže se stalo, že interní humor přerostl v to, že neúmyslně máme festivalového maskota, který si dost žije vlastním životem, zejména na sociálních sítích. Ale třeba Blanka Ševčíková z našeho týmu si jej vyžaduje na každý výlet, fotky s ním má už kdekdo, třeba i TGM. Tedy herec, který prezidenta hrál. Další detaily asi nebudu zmiňovat, abychom si zachovali aspoň špetku serióznosti.

Zimní Hradecký slunovrat je okrajový bratříček velkého festivalu, nebo plnohodnotný bratr?

Zimní verze je úplně jiný formát, srovnání není asi úplně na místě. Je to určitě plnohodnotný bratr nebo sestra, jen o něco menší. Na druhou stranu se dá na Winter Edition pohlížet v jistém ohledu jako na ještě odvážnější projekt. Z hlediska dramaturgie je letní i zimní verze stejně pestrá, rozdíl je ovšem ten, že ta zimní se odehrává jeden večer v interiéru Velké dvorany Červeného zámku, tedy je jen jeden hlavní program, není žádná další stage, kam by si případně mohli odskočit návštěvníci, které daný program zrovna moc nezajímá. Je to tak trochu sázka na jistotu, kterou se rádi chlubíme, a tou je již zmiňované skvělé publikum, které rádo objevuje a už snad i tak trochu počítá s pestrostí a širokým záběrem.

Večery s Hradeckým slunovratem mě zaujaly pestrostí programu. Můžete přiblížit, o co se jedná lidem, kteří nejsou z Opavy?

Kapel a programů, na které už se v rámci festivalu nedostane, je stále dost, a to nejen z našeho pohledu. Zájem zahrát si (byť s nejistou vidinou honoráře, protože vstupné na tyto akce bývá většinou dobrovolné) je velký i ze strany muzikantů. Byla by velká škoda tohoto potenciálu nevyužít, proto jsme začali pravidelně pořádat tyhle večery ve spřáteleném opavském podniku U Dvou dobráků – Galérka. Ale občas se vydáme taky na zámek s vinnou degustací nebo nějakým speciálním koncertem ve sklepení (letošní premiéra projektu Šuranská & Uvira). Hlavní zásluhu na organizaci těchto večerů má naše Iva Hartmannová. Kolem festivalu navíc vznikla určitá komunita, takže jsou to zároveň i příjemné příležitosti pro setkávání s milými lidmi nad dobrým pivem. A ukázalo se, že naplnit dokážeme i cestopisnou přednášku, která svým časem konání jde proti času hokejového utkání (nevím jakého, prý důležitého, říkali kluci).

Kastelán zámku je naší velkou oporou

Využíváte areál Nejpohádkovějšího zámku v ČR, jaká je spolupráce s Národním památkovým ústavem?

Magdaléna Hájková coby moderátorka diskuzí na HS
Magdaléna Hájková coby moderátorka diskuzí na HS
foto: Dušan Trličík
Skvělá! V otázce realizace festivalu spolupracujeme primárně s kastelánem zámku Radomírem Přibylou. Dalo by se říct, že se Radek prakticky stal rovnocenným členem týmu. Máme v něm velkou oporu a bez něj by to prostě celé nebylo možné. Určitě je pravdou, že festival dopomáhá k propagaci zámku a rozvoji cestovního ruchu, ale ne všichni dokážou tuto skutečnost ocenit. Proto jsme moc rádi za osvíceného kastelána, který má navíc vkus a cit pro umění.

Neznám další festival, který by byl tak žánrově rozkročen. Od folkloru k elektronice. Máte nějaké žánrové hranice, něco co byste na festival nevzali?

Žánrové hranice určitě nemáme, to by byl rozpor s filosofií festivalu. Vlastně k tomu není moc co víc dodat, limity jsou dané spíše obsahem, sdělností a kvalitou.

Kdo dělá dramaturgii výstav, které jsou součástí HS, kdo je vybírá?

Nehudební program festivalu spadá hlavně do mé režie, ale jako všechno je i tohle víceméně kolektivní práce. Každý rok je to ale dost jiné, letos se snažíme více synchronizovat s výstavní činností samotného zámku, kde se připravuje několik výstav a programů v rámci projektu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii. I proto se budeme na festivalu více věnovat již zmiňované Mechtilde Lichnovské. Výstav ale bude více, Jaroslav Hutka se představí nejen jako hudebník, ale vystaveny budou i jeho linoryty. Tvorba Jaromíra Švejdíka HS provází prakticky od začátku, takže nabídku na výstavu jeho tisků a plakátů jsme také rádi přijali atd. Stejně jako u všeho, je důležité, aby nám i výstavy dávaly smysl v kontextu celého festivalu a měly nějaký konkrétní přesah.

Úzce spolupracujete s Besedou u bigbítu, jak tato spolupráce mezi konkurenčními akcemi vznikla?

Tohle má na svědomí Vašek Müller za Hradecký slunovrat a Pavel Uretšlégr za Besedu. Detaily k tomu nevím, ale vím, že v tom figurovalo víno z Vinařství Krásná hora. A v tomto duchu to vlastně i pokračuje. Vzájemná podpora a snaha spolupracovat je v tomhle v podstatě konkurenčním prostředí nevídaná a vzácná. To je něco, čeho je třeba si vážit. Na Besedu se letos strašně moc těšíme!

Sny, které zatím nebyly splněny, si splníme v budoucnu

Soudě podle sociálních sítí nepůsobíte jako chladný tým dělající velkou akci, ale spíš jako parta nadšenců se svérázným humorem, kteří si často dělají srandu i sami ze sebe. Je to tak?

Je to tak, ostatně o té nutné dávce šílenství jsem se už zmínila. Za sebe můžu říct, že to je pro mě obecně jediná cesta, jak lze přežít. A taky nás v našem týmu jako máloco na světě baví utahovat si ze sebe navzájem. Nebrat se příliš vážně je fakt moc důležité.

Máte nějaký hudební sen, který se vám dosud na HS nepodařilo splnit?

Ano, ale to nemůžeme říkat nahlas, protože se nám to určitě v budoucnu podaří!

Vypíchněte mi prosím konkrétních pět bodů programu, na něž se nejvíce těšíte z letošního festivalu.

Longital (srdeční záležitost), Beránci a vlci, David Vávra, Dan Bárta & Illustratosphere a potom aktuálně zveřejněný bod programu Salonu Mechtilde – setkání s římskokatolickým knězem Josefem Suchárem ze Sdružení Neratov.

A ještě mi řekněte pět zážitků z minulých HS, na které nezapomenete.

* Když si mě Vašek Müller a Zdenek Svánovský v noci po koncertě Kittchena na HS 2016 odchytili kdesi ve tmě pod Bílou věží s tím, jestli s nimi nechci ten festival dělat.

* Ženský sbor z Kudlovic, který minulý rok zdobil festivalový areál v různých časech a na různých místech s úsměvem i písní na rtech, v čele s naší milovanou Jitkou Šuranskou.

* Zprávy a nadšené ohlasy, které mi loni po ukončení letního HS chodily na mobil, když jsem jednou za čas chytla signál v islandské divočině, kam jsem odjela prakticky přímo z festivalu.

* Jídlo, víno, pivo!

* Všechny ty koncerty a úžasná setkání, které kompletně vyjmenovat nelze a dělat omezený výběr by byla Sofiina volba.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Kristina   |213.155.254.xxx |24.05.2018 09:08:55
Magdi, skvělé!
Díky Bohu, za tuhle partičku bláznů, kteří tenhle festival neorganizují, ale především žijí, a ten přesah je znát všude! Nejdříve mě dostali stejným hudebním vkusem a později tak nějak lidsky :)

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib