gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

08.02.2013 Kalendář přibližuje trampské prostředí (Vladimír Gardavský)    PDF Tisk Email
Trampské zajímavosti
Knihovna města Plzně ve spolupráci s občanským sdružením Pro libris vydala tak jako každoročně sličný svazek „kratochvilného čtení na každý měsíc“. Kalendář plzeňský 2013 je dílem Jana Valeše, jednoho z řady autorů seskupených kolem trampské literární soutěže Trapsavec, tvůrců, kteří pohříchu dosud nevstoupili do širšího čtenářského povědomí v takové míře, jak by si zasloužili. Přitom soutěž „trampských psavců“ vznikla již v roce 1971, aby vyplnila vakuum po zániku trampských a jim příbuzných časopisů při nástupu tzv. normalizace. Soutěž byla tehdy propagována v Mladém světě i Mladé frontě, takže brzy podchytila značně široký autorský okruh. V poslední době se její organizaci věnuje sdružení Avalon.
Kalendář plzeňský 2013
Kalendář plzeňský 2013
Současný soubor trampských povídek není naštěstí první vlaštovkou, jako Kalendář plzeňský 2009 vyšla již publikace Kanady pro vílu plzeňského literáta a překladatele Miroslava Valiny, který také opatřil Valešovu knížku sympaticky osobně pojatým prologem. I Jan Valeš je nepřehlédnutelným západočeským prozaikem a zároveň historikem věnujícím se lokálním dějinám zejména Holýšova a jeho okolí, kde žije. Vydal zatím sedm historických publikací, mj. Šest májových dnů (2002), Koncentrační tábor Holýšov (2006), Známí a neznámí sousedé (2008) či naposledy Holýšov a okolí v dobové fotografii (2012). Jako beletrista získal v minulosti řadu ocenění v již zmíněném Trapsavci, včetně toho nejvyššího. Zlatého Trapsavce obdržel za povídku Exhumace, rovněž zařazenou do současného knižního výboru. Nicméně dosud jediná Valešova povídková sbírka Šnečí polévka pro tuláckou duši mu vyšla péčí Avalonu jen jako zájmový náklad.
Autor opatřil Kalendář plzeňský 2013 podtitulem Za plotem podle názvu jedné z vybraných povídek. V ní parta trampů pozoruje za plotem zahradu s chatou v bavorském stylu a směšné počínání paďourské rodinky, než jim noční silueta blondýnky připomene, že také oni se nacházejí za plotem. Společným znakem všech próz je humor a lahodně znějící čeština. Tematicky převažuje trampské prostředí pojaté někdy jímavě (Exhumace, Za plotem), častěji podstatně veseleji (Mor, Písmenkovou!, Pavučina) či dokonce groteskně (Trofej). Povídky obohacují fantaskní či pohádkové motivy (První vandr, Poslední svědek, Gin), jindy nám v nadsázce přibližují živočišnou říši (Svatá Anna, Bejby) či otevírají u trampů oblíbenou tematiku česko-německých vztahů (Kontrolní den).
Knížku v grafické podobě Vhrstiho ilustrovala mladá členka Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti Anna Arnetová.


Jedna z povídek nacházející se uvnitř Kalendáře plzeňského 2013 je i dnešní povídkou na FOLKtime.cz.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib