gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

19.01.2023 Večery S - slovo patrona VII. ročníku Jiřího Kasala (Jarda Hnízdil)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Každý ročník hudebního projektu Večery S koncerty v Divadle U Kapličky má svého patrona. Letošní VII. ročník se bude těšit ze spolupráce s Jiřím Kasalem, hudebním redaktorem Českého rozhlasu v Českých Budějovicích. Rád se s vámi podělím o Jiřího slova:
Buďte zdrávi, přátelé! Ze všeho nejdříve všem příznivcům Večerů S posílám po lednovém povětří přání plného zdraví, pohody a levnějších energií v tomto roce. A děkuji Jardovi Hnízdilovi za velmi čestnou pozici být v nadcházejících měsících patronem Večerů S, což jsem přijal s pokorou, ale i s pocitem „nezaslouženosti“. Zvláště ve spojení s Kapličkou slovo patron nabývá vznešených významů J. Jardova volba zřejmě vyšla z toho, že se jako redaktor českobudějovického studia Českého rozhlasu se svým kamarádem mistrem zvuku Markem Svobodou už delší dobu snažím zachytit a, pokud možno, uchovat kouzlo řady Večerů S v mé řadě Koncertních ozvěn od Tří lvů. Budu to dělat rád dál, protože si to nápaditá a objevná dramaturgie malých hudebních festivalů v Divadle U Kapličky jednoznačně zaslouží. Pokud někdo systematicky už po léta navštěvuje jednotlivé Večery S, má velmi dobrý a barevný přehled o dění v jihočeském folku v různých podobách s přirozenými přesahy do dalších žánrů – rocku, blues, jazzu, swingu, šansonu etc. Včetně výletů za hranice jižních Čech. To všechno se daří Jardovi Hnízdilovi ve spolupráci s mým dalším ctěným kolegou Zdeňkem Zajíčkem, podobně jako oba pánové poučenou moderací vytvářejí milou a osobitou náladu Večerů S.
A nyní si vás dovolím pozvat mými slovy na ten první večer - pátek 20. ledna
Večery s v lednu
Večery s v lednu
Ten by měla otevřít dvojice z Příbrami Petr Vašina a Míša Mádlová. Ač generačně a zkušenostmi odlišní, jejich dvojhlas je pojivý, jak se mi třeba líbilo v záběru písničky Chladná je noc z podzimního Notování, při níž se doprovázeli Míša na ukulele a Petr na kytaru. Oba ale berou do rukou i jiné instrumenty: Petr příčnou flétnu a foukací harmoniku, Míša kytaru. A k tomu dobré Petrovy texty!
Ze Strakonic přijede Jitka Knížková, která do sítí svých písniček a civilního slovního výrazu zachytává dojmy svého mladého života, třeba z koronavirového omezení (Novej člověk) nebo z rodinného soužití (Těžká doba). Být písničkářkou je osamělé povolání, ale najít z pódia vnímavé uši pro své příběhy je vzrušující odměna! Jitka je navíc nadaná kytaristka.
Finále je svěřeno humpolecké kapele Zlee Jazzyky, což se má číst Zlé jazyky, ovšem mně se by se líbilo to druhé slůvko poangličtělé. Kapela s klarinetem, saxofonem, kontrabasem, pianem, perkusemi a vůdčím zpěvem Báry Kaňově vyšla totiž z jazzu a, řekl bych, že v jejich muzice se vkusnými texty na jejich vlastně ještě zánovního albu Pozdě k půlnoci, je ho vedle šansonu, folku, i popu, asi stále nejvíc. I tady je rozhodně na co se těšit!
Těším se s vámi!
Jiří Kasal
Večery S koncerty již v pátek 20. ledna 2023 od 19:00 hodin v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích.
 
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Večery S: Mirek Baldrych, Akorát, Seeking Horizon (Jarda Hnízdil & Vašek Koblenc)

» Večery S dávají šanci objevům, nabídnou folk, šanson i hlas kollerovského střihu (Jarda Hnízdil & Vašek Koblenc)

» Večery S zahajují šestý ročník (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Spolektiv, Pavel Kavka, Buczech (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Jen tak tak, 2Jaja, Láďa Latka A trio 21.října (Jarda Hnízdil)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib