gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

15.05.2023 Květnové Notování (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
Tereza Rychecká
Tereza Rychecká
foto: Renata Králová
Čtvrté základní kolo Notování proběhlo v obvyklém termínu, tedy první čtvrtek v měsíci, 4. května 2023, a na obvyklém místě, tedy v sále prodejny hudebních nástrojů Music City. A tady je pár mých postřehů:
Úvodní skupina Hackaton, pánové byli trochu jednotvárně pesimisticky melodramatičtí, místy až apokalypticky bojovní, jedno jestli zpívali o Římu, lese, ambulanci nebo zimě. Faktem je, že texty měly hlavu a patu a sem tam i nějaké poselství, ale já holt svět vidím růžověji. Měli příjemné barevné klávesy a nejvíc pobavili, když moderátorka Bublina vystřídala všechny možné podoby jejich názvu – Hackaton, Hekaton, Hakaton a nevím co ještě.
Planeta Anna
Planeta Anna
foto: Renata Králová
Cispol
, nastupující po nich, působil daleko méně výrazně až mdle, ani dobrá flétna to nezachránila. Slyšel jsem už i lepší texty Kuby Moravce. Tak nějak proplynuly. Tady zase trošku pobavil zvukař, který nějak nestíhal střídání zpěvaček.
Tereza Rychecká je přesně případ, kterým na Portě říkáme: „Hrajte, hrajte, hrajte, choďte do soutěží a za 10 let v nich začnete bodovat.“ Jenže má hodně kamarádů a kamarádek (organizačně je tedy schopná) a proto hlasování dopadlo, jak dopadlo (viz na webu Notování). Zbytečně moc hovořila, místy než písnička to byla deklamace s ukulelem. Indiánská holka byla až morbidní, ale budiž. V Jaru nebo Bouřce se projevovala spíš ještě holčičí naivita. Pokud zpívala, poměrně neoprávněně zvyšovala hlas až do nepříjemných vibrací.
Michal Vaněk
Michal Vaněk
foto: Renata Králová
Už jsem si pomalu hledal provaz a větev, ale druhá polovina to vylepšila. Planeta Anna předvedla nápaditou a barevnou muziku, výborně jim to šlapalo, rytmika na jedničku.
Následující Sejfy vyvolaly příjemnou atmosféru osmdesátek, kdy folk byl folkem a ne experimentální platformou. Hráli písničky Vaška Nedomy s příslušnou autenticitou. Vcelku chápu, že jiné posluchače než pamětníky moc neoslovili, ale je to škoda. Držím jim palce.
Jan Řepka
Jan Řepka
foto: Renata Králová
Nu, a nakonec sólista na klávesy – Michal Vaněk. Trošku jakoby zabrousil do šansonu, ale udržel si folkovou bezprostřednost a přehlednost písní. Vcelku jednoduchá muzika, ale působivě podaná. Další z možných barev folku.
Hostem byl Honza Řepka a předvedl celou škálu svých repertoárových možností. Mani Matter by z něj měl radost. A jelikož jsem ho dlouho neslyšel, ocenil jsem i barvu hlasu, opět posunutou kvalitativně výše. Podobně dobrý pocit jsem měl na Notování před časem i z Honzy Jíchy, to jen tak pro srovnání.

Sdílet na...
Kam dál?

» Dubnové semifinále Notování + výsledky březnového (Rada Notování)

» 1. semifinále Notování (Miloš Keller)

» Notování minule (1. března) a příště (5. dubna) (Karel Vidimský - Cimbura)

» První finalista Notování - Vasilův Rubáš - a ti druzí (Honza Dobiáš)

» Řeč o Notování s divným rozjezdem a skvělým dojezdem (Karel Vidimský - Cimbura)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Anonymní   |185.115.9.xxx |27.06.2023 14:33:47
Notování---Ahoj jak říkáš dneska je folk experimentální platformou a ze mě se stává jedna velká Divizna a nestačim se divit co se to s muzikou děje.Ponka

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib