gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

31.08.2020 Dvorek plný písniček posedmé 10. 9. 2020 (Neoficiální agentura ÚSMĚF)    PDF Tisk Email
Pozvánky
Dvorek plný písniček 10. září
Dvorek plný písniček 10. září
Pět z mých letošních dosud šesti Dvorků byly dvojáky, trojkoncert byl jeden. Oproti tomu 10. září se v 19:30 ve dvorku Kavárny ČAS (U Lužického semináře 15, Praha 1 - Kampa) sejdeme na prvním jednoducháči. Tím nechci říci, že to bude koncert určený výhradně jednoduchým divákům, ale to určitě každý pochopí už z toho, že se jedná o samostatný koncert Jany Rychterové s jejími muži.
Aby Janu představil jsem požádala Cimburu, který ji zná hodně dlouho. Napsal následující:
Vy neznáte mladou Horáčkovou? Je to vůbec možný!? Vždyť už na přelomu 80 a 90. let (20. století!) vystupovala jako jako mladičké, hluboce -náctileté děvče v rozpuku, jako kontrabasistka a zpěvačka tehdy dost známé (a dodnes existující) trampské kapely Lomikámen z jejích rodných Strašic. Je sice pravdou, že Janino další působení na scéně poněkud omezila léta středoškolských a vysokoškolských studií a první manželství, ze kterého vzešel její syn Toman (křestním jménem po dědečkovi, váženém podbrdském lékaři), dnes herec a parkourista známý jako Tom Fortn, který občas účinkuje i v maminčiných klipech, jako např. Na tréninku parkouru.
Žádné z uvedených životních období ale nezadupalo hudební snahy Jany Rychterové - Horáčkové do země a je to dvacet let, co se muzice, jak sama říká, věnuje „na plný pecky“. Jako písničkářka, jak se představí tentokrát, i jako kapelnice a textařka vesele vážnohudebního uskupení Two Voices. Její písničkářská tvorba celá léta balancuje na hranici šansonu, blues a folku, ke kterému se v posledním čase hlásí nejvíce. Výlety k jiným žánrům (viz předchozí odkaz) ale nejsou ojedinělé. Pro Janu je důležité, aby písničky byly „vo něčom“, jak hezky po západočesku říká. A to se daří! Její písničky jsou o životě se vším všudy, k smíchu, k zamyšlení i pro slzičku kradí do oka zamáčknutou a její koncerty vyznívají v konečném efektu velmi radostně a optimisticky.
Jana je velmi příjemné, milé a bezprostřední, poměrně již dospělé a životem poučené děvče...
Jana je velmi příjemné, milé a bezprostřední, poměrně již dospělé a životem poučené děvče...
archiv Jany Rychterové
O Janě by se dalo povídat ještě hodně, ale víc vám mohou napovědět její písničky, jichž si můžete pouštět na YouTube celé houfce. Udělejte to a uvidíte, jakou získáte chuť vidět Janu v živém koncertu! Já ze všech, které tam jsou, zmíním už jen jedinou – Víno, hbitě vytvořený hit posledních měsíců. Je krásným dokladem bezprostřednosti a optimismu, se kterým se dokáže dáma, která je oblíbenou rozhlasovou moderátorkou Rádia Junior a Dvojky, nečekaně odvázat.

Závěrem si dovoluji tvrdit, že Jana je velmi příjemné, milé a bezprostřední, poměrně již dospělé a životem poučené děvče a že určitě neuděláte chybu, když se na ni přijdete podívat, i když možná baštíte jiný žánr.
Tolik Cimbura. Velmi výřečný, jako vždycky. Aby nebyl tento článek neúnosně dlouhý, doplním už jen, že písničkářku, kytaristku a zpěvačku Janu Rychterovou budou při jejím vystoupení doprovázet její věrní souputníci, fenomenální klávesista Radim Linhart a zkušený harcovník především countryovou scénou, houslista a baskytarista Michal Žára.
Poznámka, že vchod do dvorku je z Míšeňské ulice č. 2, že koncert skutečně začne v půl osmé večer (a kdo nepřijde, či přijde později, ten půjde sám proti sobě!) a že na vaše dobrovolně vložené drobné bankovky pro muzikanty se bude těšit krásný australský klobouk, je, po šesti zde propagovaných koncertech, v podstatě formalitou. Ale děkuji vám, že jste si přečetli i ji a moc se s Janou a jejími muži těšíme, že do dvorku Kavárny ČAS , případně, bude-li neúnosné počasí, dovnitř do kavárny 10. září zavítáte. A počasí může být jaké chce – s Janou je vždycky krásně!

Sdílet na...
Kam dál?

» Dvorek plný písniček počtvrté 21. 7. 2020 (Neoficiální agentura ÚSMĚF)

» Dvorek plný písniček 7. července 2020 (Neoficiální agentura ÚSMĚF)

» Dvorek plný písniček pošesté 18. 8. 2020 (Neoficiální agentura ÚSMĚF)

» Dvorek plný písniček poosmé 24. 9. 2020 (Neoficiální agentura ÚSMĚF)

» Dvorek plný písniček (Neoficiální agentura ÚSMĚF)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib