gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

25.04.2013 28. Folkové prázdniny 2013 o lásce a lidské náklonnosti (FOLKtime.cz)    PDF Tisk Email
PR
Tango nuevo z Finska a Slovenska.
Horkokrevné španělské flamenco s příchutí arizonské pouště.
Folkrockový uhelný zen z Kladna a Dáma s akordeonem.
Folkové prázdniny představují další výjimečné hudebníky, kteří vystoupí na 28. ročníku v Náměšti nad Oslavou
Tématem mezinárodně respektované hudební přehlídky je letos Láska a lidské náklonnosti. A na Folkových prázdninách se proto poprvé představí andaluské flamenco a milostnými vášněmi prodchnuté argentinské tango v překvapivých podobách.
Johanna Juhola představuje hráčku na akordeon světového formátu a její doménou je tango nuevo, po tradici nejoblíbenější hudba ve Finsku. Vyšla ze stejné líhně jako světově proslulí finští akordeonisté Maria Kalaniemi a Kimmo Pohjonen: promovala na Sibeliově akademii. Hraje bez stereotypů a automatického předpokladu, že tango musí být nutně vážná záležitost. Její alba přesahují do všech tradičních i experimentálních projektů, kterých se dosud zúčastnila. Slyšíme od ní rozjívenost a teatrálnost hudby komponované pro cirkusová a divadelní představení, jazzové kudrlinky i nerozpletitelné napojení jejího originálního tanga na finský venkov a elektroniku. "Nevím, jestli jsem vůbec někdy byla příznivec tradiční hudby. Pro mě představuje hodně široký a takřka nedefinovatelný pojem. Tradiční hudba je dnes především fúzí, podobně jako tango nuevo a já z nich vytvářím vlastní novou fúzi," říká Johanna Juhola ke svému novátorskému, prý až "neposlušnému a trochu podvratnému" přístupu k tango nuevo. Vítězka mezinárodní soutěže Astora Piazzolly z roku 2000 na Folkové prázdniny přiváží své třetí, opět značně eklektické album Fantasiatango 2 a v Náměšti nad Oslavou ji doprovodí kytarista a zpěvák Roope Aarnio s elektro programátorem Hannu Oskalou.
Slovenské tango nuevo představí na festivale skupina Triango. Tři špičkoví instrumentalisté - klavírista a skladatel Peter Breiner, akordeonista Boris Lenko a houslista Stano Palúch - naplňují představy o tango nuevo coby hudbě neustále rozšiřující inspirační hranice. Na čerstvém albu Super Triango nabízí Triango vedle vlastní tvorby, také klasiku od prominentních argentinských skladatelů, včetně Astora Piazzolly a svérázné tango od čínského skladatele Chena Gorxina, které triu pomáhala natáčet čínská hráčka na cello Tina Guo.
Ve vášnivosti nedostižná španělská zpěvačka a kytaristka Amparo Sanchez také nezůstala u tradičního flamenca, ve kterém vyrůstala. V eroticky zastřeném, procítěném zpěvu Amparo se mísí láska ke kubánskému boleru, mexickým písním rancheras, reggae a blues, což potvrzuje její nové a nádherné album Alma de Cantaora (Duše zpěváka). Spolu s Manu Chao a vlastní skupinou Amparanoia se kdysi podílela na utváření a velké popularitě barcelonské mestizo hudby Zona Bastarda a s Amparanoia získala i prestižní cenu BBC Awards for World Music. V roce 2010 ji však rozpustila a obrátila pozornost ke komornější, akustické hudbě. První album Tuscon-Habana natočila se skupinou Calexico v arizonské poušti a v legendárním havanském studiu Egrem, v němž se zrodila sláva Buena Vista Social Club, s jejíž zpěvačkou Omarou Portuondo si Amparo zazpívala.
Domácí scénu budou vedle dalších na Folkových prázdninách reprezentovat folkrocková skupina Zrní a písničkářka Radůza, která čerstvým držitelům cen Anděl produkovala jejich předchozí vynikající album Hrdina počítačový hry jde do světa. Odborníci a posluchači nadšeně přijali také loňskou desku Soundtrack ke konci světa. „Zrní je hra, něžný artbrut, kladenskej uhelnej zen. Dřevo, svaly, voda, buchary,“ popisuje svou originální elektro-akustickou folkrockovou hudbu jedna z našich nejosobitějších skupin.
Radůza - Dáma s harmonikou - je možná nejvýraznější, nejchválenější a nejmilovanější česká písničkářka posledních let. „Zpívám o cestě, po níž se snažím jít. O tom, jak hledám smysl života a jak se s tím potýkám. Ale o čem vlastně zpívám, doopravdy vím jenom já,“ vyznala se kdysi Radůza, které na letních festivalech vystupuje zcela výjimečně. A slouží ke cti Folkových prázdnin, že mezi několika málo, které si letos Radůza vybrala ke svým ojedinělým vystoupením, patří i ony.
Se zbývajícími jmény účinkujících letošních Folkových prázdnin a programovou náplní vás budeme pravidelně v dalších tiskových zprávách. Už teď se ale můžete těšit na velká jména z anglického folku, Spojených států a jihu Evropy.

Sdílet na...
Kam dál?

» Další sny Folkových prázdnin jsou realitou (Michal Schmidt)

» Hanka, Martina a Důza (Miloš Keller)

» 37. ročník festivalu Folkové prázdniny proběhne 22. – 29. července 2023 (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny 2017 - O snech a snílcích (Michal Schmidt)

» Folkové prázdniny 2012 prolomily bariéry (3/4) (Marek Kamínek)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib