gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.05.2023 Choroši oslavili 10 let (Džexna)    PDF Tisk Email
Reportáže
Choroši v roce 2023: Zleva Honza Komín, Aleš Rogalewicz, Věrka Hájková a Tomáš Doug Machalík.
Choroši v roce 2023: Zleva Honza Komín, Aleš Rogalewicz, Věrka Hájková a Tomáš Doug Machalík.
foto: Džexna
Na historicky prvním pražském koncertu Chorošů, který se uskutečnil ve vinohradské Barevné kavárně 13. listopadu roku 2013, jsem byla přítomna. Moc jsem toho tehdy o skupině nevěděla, snad jen, že úplně poprvé vystoupili na jaře téhož roku a sice v oblastním kole Porty ve Svitavách. A také to, že skupinu tvoří dva tramové a jeden tramp teoretik. Byla jsem hodně zvědavá
, jakou muziku přicházejí divákům nabídnout Aleš Rogalewicz, Tomáš Doug Machalík a Petr Ovsenák - jména, která jsem velmi dobře znala z písničkářského prostředí. A čekalo nás velmi milé překvapení. Svižná, šlapající trampská muzika, vtipné texty, příběhy s pointami, humor i romantika, svěží interpretace a barevně vyvážený zpěv. A nesmírně pozitivní nálada.
A ta nás provázela při každém setkání s muzikou Chorošů během uplynulých let, i když se původní sestava po čase proměnila. A nejinak tomu bylo 27. dubna 2023 v pražské kavárně Carpe Diem, kdy Choroši výročním koncertem oslavili 10 let.
Připomínka prvního koncertu Chorošů 13. 11. 2013 v Barevné kavárně. Výhybkář - jedna z jejich nejznámějších písniček
První polovinu výročního koncertu odehrála současná sestava Chorošů, kterou tvoří zakládající členové Aleš Rogalewicz a Tomáš Doug Machalík a s nimi zpěvačka Věrka Hájková a služebně nejmladší ale zkušený zpívající kytarista Honza Komín. Postupovalo se tedy proti proudu času, nové  písničky se střídaly s těmi staršími. O trefné mluvené slovo se jako vždy postaral pohotově reagující Doug. Pod parou, Lososí, Pižmoni, Lovecká píseň, Cindy, V šatně, Nádraží, Pila čaj, Zase mě čeká vandr... Nechyběla ani jedna z jejich nejhranějších písní - Irena. Celkem 13 písniček zahráli, natáčela jsem je a pro vás jsem vybrala Nádraží, zpívá ji nádherně Věrka. 
Couvání časem pokračovalo v druhé polovině koncertu. Historicky předposlední sestava Chorošů, trio Aleš, Doug a Věrka, pobavila písní Nehoda a poučila tragickým příběhem o Protržené přehradě, jednou z mála vážných písní Chorošího repertoáru.
Dvě písně zahráli Aleš a Doug sami, neboť Choroši vystupovali jistou dobu jako duo. Fikus a Sabina a O jedné armádě, tak se jmenovaly dva popisné příběhy, z nichž ten první, koňský, Aleš pozapomínáním textu trochu odlehčil. Aleš s Dougem ve stejném roce vymysleli ještě Triomat s Monikou Šmídovou na baskytaru, ale covidová pandemie trio zastavila krátce po vzniku. V Carpe Diem se připomněli písničkami Poprvé a naposled a Jsi prostě úžasná. Ta prý, jak zavzpomínala Monika, na Notování rozhýkala Cimburu.

A pak přišel čas druhého hosta, člena původní sestavy Chorošů Petra Ovsenáka, který v kapele působil do konce roku 2019. S Petrem se vrátila jeho skvělá sóla na historickou gibsonku a příjemná barva hlasu do písniček, ale také svérázné slovní jiskření mezi ním a Dougem. A písničky Spisovatel, Mlhavý rána, Mědvěd, dlouho nehraná Za drátěným plotem, Etna, Pátek odpoledne a dávná píseň Stůl, na kterou se Petr velmi těšil. Mohli jsme si zas připomenout slavné období kapely, kdy získávala první úspěchy v soutěžích i na vlnách rádií.  

Večer gradoval, k původním Chorošům se připojili Věrka s Honzou, a ve velké sestavě písničkou Dík za ten víkend ( a přídavky Kraken, Výhybkář a A tak je to tu se vším) koncert k deseti letům kapely dospěl ke svému závěru. Letos bychom se měli dočkat i prvního oficiálního alba písniček, které natočila současná sestava Chorošů, a kde se jako host objeví i Petr Ovsenák. Těšme se tedy.

A na úpný závěr se sluší přidat třešničku na dortu. Ač hudební vkus členů Chorošů byl a je různorodý, vždy se shodovali na oblibě písniček Honzy Nedvěda. Doug obdivuhodně, jen tak z hlavy, vtipně sestavil z úryvků jeho písniček jedinečnou Lesní směs. A tou se Choroši rozloučili. Dík za ten koncert!   

P.S.: O výtečný zvuk se postaral Michal Bechyně a o skvělou atmosféru v narvaném klubíku Carpe Diem 90 diváků!

Videa Džexna: Choroši 10 let 1. část, Choroši 10 let 2. část

 
 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib